Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Avgust v domačem vrtu Davorja Špeharja

Kaj delamo v vrtu meseca avgusta?

V mesecu avgustu vrt ne počiva, saj je treba opraviti poletne setve, sajenja za jesenski in zimski pridelek. Sejemo in sadimo tudi v visoko gredo. V težavnih letih je pridelek najboljši v rastlinjaku. Ne zamudite vrtnih opravil v domačem sadovanjaku, cvetočem in zeliščnem balkonu ter vrtni trati.

Kaj sejemo in sadimo v mesecu avgustu?

 

V senco visokega fižola sadimo sadike cvetače in brokolija. V začetku avgusta sadimo tudi sadike kitajskega zelja, endivije, solate. Ne pozabite na setev špinače, motovilca in mesečne redkvice. Omenjene vrtnine sejemo od sredine avgusta do sredine septembra. V avgustu sejemo tudi nizek fižol, majski srebrnjak. Do sredine meseca lahko sejemo črno redkev.

V začetku meseca še vedno lahko pohitite s setvijo repe, kolerabe, rdeče pese. Vse sadike in semena  poiščite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

Setev rastlin, ki obogatijo tla in premagajo plevel, strune in ogorčice

Na prazne gredice lahko sejemo facelijo, belo gorjušico, oljno redkev in ajdo. Facelija ni v sorodu z nobeno vrtnino in ni treba skrbeti za kolobar. V vrtu ustvari veliko listne mase, ima globoke korenine, zato je idealna za zeleno gnojenje. Ajda očisti vrt semenskih plevelov. Bela gorjušica in oljna redkev pa zmanjšata število strun in ogorčic v tleh. 

Foto 1: V sredini avgusta sejemo motovilec za jesenski solatni krožnik.
Foto 2: Na prazne gredice sejemo facelijo, ajdo, belo gorjušico ali oljno redkev

Visoka greda v mesecu v drugi polovici poletja

 

Visoka greda se v poletnih dneh obnaša kot velika posoda, zato jo dnevno zalivamo. Zalivanje prilagodimo vremenu. Poskrbimo tudi za dognojevanje s tekočimi organskimi gnojili, ker se hranila hitreje spirajo kot v vrtu. Po spravilu pridelka naj visoka greda nikoli ne ostane prazna. Upoštevajte navodila, ki so podana za setev in sajenje v zelenjavnem vrtu. Izboro rastlin za setev in sajenje prilagodite prostoru v visoki gredi.

Foto: Visoka greda naj ne bo nikoli prazna

Foto: Pridelek paradižnika, kumar in ostalih plodovk je zagotovljen v rastlinjaku

Rastlinjak v mesecu avgustu

 

V rastlinjaku je paradižnik varedn pred plesnijo in nočnimi ohladitvami, ki v avgustu zavirajo rast in paradižnika, paprike, jajčevcev in ostalih plodovk. Rastlinak zapiramo, če temperature padejo pod 15 stopinj C. Rastlinjak je najboljša investicija v vrtu in se obrestuje v petih letih. Za štiri člansko družino zadostuje rastlinjak velikosti 5 x 6 m. Na takšen način lahko pridelamo svežo domačo celenjavo tudi v težavnih letih in pozimi.

Sadovnjak ob koncu poletja

 

V sadnem vrtu je treba v avgustu poskrbeti za sajenje jagod, ki bodo odlično rodile v prihodnjem letu. Jagode na novo sadimo vsako tretje leto. Pomlajujemo tudi večja starejša drevesa. Še vedno  je mogoče poskrbeti za zeleno rez in izrezati vse pokončno rastoče poganjake na jablanah, hruškah, breskvah in ostalem sadnem drevju.

Opravimo lahko tudi poletno cepljenje sadnega drevja in si razmnožimo priljubljene sadne vrste. Uredimo tudi shrambo in embalažo za sadje, ki ga pobiramo. V avgustu zorijo maline, robide, ameriške borovnice, aronije in ostalo sadje.

Foto: Pri poletni rezi odstranimo pokončno rastoče poganjke

Zeliščni balkon v avgustu

 

Zeliščni vrt je v polnem razraščanju. Redno režemo ananasov žajbelj, baziliko, citronsko verbeno, kubanski origano, zelišče življanja, citronski timijan in ostala zelišča. Dnevno skrbimo za zalivanje in ustrazno vlago v posodah. Vsakih 14 dni dodamo tudi tekoče organsko gnojilo, ki pospeši novo razraščanje zelišč.

Foto: Po rezi se najhitreje obrašča ananasov žajbelj

Oskrba balkonskega cvetja

 

Pri balkonskem cvetju redno odstranjujemo suhe liste in cvetove. Pripravite si lahko tudi potaknjence fuksij in pelargonij. Cvetoče in zelene balkone skrbno dognojujemo s tekočimi gnojili. Uporabni so tudi kristali, ki jih raztopimo v vodi za zalivanje. Redno skrbimo za zalivanje, da se korita in posode ne izsušijo.

Spremljamo pojav rastlinjakovega ščitkarja in ukrepamo ob prevem pojavu škodljivca. Pozorni smo tudi na uši in ostale škodljivce. Ekološke pripravke za varstvo rastlin poiščite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

 

Foto: Cvetoč balkon je ponos vsakega slovenskega doma

Vrtna trata v poletnem času 

 

Vrtna zelenica je odličen prostor za družinsko igro. Nekatere trave v avgustu porumenijo, kar je odvisno predvsem od sestave travne mešanice, ki smo jo sejali. V avgustu gnojimo z gnojili, ki vsebujemo več kalija in manj dušika in fosforja. Izbiramo taka gnojila, ki vsebujejo še mikroelemente. V sušnem vremenu ne smemo gnojiti, razen v primeru, da imamo namakalni sistem.

Travo poleti ne kosimo prenizko, saj ji tako omogočimo normalno razraščanje. V primeru, da ni dovolj dežja poskrbimo za namakanje do globine korenin. Najbolj učinkovito bo zalivanje trate z namakalnim sistemom. Skrbimo tudi za preprečevanje razraščanja bele detelje, trpotca, navadne zvezdice, slaka in ostalih plevelov.

 

Foto: Igra na vrtni zelenici 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki