S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kalilni test za preverjanje semena

Zagotovo si želite, da bo v vrtu po setvi kalilo čim več semena. Pred začetkom vrtnarske sezone opravite kalilni test, ki vam zagotalja, da se iz semena razvijejo dobre sadike, tudi prve setve v vrtu bodo uspešnejše. Preverjanje uspešnosti kalitve je enostvno in zagotavlja dober pridelek v domačem vrtu.


Kaj potrebujemo za domač kalilni test?

Za domač kalilni test s katerim preverjamo kaljivost semena potrebujemo seme vrtnin, cvetlic in zelišč. Testiramo lahko domače ali kupljeno seme.

Priskrbimo si plitko posodo ali krožnik, iglo, papirnato brisačo.

Ne pozabite na plastično folijo za živila, pol litra vode, pršilko, papirnato brisačo in nekaj dobre volje.


Koliko semena potrebujemo?

Pri testiranju kaljivosti semena ni treba porabiti veliko semena. Delež semen, ki kalijo najlažje izračunamo tako, da od vsake rastlinske vrste odberemo deset semen. V primeru testiranja domačega in odprtega kupljenega semena je količina semena odvisna tudi od tega koliko semena je ostalo za setev.


Osnovni pripomočki za kalilni test
Papirnato brisačo in seme pršimo z vodo
Plastično folijo za živila naluknjamo z zobotrebcem

Najprej poskrbimo za vlaženje semena in papirnate vrečke

Papirnato brisačo dvakrat, trikrat prepognemo in položimo v plitko posodo ali krožnik. Na papirnato brisačo razporedimo semena in pričnemo s pršenjem. Za zagotavljanje optimalne vlažnosti je najbolje uporabiti priročno pršilko, ki jo napolnimo z vodo.

Z vodo pršimo toliko časa, da dobro omočimo papirnato brisačo. Nekaj dni po pršenju ponovno preverimo, če je papirnata brisača vlažna in jo po potrebi ponovno pršimo z vodo.

Preprečimo izsuševanje semena in izberimo pravo mesto

Po zaključenem vlaženju semena poskrbite za to, da semena in papirnata brisača ne izgubljajo vlage. Plitko posodo ali krožnik zavijte s plastično folijo za živila in vse skupaj postavite na toplo okensko polico. Pred tem folijo naluknjajte z zobotrebcem ali iglo za šivanje.

V primeru, da je polica hladna je bolje, da jo podložite s stiroporjem, ki je odličen izolator. Uporabna je tudu navadna brisača, ki jo večkrat prepognemo. Semen ne izpostavljajte neposredni sončni pripeki.


Preverjanje uspešnosti kalilnega testa

V primeru, da v dobrem tednu dni na semenu opazite mlade korenine, steblo in klične liste je seme opravilo domač kalilni test. Nekatera semena kalijo tudi dalj časa.

Če uspešno kali manj kot polovica semen, je bolje kupiti novo seme, saj s takšnim semenom v vrtu ne boste uspešni. V tem primeru priporočam, da si zagotovite kvalitetno seme v Merkurjevi spletni trgovini ali trgovskih centrih. 

Za dobro seme, ki zagotavlja uspešno setev vrtu velja, da kali istočasno, saj na prostem običajno uspešno kali samo seme, ki je kalilo najprej.  

Obvezno testiramo vsa odprta in domača semena

Katera semena je treba testirati pred novo vrtnarsko sezono?

Pred novo vrtnarsko sezono je treba testirati vsa domača semena, ki so starejša od dveh let. Predlagamo, da kalilni test opravite tudi pri vseh odprtih semenih. Tako seme po uspešnem testu porabite za nove setve v tekočem letu. Pri kupljenih semenih, ki so ostala na zalogi iz prejšnjih let testirajte vsa semena vrtnin, ki so starejša od treh let. Pri zeliščih je treba testirati vsa semena starejša od dveh let.

Ali je treba kalilni test opraviti tudi pri novem semenu?

Nekatera semenarska podjetja v Slovenij imajo v semenskih vrečkah seme slabe kaljivosti, zato testirajte tudi semena, ki so kupljena v tem letu. Glede na to, da imajo ekološka semena manjšo energijo kaljivosti je treba pred setvijo testirati tudi ekološka semena. Izkušeni vrtičkarji dobro vedo katera semena so najboljša in prinesejo najboljše rezultate.

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica