S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako pripraviti kompost?

kako pripraviti kompost

Odpadki, ki jih proizvede povprečno gospodinjstvo, so v 25 % primerni za kompostiranje. Iz 400 kg odpadkov, ki jih pridela povprečna družina, lahko izločimo 100 kg bioloških odpadkov, iz katerih pridelamo do 60 kg kakovostnega komposta.


Koristi uporabe komposta

  • Izboljševanje sestave prsti,
  • zadrževanje vlage,
  • prezračevanje tal,
  • akumulacija toplote,
  • pridelava zdravih rastlin.

Kaj sodi na kompostni kup?

  • KUHINJSKI ODPADKI – zelenjavni  in sadni odpadki, olupki, netekoči ostanki hrane, jajčne lupine, kavne in čajne usedline, pokvarjeni prehrambeni izdelki (brez tekočin in embalaže), papirnate vrečke in robčki.
  • VRTNI ODPADKI – pokošena trava, rezane veje in grmičevje, plevel, rože, slama.
kompostni kup

Kompostnik

Kompostnik postavimo na senčno mesto, na podlago iz prsti, vrtna tla ali trato. Tako bodo črvi in drugi mali organizmi lahko pomagali pri procesu trohnenja.


Priprava

Kompost pripravimo iz mešanice snovi, ki vsebuje veliko dušika (pokošena trava) in snovi, bogatih z ogljikom (narezan papir, lubje ...), najbolje v razmerju 1 : 2. Uporabimo lahko ostanke zelenjave vseh vrst, nikoli pa ne ostankov kuhane hrane ali mesa, ker privabljajo škodljivce. Plasti pokošene trave ne smejo biti pregosto naložene zaradi oviranja pretoka zraka. Leseni odpadki morajo biti narezani na majhne kose. Kompostiramo lahko tudi mlad plevel, ki še ne vsebuje semen.


Proces

Proces kompostiranja pospeši dušik, ki ga lahko dodajamo z umetnim gnojilom, s kupljenim začetnim kompostom, najbolje pa z dodatkom gnoja, ki vsebuje veliko talnih organizmov. Gnojilo dodamo h kompostu tako, da izmenjujemo plasti organskih snovi in hlevskega gnoja. Če je kislost v kompostu prevelika, lahko dodamo apno, ker bodo v alkalnih pogojih mikroorganizmi bolj učinkoviti. Med kompostiranjem se v kompostu razvije visoka temperatura, ki pospeši razgradnjo organskih snovi, uniči semena plevelov, nekatere škodljivce in zatre določene bolezni. Da v kompostu lahko pride do primerne temperature, mora zavzemati vsaj 1 m3 prostora, še bolje pa je, če je večji. Kompost doseže najvišjo temperaturo čez dva do tri tedne, dozori pa v približno treh mesecih.

kompostniki

Dozorel kompost je temne barve, grudast s sladkastim vonjem. Premetavanje proces pospeši in v celoti zagotovi razpad organskih snovi. Če ima kompost vonj po amoniaku, vsebuje preveč dušika, če pa po gnilih jajcih, ima premalo zraka.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja