Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Estrihi in izravnalne mase na balkonu

Estrih na balkonuEstrih na balkonu

Estrih na balkonu služi kot podlaga za polaganje keramičnih ali kamnitih oblog, ima pa tudi funkcijo naklona in izravnave. Estrih ima zelo porozno strukturo, zato je potrebna ustrezna zaščita estriha in spodnjih površin. 100-odstotno pokritost je težko doseči, saj lepila in fugirne mase niso vodoneprepustni, temveč imajo le zmanjšano vodovpojnost. Nanj je potrebno nanesti izravnalno maso, ki gladi in izravna estrih.


Uporaba estriha

Estrih je tanka podlaga za talne obloge, ki se polaga na betonsko ali drugo nosilno podlago, širok pa je nekaj centimetrov. Polaga se na vmesno ločilno in izolacijsko plast in nosilno podno konstrukcijo in služi kot podlaga za zaključne talne obloge.

Estrihi nudijo požarno in zvočno zaščito, zagotavljajo pa tudi ravnost ali določen naklon podlage, ki je pomemben pri balkonu, da voda nemoteno odteka. Kakšne so prednosti posameznih vrst estrihov in kako se vgrajujejo, si preberite tu.


Estrih na balkonu

Na balkonu je potrebna izdelava naklonskega estriha, ki mora biti homogen, dobro kompakten in zgoščen. Na estrih vgrajujemo keramične ali druge vrste ploščic, zato mora imeti ravno površino in doseženo končno trdnost ali dodatno naneseno plast vodoneprepustnega proizvoda.

Uporablja se lahko hitro sušeči in klasični estrih, vanj pa morajo biti vgrajeni dilatacijski stiki in armatura, s katero se prepreči širjenje morebitnih razpok. Za to se uporabljajo pocinkane mreže ali betonska jeklena armatura, morebitne razpoke na mestih brez dilatacij pa je treba zaliti z epoksidnimi lepili. Montaža ograje se izvede s čelne strani balkona.

Dodatno zaščito estriha se lahko zagotovi z nanosom zaščitne plasti neprepustnega proizvoda, ki varuje pred navlaženjem in vlago. Pri vgradnji vodoneprepustnega proizvoda je potrebno upoštevati navodila proizvajalca, saj je to ključnega pomena za končne lastnosti zaščitne plasti. Če so potrebne izravnave, morajo biti izvedene pred polaganjem neprepustnega proizvoda.

Starost nosilnega betona pred pričetkom keramičarskih del mora biti približno 6 mesecev, starost podloženega estriha pa najmanj 28 dni.


Naklon balkona

Naklon balkona oz. nakloni osnovne nosilne podlage morajo ustrezati zahtevam za padce na zaključnih površinah in morajo biti vgrajeni v nosilno podlago. Izdela se jih s polimerno modificirano malto ali pa je v naklon vgrajen sloj izolacijskega materiala.

Na balkonu mora biti zagotovljeno odtekanje vode, zagotovljen pa mora biti minimalno 2 % padec, katerega naklon je odvisen tudi od vrste ploščic.


Izravnalne mase na balkonu

Izravnalne mase se uporabljajo za tankoslojno izravnavo betonov in estrihov pred polaganjem talnih oblog. Izravnalne mase nanašamo na ustrezno pripravljene podlage v dveh ali več slojih, nanosu pa sledi vmesno in končno brušenje.

Talne izravnalne mase so po debelini za tankoslojno izdelavo široke do 3 mm, debeloslojne pa do 10 mm. Mase se nanašajo na estrihe in jih gladijo, izravnavajo in nivelirajo.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki