S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Bolezni in škodljivci v vrtu

Pri delu v domačem vrtu se srečujemo z različnimi težavami na rastlinah. Najpogosteje so to škodljivci in boleznimi ali pa pomanjkanje določenih aktivnosti in dobrin, ki lahko prizadenejo kakovost in količino pridelka. Toplo in vlažno vreme nudita odlične pogoje za rast rastlin, a tudi za pojav težav. Da ohranimo zdrav vrt, moramo znati prepoznati, kaj ogroža našo rastlino in kako ukrepati.

Pogosti škodljivci

Osnova boja proti škodljivcem je zdrav vrt, v katerem prebivajo naravni plenilci škodljivcev. Poleg tega gojimo rastline kot mešane posevke in uporabljamo številna koristna zelišča. Proti škodljivcem uporabljamo mehansko zaščito, kot so lepljive plošče in različne pasti. Kemična sredstva naj bodo izhod v sili, saj z njimi uničimo številne koristne organizme.

Uši

Rastline razvijajo mlade liste in nove nastavke cvetov. Najpogosteje se na njih pojavijo listne uši, ki so lahko zelene, rjave ali črne barve. Težava je v tem, ker se hitro množijo, odrasli osebki pa lahko letijo, kar pomeni, da napadejo tudi bolj oddaljene rastline. Uši sesajo rastlinske sokove in s tem upočasnijo, zaustavijo in povzročijo propad napadenega dela rastline. Obenem lahko prenašajo viruse. Listi se zvijajo, nato pa na spodnji strani opazimo uši. Na listih so tudi zelo pogosto gosenice, ki objedajo liste. Te mehanske poškodbe oslabijo rast rastline in hitro vodijo v okužbo z boleznimi, ki imajo skozi rano vstopno točko v rastlino.

Rešitev: Takoj ko škodljivce (uši, rastlinjakov ščitkar in gosenice metuljev) opazimo, jih kontaktno poškropimo z naravnim sredstvom, ki vsebuje naravni piretrin iz rastline dalmatinski bolhač Bio Plantella Flora kenyatox verde plus. Škropljenje ponovimo čez 3 dni za popolno uničenje škodljivcev. V kombinaciji z ušmi na sadnem drevju vedno opazimo mravlje, ki prenašajo uši z drevesa na drevo. Da preprečimo mravljam dostop do krošnje, okoli debla drevesa nalepimo Bio Plantella Lepljivi trak. Tako preprečimo škodljivcem dostop do krošnje.

Plodovke in kapusnice pogosto prizadenejo gosenice različnih metuljev (npr. koruzne vešče (Ostrinia nubilalis), južne plodovrtke (Helicoverpa armigera), različnih listnih sovk in podobno. Gosenice se običajno najprej hranijo na listih gojenih in divje rastočih rastlin, nato pa se zavrtajo v plodove paprike, paradižnika in jajčevca ali zelja. V plodovih zavrtane gosenice težko odkrijemo. Njihovo prisotnost običajno zaznamo po iztrebkih in objedenih delih.

Predvsem na Primorskem na paradižniku v zadnjih letih škodo povzroča tudi paradižnikov molj (Tuta absoluta). Najdemo ga tudi na krompirju, jajčevcu ter na številnih okrasnih ter samoniklih vrstah.

Rešitev: Večino opisanih škodljivcev omejujemo z uporabo različnih sredstev za krepitev rastlin (na primer sredstvo iz njivske preslice Bio Plantella Vital, ki okrepi imunski sistem  ali pa na podlagi timijana in brina Bio Plantella Thymi, ki krepi rastline in odganja listne uši, ščitkarje, resokrilce ipd. )  ter z izvajanjem ukrepov, ki ohranjajo in spodbujajo njihove naravne sovražnike. 

Navadna pršica (Tetranychus urticae) je pogost škodljivec številnih rastlinskih vrst. Zlasti v suhih in vročih letih težave povzroča tudi na kumarah, jajčevcu in paradižniku, nekoliko manj na papriki. Ličinke in odrasle pršice povzročajo poškodbe rastlin s sesanjem rastlinskih sokov. Na mestih vbodov tkivo najprej pobledi, nato porumeni, ob močnem napadu rumenijo celi listi. Na hudo napadenih rastlinah pojav pršice prepoznamo že od daleč  po nežni preji - pajčevini.  Pršice se iz napadenih listov selijo na mlade liste.

 

Rešitev: Za izjemno učinkovito delovanje uporabimo Bio Plantella Olje za škropljenje. Ta povsem naraven insekticid in akaricid hitro uniči vse razvojne stadije žuželk, kot so kapar, listne uši in pršice.

Muhe

Na sadnem drevju in v zelenjavnem vrtu veliko škodo povzročajo škodljive muhe. Tako v zelenjavnem vrtu najdemo čebulno, česnovo in porovo zavrtalko. Poleti smo načeloma varni pred naletom, a bo v začetku jeseni nov nalet, od sredine septembra dalje.

Rešitev: Za povsem naravno zaščito pred češnjevo, čebulno, porovo itd. muho uporabimo učinkovito mehansko zaščito pred škodljivci Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki jih namestimo nekaj centimetrov nad posevek in tako ujamemo škodljivca. Zelo pomembno je nastaviti rumene plošče tudi v rastlinjake, saj tako lovimo škodljive tripse in ščitkarje. Na sadnem drevju so pojavljajo različni škodljivi metulji, ki ležejo jajčeca na plodove, v katerih nato pri obiranju najdemo črvičke. Tu namestimo rumene lepljive plošče na obod krošnje.

 

Prepoznavanje bolezni

Katera bolezen je napadla našo rastlino, je zelo pomemben podatek, saj bomo le tako vedeli, kako se boriti proti njej. Uporaba naravnih sredstev je nujna za krepitev rastlin. Ko je okužba že enkrat prisotna v rastlini, bodo lahko učinkovita le fitofarmacevtska sredstva. Za prepoznavanje bolezni na rastlinah uporabimo brezplačno aplikacijo SOS Diagnostik, kjer enostavno izberemo del vrta, na katerem je težava (zelenjavni, sadni, okrasni, trata) in preko slik prepoznamo bolezenske znake.

Rje

Rja se pojavi zlasti na čebulnicah, kot so: čebula, por, šalotka, česen in drobnjak in nekaterih sadnih rastlinah (hruška). Bolezen napada liste, mlade poganjke in stebla. Na listih se rja pojavlja različno, najpogosteje v obliki okroglih peg rumenkaste, rdeče, rjave ali črne barve. Rastline, ki so neenakomerno oskrbovane z vodo, so močneje izpostavljene okužbi z rjo.

Rešitev: Ker je naravno sredstvo iz njivske preslice Bio Plantella Natur izredno bogato s silicijem, kalcijem itd., s krepitvijo celične stene povečuje imunski sistem rastline.

Plesni

Prvi znak za bolezen so sivo-zelene pege na listih. V vlažnem vremenu na spodnji strani listov opazimo tudi snežno belo plesnivo prevleko. Vlažno vreme ima pri širjenju bolezni odločilno vlogo. V poznem poletju se pojavi tudi na plodovih, ki se okužijo skozi pecelj ploda. Okuženo mesto porjavi, postane nekoliko ploščato, razpoka in otrdi.

Rešitev: Tedensko krepimo vse rastline s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella  Vital, saj s svojo sestavo preprečuje boleznim vstop vanjo.

Listna pegavost

Na listih obolele rastline se pojavijo temno rjave do črne pege z resastim robom. Najprej se pojavi na spodnjih starejših listih, nato pa se širi naprej in lahko hitro prekrije vso rastlino. Napadeni listi porumenijo in odpadejo. Bolezen napade predvsem tiste rastline, ki rastejo v vlažnih tleh in taki senci, kjer ni dovolj sonca.

Rešitev: Naravno sredstvo Bio Plantella Natur je ob dosledni tedenski uporabi izredno učinkovit zoper plesni, škrlup, rjo, pegavost ter druge težave.

Če niste našli odgovora na svojo težavo, si lahko pomagate s Plantellinim SOS Vrtnarjem , slikovnim vodičem za odkrivanje težav v vrtu.

 

Pripravili: Plantellini strokovnjaki

FLORA KENYATOX VERDE PLUS ZR 750 ML

INSEKTICID BIO PLANTELLA FLORA KENYATOX VERDE PLUS ZR 750 ML

14,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
PAST ZA INSEKTE BIO PLANTELLA LEPLJIVI TRAK

PAST ZA INSEKTE BIO PLANTELLA LEPLJIVI TRAK

5,69 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
INSEKTICID BIO PLANTELLA PLOŠČE RUMENE

INSEKTICID BIO PLANTELLA LEPLJIVE PLOŠČE RUMENE 10 KOS

10,19 € / zavitek
Na zalogi
Izenači ceno!
GNOJILO BIO PLANTELLA VITAL ZA PARADIŽNIKE ZR 500ML

GNOJILO ZA PRIDELAVO BIO PLANTELLA VITAL ZA PARADIŽNIKE ZR 500ML

8,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
GNOJILO BIO PLANTELLA THYMI NATUR RTU 500ML

INSEKTICID BIO PLANTELLA THYMI NATUR RTU 500ML

10,49 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica