S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakšen vrt želimo?

naslovna-slika-kaksen_vrt_zelimo

Vsak ljubiteljski vrtnar si želi lasten vrt - v kolikšni meri je mogoče to željo uresničiti, je odvisno od lege, razmer, velikosti zemljišča in zlasti od lastne ustvarjalnosti. Z dobrim občutkom in s skrbnim načrtovanjem si lahko vsak privošči svoj vrtni raj. Poskue uresničiti svoje sanje, tako da svoje želje prilagodite danostim svojega vrta.


Seznam želja

Najprej morate vedeti, kakšen vrt želite. Vzemite si čas za načrtovanje, kajti osnovno postavitev je kasneje mogoče spremeniti le z veliko dela. Sestavite si dolg seznam vrtnih želja. Pri tem so vam lahko v pomoč naslednja vprašanja:

  • Ali želite na vrtu predvsem počivati, bo vaš vrt vir duševnih moči v boju proti stresu? Potem si morate prizadevati za postavitev, ki ne zahteva veliko nege.
  • Morda si želite biti v njem telesno dejavni pri vrtnih opravilih in športu? V tem primeru si lahko uredite tudi grede, ki zahtevajo intenzivnejšo nego, in travo, po kateri lahko hodite.
  • Ali želite, da na vašem vrtu sobivajo živali in rastline? Načrtujte naravni raj.
  • Ali se želite ukvarjati z ljubiteljsko vzgojo rastlin? Torej si morate omisliti tudi rastlinske redkosti.
  • Ali dajete prednost koristnemu vrtu, na katerem bi pridelovali zdravo sadje, zelenjavo in zelišča? Potem mu morate nameniti ustrezno velik prostor.


Vsa ta vprašanja si morate zastaviti tudi, če vaš vrt načrtuje krajinski arhitekt. Upoštevati morate tudi spremembe družinskih razmer v naslednjih letih. Vrt je lahko najprej namenjen otrokom in ga je mogoče pozneje "preurediti", ko otroci zrastejo. Če postane zaradi starosti vrtnarjenje prenaporno, lahko uvedete nekaj olajšav, na primer visoke grede, ki jih je lažje obdelovati. Premislite tudi o tem, koliko dela ste pripravljeni vložiti, kajti nega vrta ni nepomembna. Kolikor več "oblikovalnega reda" si želite na svojem vrtu, tem intenzivneje boste morali delati. Če se bolj držite naravnega reda, morate samo kdaj pa kdaj uravnavajoče poseči na vrt. Tako vam bo ostal čas, da prisluhnete pticam, pogledate za metulji ali preberete kakšno knjigo.


Kaj je izvedljivo?

Ko ste zbrali vse želje in izbrali prednostne cilje, lahko raziščete, v kolikšni meri so vaše predstave v vašem vrtu sploh izvedljive. Za to je nujno imeti določeno znanje o odnosih v naravi. Podnebne razmere imajo pomembno vlogo. Natančno preverite, kakšne možnosti ponuja zemljišče, kakšne so na primer svetlobne razmere, kateri gradbeni ukrepi bi bili nujni, kaj je smiselno in kakšni bi bili stroški.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki