Žari in pribor

 

Nasveti

Tehnike peke na žaru

Vrste žarov

Plinski žari

Žari na oglje

Električni žari

Posebni žari


Nepogrešljivi pripomočki

Pribor za žare

Energenti za žare


Kampiranje

Žari za kampiranje

Plinski kuhalniki


Blagovne znamke

Betonski kamini

Betonski kamini

Betonski kamin, ki ga kurimo z ogljem in/ali lesom ima v primerjavi s plinskimi žari tudi nekaj prednosti. Kamin je ves čas postavljen na enem mestu, kjer ga tudi uporabljamo. Zaradi svoje teže in konstrukcije je stabilen in odporen proti vetru in ostalim vremenskim nevšečnostim. Če ga lepo pobarvamo, redno vzdržujemo, pozimi zaščitimo in ustrezno umestimo v prostor, nam polepša ambient vrta. S kurjenjem z ogljem in/ali lesom dosežemo višje temperature kot pri kurjenju s plinom. Zlasti je to pomembno za pečenje zrezkov (steakov), saj z višjimi temperaturami dosežemo hrustljavi in dobro zapečen zunanji del in rožnato sredico steakov. Tudi okus in vonj sta bolj po dimu, kar da pečenju še dodatno prednost. Pečenje v družbi prijateljev je lahko že skoraj obred. V primerjavi s kakšno majhno pločevinasto pečico betonski kamin takšnemu druženju daje občutek večje svečanosti in pomembnosti. Glede na težo in velikost kamina je nakup cenovno zelo ugoden. Ko se pečica, obdana z materialom MICRONIT ogreje, odlično vzdržuje temperaturo. Obstaja pa tudi nekaj drobnih slabosti kaminov. Odstraniti je treba pepel in pečico očistiti. Pečica v kaminu se nekoliko dlje ogreva. Težje je kontrolirati temperaturo kot pri plinskih pečicah.

Žari in pribor

Peka hrane na žaru postaja vedno bolj priljubljen način priprave hrane. Pripravljamo lahko vse vrste prigrizkov, mesne, ribje in zelenjavne specialitete, pizzo, kruh in celo sladice. Na stranskem gorilniku plinskega žara pa lahko v naravi pripravimo tudi juho. Različne vrste žarov so primerne za različne potrebe in okolje, v katerem jih uporabljamo. Ko izbirate med električnim žarom ali žarom na oglje, je predvsem pomembno, kam ga boste postavili ter koliko prostora imate na voljo. Električni žar vam omogoča tudi peko v stanovanju, potrebujete le elektriko in primeren prostor. Vse bolj je priljubljena uporaba električnih žarov na balkonih in terasah. Če imate vrt, priporočamo žar na oglje, ki sicer zahteva malo več časa za pripravo, kar pa se vam bo močno obrestovalo, saj je hrana pripravljena na oglju veliko bolj okusna. Premisliti morate, kam ga boste postavili in v katero smer se bo valil dim. Tudi plinski žari so namenjeni za uporabo na prostem. Na trgu je veliko različic z različnim številom gorilnikov. Izbirate lahko med prenosnimi, samostoječimi, namiznimi, z odlagalnimi poličkami, stranskimi kuhalniki, s pokrovom ali brez pokrova in še bi lahko naštevali. Ključna prednost plinskih žarov je, da je čas priprave krajši ter da hrano lahko pripravite zelo hitro. Peka na žaru združuje dve prijetni prednosti – druženje in odlično kulinariko, ne glede na vreme in letni čas.

Število artiklov v primerjavi 0 Primerjaj
Število artiklov v primerjavi 0 Primerjaj