Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Julij v domačem vrtu Davorja Špeharja

Kaj delamo v vrtu meseca julija? 

V mesecu juliju je treba poskrbeti za sajenje in setve vrtnin, ki jih pobiramo jeseni. V zelenjavnem vrtu sejemo tudi rastline za zeleno gnojenje. Naše oskrbe so vesele vrtnine v visoki gredni in rastlinjaku. Na balkonu skrbimo za cvetje in uporabne zeliščne zasaditve. Posebne skrbi je deležna tudi vrtna trata. V sadnem vrtu ne pozabimo na poletno rez sadnega drevja in jagodičja.

Julija sadimo za jesenski pridelek

Poletne sorte solat sejemo vse do sredine julija. V juliju sadimo sadike zelja, radiča, kitajskega zelja, endivije, ohrovte in ostale vrtnine. Glede na to, da so kapusnice in fižol dobri sosedje jih lahko sejete in sadite na isto gredico. Posadite tudi nove sadike kumaric, ko jim v vrtu začnejo rumeneti listi. Tako si zagotovite domače kumarice tudi v poznem poletju in jeseni. Takoj po sajenju tla zastremo z zastirko, skrbimo tudi za redno zalivanje.

Foto: V juliju sadimo tudi zelje za jesenski čas

Foto: Ne pozabite na sajenje radiča.

Kaj sejemo v mesecu juliju?

V mesecu juliju sejemo črno redkev, repo in podzemno kolerabo. Vse do konca julija lahko sejete tudi korenček, peteršilj, rdečo peso, blitvo. Priporočamo, da na skupno gredico sejete deteljo in prezimne sorte radiča. V juliju lahko sejemo tudi nizek fižol, ki ga pobiramo v septembru.

Vsa semena in sadike si priskrbite v Merkurjevih poslovalnicah. Obiščite jih pred poletnim dežjem. Setve in sajenja so poleti najuspešnejše v vlažna tla, ki jih pripravimo takoj po dežju. T  

Ne pozabite na setev rastlin za zeleno gonojenje

Na prazne grede lahko sejemo rastline za zeleno gnojenje. Priporočamo setev facelije, bele gorjušice, oljne redkve, aleksandrijska detelja in ajde. Od začetka julija do sredine avgusta sejemo tudi črno deteljo, medeno deteljo, belo deteljo, inkarnatko, nokoto in lucerno.

Visoka greda v mesecu juliju

V poletnih dneh ne pozabimo na dnevno zalivanje visoke grede. Dobro je, da po spravilu solate in drugih vrtnin redno zapolnite prazne prostore. Svetujemo, da večkrat obiščete Merkurjeve vrtne centre in se oskrbite s sadikami, ki omogočajo hitrejši pridelek. Poskrbite, da bo visoke greda vedno zasajena s sadikami, sejete lahko tudi iz semena. V primeru setev v visokop gredo poskrbite tudi za senčenje.

Foto: Visoko-gredo-redno-zalivamo

Rastlinjak v mesecu juliju

Rastlinjak zapiramo samo pred močnim neurjem, da ga ne poškoduje veter. Paradižnik, kumare in papriko škropite s kalcijevim listnim gnojilom, da preprečite črne lise na dnu ploda. Kupite ga v Merkurjevih trgovinah. V rastlinjaku poskrbite tudi za redno namakanje in zastiranje tal.

Tudi v rastlinjak sadimo sadike solate, endivije, sejemo nizek fižol in ostale vrtnine. Po spravilu solate, ki raste pod paradižnikom, na to mesto sejemo motovilec in špinačo. 

Sadovnjak v juliju 

V mesecu juliju poskrbimo za rez navpičnih poganjkov. Rez izvajamo v primeru suhega vremena. Letošnje poganjke privezujemo v vodoravno lego. Po obiranju redčimo tudi poganjke poznih sort češenj in zgodnjiuh sort sliv. V začetku julija režemo tudi poganjke drugega rodu dvakrat rodnih malin. Nekoliko prikrajšamo tudi letošnje poganjke kivija. V primeru, da ste na redčene plodov jablan in hrušk pozabili v juniju, lahko to opravilo naredite v začetku julija.

V sadovnjak nastavite past za plodovo vinsko mušico, ki je v zadnjih letih močno razširjena v vrtovih. V sadni vrt postavite tudi past za voluharja.  Skrbimo tudi za obdelavo tal pod krošnjami dreves.

Foto: Sejemo in sadimo tudi na prazna mesta v rastlinjaku.

Foto: V sadovnjaku poskrbite za poletno rez.

 

 

Oskba zeliščnega balkona

 

Zeliščni balkon v juliju redno zalivamo in dognojujemo. Uporabljamo tekoča organska gnojila, ki jih poiščemo v Merkurjevih vrtnih centrih. Zelišča tudi redno režemo in uporabljamo za čaje in v kuhinji. V tem času pobiramo citronski origano, drobnjak, kubanski origano, olivno zel, peteršilj. Režemo tudi ananasov žajbelj, baziliko in ostala zelišča.

Najboljšo oskrbo z vodo imajo balkonske zasaditve v koritih z vodno rezervo, ki jih zalivate v odprtino in po površini.

 

Foto: Pogled na zeliščna korita v poletnem času

Vrtna trata v poletnem času 

 

V poletnem času skrbimo za redno zalivanje, gnojenje in košnjo vrtne zelenice. Poleti jo kosimo na višino 4 do 5 cm. Običajno jo kosimo z rotacijskimi kosilnicami. V primeru, da je kosilnica v slabem stanju in je popravilo zelo drago, si v Merkurju priskrbite novo kosilnico. Trato zalivamo dvakrat ali trikrat na treden in to do globine 15 cm, da bolje prenaša poletno vročino. V juliju ne pozabimo na dogojevanje trate. Najbolje je uporabiti gnojila z dolgotrajnim delovanjem.

 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki