Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakovost bivanja v mansardi

Življenje v mansardi

Tudi vi obožujete sodobni izgled mansard? Mansarde so v zadnjih letih zelo priljubljene, saj so v večjih hišah podstrešja nenaseljena in so odlična možnost za ureditev stanovanja mlade družine in so alternativa običajnim stanovanjem.


Podstrešje ponuja drugačne in nekonvencionalne načine bivanja ter prav posebno stanovanjsko izkušnjo. Zaradi poševnega zidu je opremljanje in ureditev mansarde pravi arhitekturni izziv, ki pa stanovalce bogato nagradi s številnimi možnostmi prilagoditev. Mansarde so pogoste v mestih, vse bolj pa prodirajo tudi na podeželje.

Zaradi zanimivo pobitega stropa zagotavljajo razgiban izgled, ki pa uporabniku hkrati zagotavlja pravi izziv pri opremljanju in načrtovanju. S premišljenim opremljanjem boste dobili prijetno in sodobno stanovanje, ki bi poskrbelo za prijetno bivanje v njem. A pazite, saj kaj hitro prostor preveč napolnite in bo tako delovalo veliko manjše kot v resnici je, prostor ne bo »dihal«, ne pozabite tudi na nehvaležne kote, kamor težko dostopa naravna svetloba.


Dostop do naravne svetlobe in osvetlitev

Pomemben vidik kakovosti bivanja v mansardi je naravna svetloba, ki lahko vstopa v prostor z zadostnim številom strešnih oken. Mansarda je najvišje ležeči prostor v objektu, zato zajame največ svetlobe.

Strešna okna so sama po sebi pomemben dekorativni element, ki poudarja prostor in opremo mansardnega stanovanja. Strešna okna se ločijo glede na material, pri čemer so najpogostejša lesena okna s poliuretansko prevleko, ki imajo daljšo življenjsko dobo od običajnih oken. Poleg klasičnih strešnih oken lahko izberete tudi strešni balkon ali teraso, ki je inovativna in priljubljena rešitev za dostop na prosto v mansardi.

 

  • V dolgem prostoru se okna vgradijo na dolgo stranico.

  • Odlična rešitev za zadostno osvetlitev so kombinacije strešnih oken, ki naenkrat osvetlijo bivalni prostor, jedilnico in kuhinjo.

  • Strešna okna namestite na južno stran, saj bo sonce brezplačno dogrevalo prostore.

  • S postavitvijo večjega okna dosežemo intenzivno osvetlitev delovne površine, razporeditev svetlobe po celotnem prostoru pa je mogoče z več manjšimi okni.

Zadostna osvetlitev

V mansardi je potrebno poleg naravne svetlobe poskrbeti za zadostno umetno osvetlitev s pravilno izbiro in razporeditvijo luči. Predvsem kritični so razni koti pri nizkem stropu, kamor naravna svetloba nima dostopa. Zato osvetlitev napeljite premišljeno.

Strešno okno

Dobro prezračevanje

Zaradi vgrajenih strešnih oken imajo mansarde dobre možnosti prezračevanja, pri tem pa za večji učinek pustimo odprta vrata, da med prostori nastane prepih. Mansarda je običajno urejena na enem nivoju, zato se zrak hitro zamenja in prostori prezračijo.


Atelje

Bivate v mansardi z visokim stropom? Omislite si dograditev nivoja in ustvarite zgornji in spodnji nivo. Na zgornjem nivoju si lahko uredite spalni prostor, delavni kotiček, knjižnico ali pa dnevni prostor razširite kar v dva nivoja. Oblikovanje ateljeja omogoča prostoru da zadiha, saj zgornji nivo ni popolnoma zaprt in ga s spodnjim nivojem ločuje le kakšna ograja ali delno predelna stena. Tako hrkati prostor deluje enoten kot tudi omogoča dovolj zasebnosti v obeh delih.


Zanimive možnosti opremljanja

Lahkotno in skladno opremljanje ima v mansardi zelo veliko vlogo. Če živite v manjši mansardi, stremite k čistemu slogu brez odvečnega pohištva in poudarite dobre lastnosti prostorov. Ravnajte se po osnovnem vodilu, da zemeljske barve pripadajo tlom, nebesne pa stropu – na ta način boste v domu ustvarili harmonijo s pomočjo nevsiljivih in usklajenih barv. V manjših prostorih uporabljajte svetle barve, v večjih prostorih pa tudi temne elemente ali celo temnejše barve sten.

Sledite načelom, da ob nižji strop postavite pohištvo, sedežno, kopalno kad, prostor pod višjim stropom pa ohranite za nemoteno gibanje po mansardi. V mansardnih stanovanjih se odlično obnesejo tudi vgradne omare, ki jih prilagodite dimenzijam prostora.

Vedno bolj postajajo popularni vidni tramov.

Ambient
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki