Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako sadimo drevo v vrt, atrij ali v posodo

Ste vedeli, da drevesa brez težav uspevajo v večjih posodah in atriju. Za sajenje v vrtu so primerna vsa drevesa. Ustrezno je treba pripraviti sadilno jamo ali izbrati primerno posodo. Ne pozabite tudi na ustrezno zemljo in osnovno gnojenje v času sajenja. Po sajenju skrbimo predvsem za to, da je drevo dobro oskrbovano z vodo.

Drevo lahko posadimo tudi v večjo posodo

Posoda, v kateri bo uspevalo drevo, naj bo 2 do 3 krat večja kot posoda, v kateri ste drevo kupili. Tako bo drevo lažje prenašalo vroče poletne dneve. Tudi zima bo v takšni posodi za rastlino lažja. V večji posodi pod drevo lahko zasadite spodnji del zasaditve.  Največkrat sadimo enoletnice ali trajnice, ki jih sezonsko menjamo. Tako je zasaditev lepa v vseh obdobjih leta.

V posodo običajno sadimo manjša drevesa, ki niso večja od 3 metrov. Drevo je lahko tudi večje, če ga sadimo v zelo veliko korito, ki je premera dober meter.

 

IZBERITE DREVO https://www.merkur.si/ponudba-dreves in si pričarajte zeleno prihodnost na vrtu,  v atriju ali na terasi.
Posadite drevo in ustvarite zeleni planet za nove generacije, ki šele prihajajo.

Foto 1: Sajenje drevesa v posodo

Foto 2: Pri nakupu drevesa ne pozabite na zemljo

Foto 3: Pred sajenjem poskrbimo za rahljanje korenin

Foto 4: Dodajanje dolgodelujočega gnojila

Sajenje drevesa v vrtu in atriju

V vrtu ali atriju izkopljemo sadilno jamo, ki je 3 do 4 krat večja od premera posode v kateri raste drevo v času nakupa. Globina jame naj bo za 1/3 globja od posode. Tako se drevo lažje ukorenini. V spodnji del dodamo tudi gnojila, ki imajo nekoliko več fosforja in kalija. V zemljo, s katero zasipavamo korenine, dodamo organsko gnojilo, ki vsebuje dušik za rast. Za sajenje v vrtu izbiramo drevesa vseh velikosti. V atriju pazimo, da z zasaditvijo ne zastiramo pogleda sosedom v zgornjem nadstropju. 

Izbira zemlje za sajenje drevesa

Drevo, ki ga kupite v trgovini, največkrat raste v šotnem substratu. Zemlja v vrtu ali atriju pa je lahko peščena, ilovnata ali glinena. Treba je preveriti, v kakšni zemlji drevo najbolje uspeva in izbrati drevo, ki ustreza tlem v vrtu ali atriju. V sadilno jamo je najbolje zmešati 1/3 kupljene zemlje in ¾ vrtne zemlje. Tako se drevo lažje ukorenini. V primeru sajenja v posodo izberemo kupljeno zemljo, ki ustreza posamezni drevesni vrsti.

 

Priprava na sajenje  in postopek sajenja

V primeru, da drevo pred sajenjem raste v posodi, ga je treba na sajenje ustrezno pripraviti. Najprej odstranimo posodo. Po tem je treba rahljati korenine in paziti, da korenin ne trgamo. Tako se v zemlji lažje ukorenini. Drevo postavite na sredino sadilne jame in preverite, da je najlepši del obrnjen  v ospredje. Za tem ga pričnite zasipati z zemljo in to samo do enakega nivoja kot je rastlo v posodi. Zemljo po sajenju rahlo potlačimo in močno zalijemo. Enako naredimo z drevesom, ki raste v posodi.

 

Gnojenje okrasnega drevesa

 

V sadilno jamo dodamo gnojila ob sajenju, prav tako v posodo. Uporabimo organska gnojila in dolgodelujoča gnojila, ki rastlino oskrbijo s hranili za obdobje 6 mesecev.  V posodi z drevjem, ki je v spodnejm delu zasajena s trajnicami ali enoletnicami, ne pozabimo na redno gnojenje v času rasti in cvetenja. Takrat gnojimo s tekočimi organskimi ognojili ali gnojili v obliki kristalov. Drevo pognojimo tudi vsako pomlad, ko prične z rastjo.

 

IZBERITE DREVO https://www.merkur.si/ponudba-dreves in si pričarajte zeleno prihodnost na vrtu,  v atriju ali na terasi.
Posadite drevo in ustvarite zeleni planet za nove generacije, ki šele prihajajo.

Zalivanje v vrtu, atriju in posodi

 

Derevesa, ki  jih posadimo v jesenskem času se bolje ukoreninijo in lažje kljubujejo poletni suši. Novo drevo, ki ga posadimo v vrt ali atrij prvič zalijemo po sajenju in nadaljujemo po potrebi. Tedensko zalivanje drevesa v vrtu in atriju je pomembno prvo leto po sajenju, da se rastlina dobro ukorenini. Zalivamo glede na vreme in temperaturo. V vročem poletnem času drevo zalijemo dvakrat na teden z dvema zalivalkama.

Drevo v posodi v poletnem času dnevno zalivamo. V manjši posodi  tudi dvakrat na dan. Redno in skrbno zalivanje je bolj pomembno pri drevesih v posodah. Ne pozabimo na zalivanje tudi v suhih zimah.

 

Foto 5: Popestritev nasada s sezonskimi cvetlicami

Foto 6: Drevo po sajenju močno zalijemo

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki