S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

April v domačem vrtu Davorja Špeharja

V aprilu sadimo in sejemo za pridelek, ki ga pobiramo v zgodnjem poletju in konec pomladi. Prednost ima sajenje s pomočjo sadik, ki zagotavljajo večji in hitrejši pridelek. V aprilu sadimo v vrtu, rastlinjaku, visoki gredi, v okrasnem vrtu. Ne pozabimo na zasaditve za cvetoče poletne balkone. Delo nas čaka tudi v sadovnjaku.

Pridelek iz sadik je hitrejši in boljši 

Čim več rastlin v pomladanskem času posadite s pomočjo sadik, ostale sejte s pomočjo semen. Sadite tudi čebulo in česen. Sadike so zagotovo najboljša rešitev za hiter in bogat domač pridelek. Prej kot boste sadili, prej se bo v zgodnjem poletju na gredicah sprostil prostor za nove vrtnine. Zagotovo boste navdušeni nad široko izbiro sadik in semen, ki jih lahko kupite v najbližji Merkurjevi poslovalnici.

Pred sajenjem uredite vrtno pot in gredico

Pred postavitvijo ogrob odstranimo 5 cm zemlje in postavimo vrtno tkanino, filc, ki preprečuje mešanje lubja, peska z zemljo in razraščenje pelvelov. Za obrobo vrtne poti uporabite reciklirano gumo, ki se poljubno zvija in oblikuje. Njena pozitvna lastnost je, da je zelo trpežna in obstojna v vseh letnih časih.

Za polnitev vrtne poti uporabite lubje ali lesne sekance, ki so na zelenjavni gredi bolj uporabni kot pesek. Eno pakiranje lesnih sekancev, lubja zadostuje za površino 2 do 3 m2. Priporočena širina vrtne poti je 40 cm, širina vrtne grede pa 130 cm.

Najprej uredimo vrtno pot in nadaljujemo s sajenjem

Primer mešane grede s solato in nadzemno kolerabico

Katere sadike zelenjave sadimo najprej?
V začetku meseca aprila sadimo sadike solate, zelja, cvetače, ohrovta, brokolija, nadzemne kolerabice, pora in ostalih zelenjadnic. Ne pozabite tudi na sajenje česna čebule in krompirja. V zadnjih letih so zelo priljubljene sadike čebule velikanke, ki omogoča obilen domač pridelek. V prvi polovici aprila je na trgovskih policah že mogoče kupiti sadike zelene, špargljev, blitve, rdeče pese, jagod, pastinaka in ostalih vrtnin.

Paradižnik in ostalih plodovke v osrednji Sloveniji sadimo v maju. V aprilu jih sadimo samo na Primorskem, toplejših delih Slovenije in v rastlinjaku.

Rastlinjak v aprilu

 

V rastlinjak najprej posadite paradižnik, teden ali dva kasneje sadimo papriko in jajčevec. Konec aprila sadimo tudi kumare. To naredimo, ko so nočne temperature v rastlinjaku nad 10 ºC. Termina sajenja je odvisen predvsem od vremena in ogrevanja. Od začetka do sredine aprila sadimo paradižnik, bučke sadimo v sredini aprila, konec aprila sadimo kumare, jajčevec in papriko.

 

Če so noči hladne lahko rastlinjak ogrevat z žerjavico iz kamina, peči. Žeravico postavite v kovinsko posodo in poskrbite, da v mrzlih nočeh na rasltinah ne bo škode.  Čez dan poskrbite za redno zračenje. Temperature se v rastlinejku ob sončnem dvevu hitro povznejo nad 30ºC.

 

Rastlinjak v aprilu prehiteva vrt za mesec dni

Visoka greda je hitrejša od vrta

 

V visoko gredo lahko sadimo tudi v dneh, ki so tla za delo v vrtu neprimerna. Opažamo, da je  pridelek v visoki gredi nekoliko hitrejši kot v vrtu. V visoko gredo, ki jo postavite na vrt, teraso ali balkon, sadite hitro rastoče vrtnine. Skupaj lahko kombinirate solato in redkvico ali rukolo. V njej se zelo dobro počutijo tudi začimbnice in dišavnice.

 

Pred sajenjem v visoko gredo je treba dodati organsko gnojilo v peletih ali granulah in zemljo za visoke grede.  Rastline namreč bolje rastejo v substratih, kot v navadni vrtni zemlji, ki se hitro zbije. Vodi za zalivanje vsakih 14 dni dodamo pripravek iz alg. Tako izboljšamo ukoreninjaje in zmanjšamo stres ob presajenju.

Solata in nadzemna kolerabica v visoki gredi

Balkonske rastline in cvetoče terase

 

V aprilu sadimo tudi balkonske rastline. V začetku meseca pripravite posode in preverite koliko zemlje, rastlin boste posadili v posamezno korito. Od sredine aprila naprej pa obiščite vrtne centre v Merkurju in izberite vaše najbolj priljubljene zasaditve, ki bodo to leto krasile vaš dom.  

 

Za uspešno rast in bujno cvetenje izbirite kvalitetno zemljo, ob sajenju ji dodajte tudi dolgodelujoče gnojilo Osmocote. Oskrbite se tudi s tekočimi gnojili, ki jih prvič uporabite mesec dni po sajenju. Z vodo jih mešate v priporočenih količinah.

V aprilu sadimo, da se cvetočega poletja veselimo

Uredite si zeliščni kotiček

 

Ne pozabite na sajenje začimbnic in dišavnic. Za dodatek solatam je zanimiv listni česen. S stevijo si lahko sladkate različne jedi. Med zelišči in dišavnicami vse več sadimo limonsko travo, meliso, žajbelj, timijan, origano, šetraj, rožmarin in pehtran. Zelo uporabne rastline so tudi boreč, drobnjak, luštrek in rabarbara. Na trgovskih policah najdemo tudi majaron, pelin in ostale dišavnice.

 

Posadite in uredite vaš zeliščni kotiček z zelišči in dišavnicami, ki jih lahko sadite v korita, visoke grede, večje posode in vrtne gredice.

V aprilu sadimo zelišča in dišavnice

 

Vrtna trata v aprilu

 

Vrtno zelenico je treba v začetku meseca močno pregrabiti in prezračiti, da se bolje obrašča.  Poskrbite tudi za gnojenje in dosejevanje praznih mest v travi. V primeru setve nove trate je treba zemljo pripraviti v začetku meseca. Tako pripravljena površina naj počiva 14 dni. Tla pred setvijo obdelamo z motornim kultivatorjem, da se znebimo prvih plevelov, ki tekmujejo s travo v začetku rasti.

 

Optimalni čas za pomladansko sete vrtne zelenice je od sredine do konca aprila. V aprilu poskrbimo za redno košnjo. Ne pozabite tudi na gnojenje, da se bo trava po košnji dobro obraščala.

Trato najprej pregrabimo in prezračimo

Poskrbite, da rastline ne bodo lačne 

Ideja za ureditev okrasne gredice

 

V okrasnih gredicah poskrbimo za sajenje novih gred. Gredo pred sajenjem globoko rahlamo, odstranimo plevele, pognojimo in pričnemo s sajenjem. Najbolj do izraza pridejo rastline, ki jih sadimo v skupinah. Uredimo si lahko gredo s trajnicami, ki cvetijo v različnih letnih časih. Za ozadje izberemo nekaj nekoliko višjih grmovnic. V ospredje sadimo nižje rastline, v ozadje večje. Lepe so tudi grede z enoletnicami, ki jih sejemo, sadimo konec aprila.

 

Na gredi preprečimo razraščanje plevelov z okrasnim lubjem ali lesnimi sekanci, ki jih položimo na filc, tkanino, da preprečimo mešanje z zemljo. Tudi poraba lubja in sekancev je tako manjša. Ena vreča lubja, ki ima volumen 70 litrov zadostuje za površino 2 do 3 m2.  Pognojimo in uredimo tudi obstoječe okrasne grede. Poskrbite tudi za dognojevaje obstoječih rastlin.

 

Kaj delamo v sadovnjaku?

 

V začetku aprila poskrbimo za cepljenje sadnega drevja. V aprilu sadimo predvsem sadne rastline v loncih, ki jih lahko presajamo vso pomlad. Predlagamo, da vaš samooskrbni vrt dopolnite z malinami, jagodami, robidami, ribezi, kosmuljo, ameriškimi borovnicami in ostalim jagodičjem, ki vas bo z domačimi plodovi oskrbovalo od pozne momladi do jeseni.

 

Sadno drevje pognojimo z organskimi gnojili v obliki pelet. Uporabimo lahko konjski gnoj, organska gnojila na osnovi hif gliv ali organska gnojila, ki so jim dodane mikorizne glive. Ne pozabimo tudi na ekološko varstvo pred bolezninmi in škodljivci. V aprilu ukrepamo proti ušem, pršicam, pepelovkam, škrlupu.

 

Pripravil: Davor Špehar

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica