Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kaj pridobite z novo fasado?

fasade_in_fasadni_sistemi.jpgfasade_in_fasadni_sistemi.jpg

Naložba v fasado vam lahko izpolni vaše energetske zahteve in vam dolgoročno prinaša vrsto koristi. Kakovosten fasadni sistem pomeni lepo zunanjost vaše hiše, zdravo in kakovostno bivanje ter občuten prihranek pri ogrevanju in hlajenju stavbe. Vzdušje in počutje v stanovanju je odvisno tudi od lastnosti zraka – temperature, relativne vlage, hitrosti, s katero se giba zrak, površinske temperature sten in tal, dovoda svežega zraka in še drugih dejavnikov. Vendar sta najpomembnejša kriterija za udobno bivanje v hiši temperatura in vlažnost zraka.


Fasada je v več pogledih pomemben del vsake zgradbe. Osnovna naloga fasade je, da hišo ščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi (sneg, dež, sonce, veter). Hiši nudi toplotno izolacijo, vas pa ščiti pred mrazom oz. vročino. Ob pravi uporabi materialov boste lahko občutno zmanjšali porabo energije in stroške ter hkrati poskrbeli tudi za zvočno izolacijo, zmanjšanje termičnih napetosti stavbe, preprečili toplotne mostove in se delno zaščitili pred požari. Verjetno si ne želite, da bi že po nekaj letih barva fasade zbledela ali pa bi prihranek najcenejšega ponudnika zaradi slabe izolacije izgubili že v prvem letu po prenovi? Kakovost zagotavljajo strokovna izvedba in kakovostni materiali. Splošno velja, da je fasada kakovostna toliko, kolikor so kakovostni mojstri, ki jo vgrajujejo.

Ali veste, da v povprečju kar 78 % vse porabljene energije v gospodinjstvu porabimo za ogrevanje? In da največ toplote (kar 35 %) »uide« skozi zidove? Varčevanje z energenti je vse bolj pomembna tema še posebej zato, ker je to pomembna postavka vsakega družinskega proračuna.


Toplotna prehodnost zunanjih sten

Kakovost življenja v stanovanjskih stavbah postaja vedno bolj pomemben kriterij, ki tudi določa njihovo vrednost. Dobra toplotna izolacija bistveno vpliva na površinske temperature notranjih sten in oken, s tem pa poskrbi tudi za prihranek energije v času ogrevanja oz. hlajenja. Splošen izračun toplotnih izgub pokaže, da pri neizoliranem objektu kar 70 % toplotnih izgub odpade na zunanje zidove in podstrešje. Okna in tla imajo 25 % delež v celotnih izgubah.

Po vgradnji fasadnega sistema (izolacija stavbe) pa se toplotne izgube na objektu porazdelijo drugače. Največji delež prenosa izgubljene toplote po prenovi poteka prek oken (40 %). Delež zunanjih zidov in strehe pa se močno zniža in znaša približno 45 %. Kvalitetna toplotna izolacija ni pomembna samo pozimi, ampak tudi v vročih poletnih dneh, saj preprečuje prodiranje toplote v notranjost. Danes zunanje temperature vse pogosteje presežejo 25 °C, kar lahko privede do neprijetne klime v prostorih. 

fasada_a.jpgfasada_a.jpg

Dober izolacijski material ima visoke toplotne zmogljivosti, ki upočasnjujejo segrevanje stavbe poleti in hlajenje pozimi.

V kolikor imate finančno možnost, vam priporočamo, da ob odločitvi za prenovo fasade razmislite tudi o tem, ali je potrebno zamenjati še stara in energetsko potratna okna ter dodatno izolirati podstrešje.


Prihranek pri stroških za ogrevanje

Boljša in debelejša izolacija pomeni znižanje porabe energije za ogrevanje, s tem pa sta tudi povezana večja čistost okolja in prijetnejše bivanje. Pri debelini izolacije se ne splača varčevati, saj se cena naložbe poveča le zaradi dodatnih centimetrov izolacije, medtem ko cena dela in drugih materialov ostane praktično enaka. Razlika v ceni med fasado s 5 ali 10 cm debelimi ploščami EPS je približno 3 €/m2 , povrnila pa se bo že v eni ali dveh kurilnih sezonah!


Kakšno fasado izbrati?

Osnovna naloga toplotno-izolacijskega sistema je preprečevanje izmenjave toplote med zunanjim in notranjim delom stavbe in posledično preprečevanje toplotnih izgub. Kakovosten in pravilno vgrajen fasadni sistem uravnava relativno vlažnost in temperaturo, ki sta ključnega pomena za naše dobro počutje in zdravje. Višina prihranka je ob tem odvisna tudi od sistema ogrevanja, oken in tudi kurilnih navad.

Fasada stavbo ščiti pred vremenskimi vplivi in preprečuje toplotne mostove. Ob pravilno izvedeni izolaciji na zunanji strani zidu je zid pozimi topel, poleti pa se ne pregreva. Vsaka komponenta v sistemu je zelo pomembna in vpliva na kakovost celotne fasade.

Kakšno fasado izbrati? Izračuni so pokazali, da hiša, izolirana s kakovostnim fasadnim sistemom, porabi 30 % manj energije.

fasada_b.jpgfasada_b.jpg

POMEMBNO! V zadnjih letih je debelejša izolacija postala pomembnejša. Debelina je lahko tudi več kot 20 cm. Debelejša izolacija se vgrajuje predvsem pri novogradnjah v nizkoenergijskih ali skoraj nič energijskih stavbah.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki