S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kaj sadimo v zelenjavnem in sadnem vrtu v jesenskem času?

V zelenjavnem vrtu sadimo česen in čebulo. Sejemo tudi ostale vrtnine in rastline za zeleno gnojenje. Bolj živahno je v sadnem vrtu, kjer sadimo vrtne posebnosti kot je dvakrat rodna ameriška borovnica in ostalo jagodičje. Ne pozabimo na sajenje kostanja in sadnega drevja. Če sadimo jeseni se sadike dobro ukoreninijo in bolje prenašajo sušo.

Ste vedeli, da čebulo sadimo v prvi polovici oktobra? 

V Sloveniji se je jesensko sajenje čebulčka že kar močno razširili. Zato svetujemo, da zavihate rokave in posadite majski srebrnjak, ki vas nagradi s sladko in zelo zgodnjo mlado čebulo v spomladanskem času. V Merkurjevih poslovalnicah lahko izbirate tudi med rumenimi in rdečimi sortami čebule.

 Majski srebrnjak in ostale sorte čebule v Merkurju

Jesenska sorta belega česna “Messidrome”

V Sloveniji jeseni množično sadimo ozimni česen

Česen sadimo pozneje kakor čebulček. V primeru normalne jeseni ga sadimo od sredine oktobra naprej. V primeru tople jeseni opravimo sajenje konec oktobra in v začetku novembra. Pred zimo mora česen razviti dobre korenine in ne preveč listne mase. Tako bo spomladi tudi bolj varen pred naletom česnove muhe.

Česen stročkamo neposredno pred sajenjem. Sadimo debele stroke česna, ki zagotavljajo najboljši pridelek. Drobne stroke ne zavržemo in jih sadimo bolj na gosto za mlad česen, ki popestri solatni krožnik v spomladanskem času. Odlična jesenska sorta belega česna je sorta Messidrome, ki je primerna je za svežo uporabo in za daljše skladiščenje.  

  Setev zimske solate iz semena ima prednost pred sajenjem sadik

Ne pozabite na setev ostalih vrtnin in rastlin za zeleno gnojenje

Rukolo, azijsko listno zelenjavo, zimski portulak, motovilec lahko sejemo še v oktobru. V oktobru sadimo tudi zimsko solato, če ste zamudili s setvijo. Na prazne gredice do sredine oktobra sejemo ozimna žita, da tla niso gola. V topli jeseni to lahko naredimo tudi v začetku novembra.

Dvakrat rodne ameriške borovnice, roza plodovi in BIO sadike

V Merkurju lahko izbirate med dvakrat rodnimi ameriškimi borovnicami in enkrat rodnimi, ki so najbolj pogoste.  Ameriška borovnica sorte “Hortblue petite” prvič rodi v juliju in avgustu, drugič pa od septembra ter vse do prve zmrzali. Sorta je samooplodna in ne potrebuje opraševalne rastline. Bolje pa rodi, če je v bližini posajena še druga sorta ameriške borovnice. 

Zaradi nizke rasti je primerna tudi za urbane vrtičkarje, ki jo gojijo v večjih posodah. Na razpolago so tudi BIO sadike ameriških borovnic. Posebnost med ameriškimi borovnicami je tudi sorta “Pink lemonade”, ki ima roza plodove.

Posebna sorta dvakrat rodne ameriške borovnice  

Posadite maline, ribez, šmarno hrušico in ostalo jagodičje

Pred prihodom jesenskega mraza, ko je zemlja še suha posadite tudi ostalo priljubljeno jagodičje. V jesenskem času sadimo vse do trenutka, ko zemlja še ni zamrznjena. V toplih letih je to ves oktober in november. Opazili smo dobro zalogo šmarne hrušice, ki je na vrtovih manj poznana. 

V Merkurju lahko izbirate maline z rumenimi, rdečimi in črnimi plodovi. Med ribezi so najbolj priljubljene in okusne rdeče sorte. Jesensko sajenje se zagotovo obrestuje, zato obiščite trgovine in obogatite vaš sadni vrt z novimi sadikami.

Foto: Široka ponudba malin in ostalega jagodičja

Pravi kostanj, češnje, rakitovec in ostale sadne sadike

Jesen je čas, ko na ulicah zadiši pečen kostanj. Ste vedeli, da vas sorta kostanja “Bouche de Batizac” nagradi z zelo velikimi in sladkimi plodovi. Plodovi rakitovca so zelo zdravilni. Rodi samo ženska rastlina, ki rabi moško rastlino za opraševanje. Lešnike za potico lahko naberete na domačem vrtu, če posadite sorto leske “Istrska debeloplodna” ali “Pauetet”. Odlična je tudi dvakrat rodna figa “Brown Turkey”, ki rodi v notranjosti Slovenije.

Foto: Odlična sorta debeloplodnega kostanja

Na trgovskih policah smo zasledili tudi debeloplodne češnje v loncih, ki se bolje ukoreninijo od sadik z golo korenino. Na vrtnem oddelku smo opazili haskap jagode, ki so prvi sadež na domačem vrtu, saj z zorenjem prehitijo jagode in češnje. V klasičnem vrtu sadimo ne pozabimo tudi na kivije.

Leska in rakitovec na transportnem vozičku v Merkurju

Jesensko sajenje jagodičja in sadja se vedno obrestuje

V Merkurjevih poslovalnicah so odlično založeni s kakovostnimi sadikami v loncih, ki odlično prenašajo jesensko presajanje. Sadike, ki jih sadimo v jesenskem času se zelo dobro ukoreninijo in v naslednjem letu bolje prenašajo poletno sušo. Korenine tako začnejo z rastjo že v februarju, ko narava navidezno še počiva.

Valentin ima ključe od korenin in jih po vrtnarskem koledarju odklene 14. februarja, ko skoraj nihče še ne začne s sajenjem. Zato je jesensko sajenje veliko boljše kot spomladansko. Večja je tudi izbira sadik. Sadimo cel oktober in november, če zemlja ni zamrznjena.

 

 Jeseni sadimo v sadnem in zelenjavnem vrtu

Pripravil: Davor Špehar

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica