Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Jesen v domačem vrtu Davorja Špeharja

Jesenski vrt na zelenjavni gredi, balkonu, visoki gredi, rastlinjaku in sadovnjaku

V mesecu oktobru sejemo in sadimo za naslednje leto. V zelenjavnem vrtu je treba delo opraviti do konca oktobra. V oktobru in novembru ne pozabimo na jesensko sajenje v sadovnjaku. Balkon se preobleče v novo podobo, pridelka smo veseli v rastlinjaku in visoki gredi. Pred zimo in hujšim mrazom poskrbimo še za vrtno trato.

 

Dela v zelenjavnem vrtu se končajo v mesecu oktobru

V začetku meseca oktobra sadimo majski srebrnjak in sadike zimske solate. S sajenjem jesenskega česna počakamo na sredino oktobra. V toplejših krajih Slovenije ga sadimo še kasneje. V prvi polovici oktobra sejemo špinačo, motovilec, divjo rukolo in zimsko solato, ki jo bomo pobirali v naslednjem letu. V primeru hladne jeseni je bolje saditi sadike, ki so na zalogi v Merkurju.

S spravilom jesenskega pridelka ne hitimo, ker se največ koristnih snovi nahaja v sveži domači zelenjavi. Prazne gredice pred mrazom prekrijemo z listjem ali drugim organskim materialom.      

Foto1: Jesenski česen sadimo od polovice oktobra naprej

Sadovnjak v oktobru in novembru

Sadno drevje in jagodičje sadimo do takrat, ko tla zamrznejo in gre zemlja k počitku. V toplih zimah lahko sadimo še cel november. Z jesenskim sajenjem se sadike malin, ribeza in ostalega jagodičja bolje ukoreninijo. Prav tako se bolje ukoreninijo jablane, hruške in drugo sadno drevje. Pred zimo poskrbimo še za zaščito pred srnami in zajci. V sadovnjaku hranimo  ptice in pobelimo debla drevja.

Foto 2V oktobru in novembru sadimo jagodičje in sadno drevje


Visoka greda v jesenskem času 

Če smo v visoko gredo sejali v avgustu sedaj pobiramo motovilec ali zimsko solato. V primeru, da je prazna jo v začetku oktobra zasadimo s sadikami zimske solate. Tudi v visoko gredo lahko sadite čebulček. Dobra kombinacija je, da med solato posadite čebulo. Tako se spomladi hitro veselite mlade čebule in solate. Dejansko lahko v visoko grede sejete in sadite iste vrtnine kot v zelenjavnem vrtu.

Jesenska preobleka balkonov, teras in okrasnega vrta

V začetku oktobra zasadimo balkonska korita z jesenskimi lepoticami. Tako se cvetoči balkoni umaknejo jesenskim zasaditvam. V korita, posode kombiniramo jesensko vreso, mačehe, krizanteme, okrasne trave, ognjeni dež, okrasne paprike in ciklame. Krizanteme in ciklame ob prvem mrazu pozebejo. Ostale rastline so bolj trajne in brez težav zdržijo do pomladi.

Veliko svežine bodo v nasad prinesle jesenske astre, okrasne trave in rastline s privlačnimi plodovi. Zasaditve v posodah kombinirajte s tulipani in ostalimi čebulnicami. Vse omenjene rastline lahko sadimo v okrasne grede in predvrt. V vrtu sadimo vrtnice, okrasno grmičevje in žive meje.

 

Foto 3: Jesenske lepotice sadimo v posode, korita in okrasne gredice

Foto 4: Kitajsko zelje je v rastlinjaku dalj časa obstojno
Foto 5: Skrbno negovana vrtna zelenica

Rastlinjak je osnova za samooskrbo v zimskem času 

Paradižnik v rastlinjaku običajno odstranimo do konca oktobra. V njem se lepo razivija zimska solata, rukola, redkvica, motovilec in ostale vrtnine, ki smo jih sejali v septembru. Do sredine oktobra je treba posaditi čebulo. S sajenjem česna lahko počakate na začetek novembra. V rastlinjaku dobro prezimijo radiči, kitajsko zelje in glavnato zelje, ki predstavljajo glavno zimsko zelenjavo. 

Prezimovanje limon, pomaranč in ostalih posodovk

Do sredine oktobra je treba poskrbeti za limone, pomaranče, mandarine in ostale citruse. Posode premaknemo v svetlo garažo, stopnišče ali hladno in svetlo klet. Pred spravilom jih je treba pregledati in v primeru prisotnosti kaparja poškropiti. V celinskem delu Slovenije pred zimo umaknemo tudi  oleandre, daturo, enoletni hibiskus, lovor, granatno jabolko in ostale posodovke.

 

 

Vrtna trata v oktobru in novembru

Od začetka do sredine oktobra dosejemo prazna mesta v vrtni trati. V primeru, da je zemlja primerna za delo in ni mokra lahko opravimo tudi setev vrtne zelenice. Delo je najbolje opraviti v začetku oktobra, da se trava pred zimo dobro ukorenini. V sredini oktobra trato še zadnjič pokosimo in prezračimo. S travne ruše redno grabimo listje, odstranimo tudi mah. V primeru, da v septembru nismo poskrbeli za jesensko gnojenje trave, to naredimo v oktobru. V ta namen izbiramo gnojila, ki imajo večji delež kalija in omogočajo boljšo prezimitev trave.

Sajenje in prezimovanje zelišč

V oktobru razdelimo in presadimo zelišča, ki so se preveč razrasla. Zelišča, ki dobro prezimijo dosadimo v jesenkem času. Tako se bodo dobro ukoreninila in prihodnje leto lepo razrasla na zeliščni gredi. Baziliko, peteršilj in drobnjak v začetku oktobra presadimo v posode in jih postavimo na sončno okensko polico, da imajo dovolj svetlobe. Tako boste tudi v zimskem času preskrbljeni z najbolj priljubljenimi zelišči. Okenske police lahko zapolnite tudi z zelišči, ki jih izberete na Merkurjevih vrnih oddelkih.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki