S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kako vzgojiti dovolj okusnega domačega jagodičja za vso družino?

Plantellini nasveti za vrtnarjenje: marec

Jagodičevje je pri nas vse bolj priljubljeno, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin, antioksidantov, polifenolov in drugih fitonutrientov. Poleg tega pa je tudi prav prijetnega okusa, zato res ne sme manjkati v nobenem vrtu.

Večino jagodičevja je v našem podnebju relativno preprosto gojiti, saj so to rastline, ki so tudi doma v našem naravnem okolju. Lahko ga posadimo kot del sadovnjaka, če imamo prostora dovolj, čudovito pa se obnese tudi v kombinaciji z okrasnimi rastlinami, saj tako v različnih letnih časih pričara posebno lepoto vrta.

Plodovi naj zorijo vse leto

Družinski vrt z jagodičevjem naj bi bil velik vsaj 7 x 7 m ali več, če želimo zasaditi različne jagodičaste vrste v takih količinah, da pridelek zadošča za naše potrebe. Z jagodičevjem iz domačega vrta se lahko oskrbujemo od pomladi do jeseni. V maju zorijo prve jagode. Zorenje se zaključi v začetku junija, ko že začnejo prve maline, nato kosmulje, rdeči in črni ribez ter šmarna hrušica. Proti koncu junija začnejo zoreti ameriške borovnice, v juliju pa robide. Zadnja obiranja se že prepletajo z obiranji večkrat rodnih jagod in dvakrat rodnih malin. Čas sajenja in obiranja jagodičevja

 • Jagode: Na vrtu naj bi imeli od 3 do 4 m² jagod, od katerih pričakujemo vsaj 10 kg jagod. Za uživanje jagod od poletja do pozne jeseni posadimo večkrat rodne sorte.
 • Maline: Če želimo družino oskrbeti s približno 15 kg malin, moramo posaditi vsaj 5 m malin oz. 15 rastlin na razdalji od 30 do 40 cm.
 • Robide: Ob pravilnem načinu gojenja je rodnost 3 - 5 kg na grm.
 • Rdeči ribez: Lahko gojimo v obliki špalirja ali grma. Na večji grm lahko pridelamo do 10 kg pridelka, ob opori (špalir) pa 3 – 4 kg. Glede na to, da rdeči ribez v glavnem predelujemo v marmelade in sokove bo zadostovalo, da imamo v vrtu 1 do 2 grma.
 • Črni ribez: Grm črnega ribeza rodi 2 – 3 kg plodov. Za družinsko oskrbo s sokom in marmelado posadimo 10 grmov črnega ribeza.
 • Ameriške borovnice: Imajo v polni rodnosti 3 – 5 kg pridelka na grm.

Kakšne pogoje moramo zagotoviti v vrtu?

Pred zasaditvijo se moramo prepričati ali naš vrt izpolnjuje osnovne pogoje za ustrezno rast in rodnost našega jagodičevja.

 1. Prvi pogoj je izrazito sončna lega
 2. Zemlja za jagodičevje mora biti lahka, rahlo kisla in humozna
 3. Prostor: Ob zasaditvi jagodičja se moramo zavedati, da so rastline trajnice z zelo različno življenjsko dobo.

Za uspeh je ključna dovolj humusna zemlja

Najboljše je, da jagodičje sadimo v vrste. S tem si olajšamo vzdrževanje prostora pod grmi, v katere stalno silijo pleveli.

SAJENJE JAGOD

 • jagode lahko sadimo na gredico zelenjavnega vrta, na samostojno gredico, lahko pa tudi v korita, košare ali v posode med balkonske rastline
 • potrebujejo humozno odcedno zemljo, ki jo pred sajenjem izboljšamo s Plantella Organikom(link na vašo spletno stran)
 • če sadimo jagode v korita ali posode, uporabimo Bio Plantella Organsko zemljo za BIO vrt in cvetje(link na vašo spletno stran), ki ji primešamo še organsko gnojilo Nutrivit za jagode in jagodičevje (link na vašo spletno stran) (2,5 – 3 kg/10 m²)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAJENJE MALIN, ROBID, JOSTE, RIBEZA ...

SAJENJE AMERIŠKE BOROVNICE

 • sadilna jama naj bo 80 cm široka in do 50 cm globoka
 • po vsej jami ali vsaj okoli sadike postavimo mrežo proti voluharju
 • ob straneh položimo naravni filc za zadrževanje vode
 • jamo napolnimo z Bio Plantella Zemljo za borovnice
 • dodamo do 1/3 izkopane zemlje, ki jo pomešamo z Bio Plantella Zemljo za borovnice.
 • koreninski vrat sadike mora biti v zemlji
 • zemlji primešamo Bio Plantella Nutrivit za borovnice in kisloljubne rastline (0,7 – 1 kg/10 m2)
 • tla okoli sadike prekrijemo z zastirko iz iglic ali Plantella dekorativnega lubja

Zalivanje jagodičevja

Jagodičastim rastlinam moramo zagotoviti dovolj, vendar ne preveč vode. Rastline brez namakanja v vročih poletnih dneh, ko večina začenja zoreti, ne bi preživele. Zaradi neustreznih rastnih pogojev rastline najprej slabo rastejo.

 

Pravilno gnojenje jagodičevja povečuje pridelek

Jagode in drugo jagodičevje so zahtevni glede prehrane. Samo če jim bomo zagotovili kakovostna in njim prilagojena hranila, bodo tudi plodovi sočni, pa tudi bogati z antioksidanti in vitamini.

Za jagode, maline, robide ... je najbolje uporabljati specialno organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje . Gre za popolnoma naravno gnojilo, dovoljeno tudi v ekološki pridelavi. Vsebuje veliko organske snovi in huminske ter fulvo kisline, s čimer pospešuje nastajanje humusa. Tla ohranja rodovitna, polna življenja, a tudi rastlini zagotovi vsa hranila, ki jih potrebuje, da obrodi veliko okusnih sadežev.


Za ameriške borovnice je izjemno pomembno uporabiti pravo gnojilo, s katerim vzdržujemo primerno kisel pH zemlje, zato uporabimo Bio Plantella Nutrivit za borovnice . To je povsem naravno gnojilo, s katerim so hranila borovnici na voljo dalj časa. Kljub temu ga uporabimo vsaj 3 x letno, prvič zgodaj spomladi (marec, april), drugič junija in tretjič jeseni (oktober).

Koledar gnojenja

Pripravili: Plantellini strokovnjaki

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica