S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakšno strešno okno izbrati?

Strešna oknaStrešna okna

Strešna okna so najlepši del mansardnega stanovanja, hkrati pa predstavljajo odlično rešitev za osvetlitev različnih vrst prostorov. S pomočjo oken bo naravna svetloba še bolj poudarila elemente v notranjosti prostora, hkrati pa bodo strešna okna omogočala učinkovito prezračevanje prostora. Za optimalno osvetlitev je potrebno upoštevati obliko in velikost strešnih oken ter njihovo vgradnjo v prostor.

Pri izbiri so vam na voljo različne vrste strešnih oken, ki se med seboj razlikujejo glede na material, velikost in način odpiranja oken.Svetloba naj v prostor vstopa enakomerno, to pa dosežete s številom oken, njihovo velikostjo in razporeditvijo.


Material

Glede na opremo celotnega prostora se odločite tudi za primeren material strešnih oken v vaši mansardi. Strešna okna so v osnovi lesena, izdelana iz lepljene sredice borovega lesa, ki nudijo trdost in konstrukcijsko togost. Notranja stran oken je lahko različno obdelana:

 • impregnirana in končno lakirana z brezbarvnim lakom
 • impregnirana in končno lakirana z belim lakom
 • obdelana z belim poliuretanom

Zunaj so vsa okna enaka in zaščitena z aluminijem v antracitno sivi barvi. Po naročilu pa so možne tudi izvedbe v bakru ali cinku.

Razlike med različnimi materiali

Lesena okna so primerna za spalne in bivalne prostore plastificirana strešna okna pa so primernejša za prostore, kjer lahko prihaja do večjih količin vsebnosti vlage v zraku, kot sta npr. kuhinja in kopalnica.

Ker gre pri lesu za naravni material, zahteva nekoliko več nege kot plastificirano strešno okno, saj ga je po nekaj letih potrebno ponovno zbrusiti in prelakirati. Del poškodovanega lesenega okna je mogoče tudi odstraniti in zapolniti, nato pa zbrusiti in prelakirati.

Plastificirana strešna okna so preprosta za vzdrževanje in ne potrebujejo vzdrževalnih del, imajo pa tudi daljšo življenjsko dobo kot lesena. Popravilo plastificiranega okna pa je lahko bolj komplicirano in včasih zahteva menjavo celotnega krila.

Materiali strešnih okenMateriali strešnih oken

Velikost

Od velikosti strešnega okna je odvisna količina svetlobe, ki bo prihajala v posamezni prostor. Velikost uskladite z namembnostjo prostora, v katerem bo stalo okno. Poleg svetlobe pa je pomembno tudi, kakšen razgled na okolico ponujajo okna. S kombinacijo več strešnih oken boste prostoru zagotovili tako več svetlobe kot lepši razgled.

 • Glede na slovenske predpise je v bivalnih prostorih (kuhinja, jedilnica, dnevna soba) potrebno vsaj 20 % okenskih površin glede na tloris.
 • Velikosti oken se gibljejo med 70 in 160 cm.
 • Največ svetlobe je tik ob oknu.
 • Strešna okna naj bi tako kot vertikalna okna zagotovila sedeči vidni stik z okolico, pri tem pa naj bi bil spodnji rob okna na višini od 90 do 110 cm od tal. Za priročno odpiranje mora biti ročica nameščena od 180 do 210 cm od tal.
Velikost strešnih okenVelikost strešnih oken

Način odpiranja oken

Način odpiranja strešnih oken prilagodite postavitvi opreme v želenem prostoru. Na voljo je več možnosti odpiranja:

 • Električno odpiranje: Lastniki sodobno opremljenih stanovanj bodo zagotovo veseli električnega odpiranja, ki je enostavno in priročno, zaželeno pa posebej tam, kjer so okna vgrajena visoko. Tovrstno odpiranje je dobrodošlo tam, kjer so okna izven dosega rok, z upravljalnikom pa bo odpiranje in prezračevanje preprostejše. Upravljalna tablica se lahko pritrdi kar na steno, upravljate pa jo na dotik. Na voljo ima celo nekaj prednastavljenih programov.
 • Ročica na zgornji strani strešnega okna: Predstavlja najboljši način odpiranja, saj lahko vgradite dovolj dogo okno z idealnim pogledom na okolico. Pod okno z ročico na zgornji strani lahko postavite pohištvo. Da si pridobili najboljši razgled, bi morala biti okna vgrajena na višini okoli 100 cm od tal, za odpiranje in zapiranje takega okna se ne potrebujete sklanjati. Za okna, vgrajena na višji višini, so na voljo palice ali se odločite za elektrificirano okno. Z zasukom te ročice omogočate učinkovito zračenje tudi pri vodotesno zaprtem oknu. Filter v ročici pa dodatno zaustavi mrčes in prah.
 • Ročica na spodnji strani okna: Strešna okna se odpirajo po celotni dolžini in nudijo panoramski razgled. Priporočljivo je, da pod takim oknom ni postavljeno pohištvo, saj ne bo mogoče doseči kljuke. Okna z odpiranjem na spodnji strani so primerna za strehe z nižjim naklonom in ne smejo biti previsoko vgrajena, saj bi kljuka lahko postala neuporabna (je ne bi dosegli). Višina vgradnje glede na spodnji rob naj sega od 110 do 150 cm od tal.

Pri izbiri strešnih oken bodite pozorni na materiale in stekla, saj vam bodo kakovostna okna zagotavljala:

 • nizke toplotne izgube,
 • obstojnost,
 • preprosto čiščenje in vzdrževanje,
 • zaščito pred hrupom,
 • kakovostno prezračevanje.

Strešna okna so vodotesna, ne prinašajo velikih toplotnih izgub ali pregrevanja prostora, zagotavljajo zvočno izolacijo prostora in omogočajo enostavno prezračevanje prostora. Z njimi bodo zadovoljni tudi zahtevni uporabniki!


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica