Kako očistiti pralni stroj?

kako vzdržujemo stroj

Pravilno in redno vzdrževanje kakršnega koli aparata sta ključna dejavnika za njegovo dolgo življenjsko dobo, pravilno ter učinkovito delovanje. Velikokrat na spletu zasledimo številne trike, ki naj bi odpravili npr. bakterije, plesen, slab vonj… a ti lahko dolgoročno škodujejo vašemu pralnemu stroju, zato ga vzdržujte le po navodilih proizvajalca.


Pogosti znaki, da je stroj potrebno očistiti:

  • stroj se med delovanjem trese in premika iz svojega prvotnega položaja
  • v bobnu ostaja voda in ta ne odteka pravilno
  • na opranih oblačilih so ostanki pralnega praška
  • oprana oblačila oddajo neprijeten vonj
  • oprano perilo ni popolnoma čisto

Čiščenje predala za detergente

V predel, kamor se vstavlja praške in detergente, se čez čas uporabe začnejo nabirati delci, ki so padli ven iz zato pripravljenega predela. Obloge se začnejo nabirati tako v predalu, kot tudi okoli njega in na šobah skozi katere odtekajo. Najboljše bi bilo, da se hitrega čiščenja poslužujete po vsakem pranju, a ker vemo, da se nam velikokrat ne da ali nimamo časa, pa ni nič narobe če to očistite vsake toliko časa. Takrat bo delo potekalo malo dlje, saj so detergenti že nekoliko zasušeni. Vse površine očistite z vodo. Predal popolnoma potegnite iz stroja ven, očistite ga z vodo in posušite. Če zasušeni detergent nikakor ne gre iz površine, si lahko pomagate s staro zobno ščetko in narahlo podrgnete, da odstranite ostanke. Obrišite tudi notranjost kamor predal vstavite in pustite nekaj časa odprto, da se celotna površina posuši.


Čiščenje bobna

Včasih se v bobnu pralnega stroja lahko pojavi rja. To je nujno potrebno odstraniti, saj vam le čist boben omogoča kakovostno delovanje stroja in čista oblačila. Očistite jo s sredstvi za čiščenje rje, ki ne vsebujejo klora. Nikoli ne uporabljajte jeklene mrežice, saj boste tako površino bobna še bolje opraskali. Priporočamo vam, da po pranju ne zaprete vratc bobna takoj, ampak jih nekoliko priprete in tako bobnu omogočite »dihanje«. Po pranju boben ostane vlažen, počakajte da se ta posuši in šele nato vratca bobna lahko zaprete. Tako ne boste imeli več težav z rjo v bobnu.

Čeprav na prvi pogled boben izgleda čist, pa temu ni nujno tako. Na njem se nabirajo ostanki detergentov in vodni kamen. Obloge je možno odstraniti s pralno sodo, ki jo je mogoče dobiti v vseh večjih trgovinah. Pri čiščenju vedno uporabljajte zaščitne rokavice! Sodi dodajte nekaj vode in s krtačo (ali staro zobno ščetko) rahlo drgnite po bobnu. Po končanem čiščenju je potrebno čistilo še izprati – vklopite program za izplakovanje in zaženite ožemanje.

vzdrževanje bobna

Čiščenje filtra

Na vsake toliko časa je potrebno očistiti tudi filter, ki se nahaja na dnu stroja. Tu se po navadi naberejo različni tujki, ki ovirajo pretok vode. Za kakovostnejše in nemoteno delovanje pa preverite še filtre na dovodni cevi.


Čiščenje zunanjosti stroja

Ogrodje pralnega stroja obrišite s krpo, ki bo na otip mehka, lahko je tudi nekoliko vlažna, ne sme pa biti preveč mokra, saj imate na določenih predelih vendarle opravka z električnimi kabli. Če vam na ohišje stroja kapne detergent, tega odstranite takoj, saj je še sveže in se bo enostavno očistilo. Čez čas pa se bo posušilo in prijelo na površino stroja. Takrat bo odstranjevanje zahtevnejše in boste pri tem lahko uničili površino stroja. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev in razredčil.


Pranje pri nizkih temperaturah

Če velikokrat perete pri nižjih temperaturah in pri tem uporabljate tekoča pralna sredstva, je možno, da se bodo v vašem pralnem stroju razvile bakterije. Pranje pri nizkih temperaturah ustvarja odlične pogoje za razvoj bakterij. Zato občasno izberite samočistilni program, ki poteka na višji temperaturi.

čiščenje zunanjosti

Trda voda

Preverite kakšna je trdota vode v vašem kraju! Če je ta večja od 14 dH, potem je priporočljiva uporaba mehčalca vode. Posledica pretrde vode in nepravilne uporabe mehčalcev je lahko tudi poškodba grelca.


Are Your Sure?

Exit