S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Katere rastline posaditi na grob?

Nagrobni aranžma

V počastitev praznika vseh svetih veliko ljudi ureja grobove v spomin na pokojne. Dekoriranje in urejanje grobov lahko opravite sami, pri tem pa vam ponujamo nekaj nasvetov. Urejanja groba se lotite na začetku ali v sredini oktobra.


Umirjene in usklajene zasaditve

Pri načrtovanju zasaditve grobov poiščite rešitev, ki bo čim bolj umirjena in usklajena. Barve zasajenih rož, sveč in ikeban naj se ujemajo s spomenikom. V zadnjih letih se ljudje največkrat odločajo za trajnejše zasaditve, iz tujine pa so k nam prišče tudi gosta zelena odeja v kombinaciji s sezonskim cvetjem, česar do sedaj na slovenskih grobovih nismo pogosto uzrli.

 • najpogosteje sadimo mačehe, jesenske rese, hebe, skimije, dekorativne trave, krizanteme in druge nizko rastoče trajnice in enoletnice

Izbiri rastlin posvetite več časa in pozornosti, prav tako pa poskrbite za celoletno nego. Glede na velikost površine omejite prostor za rastline in pazite, da se ne razrastejo preveč. Izberite rastline, ki bodo brez večjih posegov obdržale obliko več let. Najboljše so nezahtevne rastline, ki lahko prenašajo sušo.

 • za ozelenitev izberite zimzelen, bršljan, mahove, trdolesko, plazeči brin
 • kontrastni učinek boste dosegli z barvitimi trajnicami, iskrivkami, travami in ciklamami

Aranžerji in vrtnarji na sodobnih grobovih odstranjujejo monumentalnost velikih nagrobnikov, ki so bili v preteklosti v modi, z zasaditvami pa poskušajo urediti prostor miru in spomina. Na grobu prevladuje pravilo, da je manj več, s sodobnimi prijemi pa je grob urejen, čist in minimalističen.

 • Držite se pravila, da v ozadje sadite višje, spredaj pa nižje rastline, saj bo tako zasaditev delovala bolj naravno.
 • Na grob ne postavljajte cvetja v plastičnih posodah, temveč rastlino zakopljite v zemljo.

Klasične trajnice

Če se boste odločili za klasično zasaditev, izberite trajnice, ki imajo počasno rast:

 • pečnik, materina dušica, grobeljnik, igličasta plamenka, praprot, iskrivka, zimzelen.

Cvetoče trajnice kombinirajte s tistimi, ki pozno ozelenijo. Cvetoče trajnice v večjem delu leta izgledajo dolgočasno, saj cvetijo le spomladi. Kombinirajte trajnice in sezonske cvetoče rastline:

 • tulipane, žafrane, marjetice, reso, mačehe in zelenko.

Natreski: manj zahtevne trajnice, ki potrebujejo bogato in ne prevlažno zemljo. Nekatere sorte v poletnih mesecih bogato zacvetijo.

Pomladne plamenice: nezahtevne rastline, ki cvetijo v številnih barvah. So del zimzelene preproge.

Mačje tačke: trajnica, ki zraste v višino do 30 cm. Njeni sivi volneni listi so najopaznejši od poletja do zgodnje jeseni.


Mačehe

Velik trend vsako jesen so tudi mačehe. Pri zasaditvi mačeh je pomembna časovna ustreznost. Njihovo zasaditev moramo izvesti dovolj zgodaj in sicer vsaj v prvi polovici oktobra. Tako bodo imele čas, da se ustrezno ukoreninijo, s tem pa bodo uspešno preživele zimo.

Mačeha

Pri zasaditvi razmislite koliko jih potrebujete ter za kakšno barvo se boste odločili, da se bo le ta ujemala tudi s prvo-novembrsko zasaditvijo.

Mačehe lahko sadite v gredico ali med trajnice. Za prvo izvedbo vam priporočamo cik-cak postavitev. Tako dobimo bolj dinamično ureditev groba.

Za sajenje med trajnice pa je odlična zasaditev v skupine po tri. Če bi bile posajene posamično, bi se te preveč porazgubile med trajnicami.

Namig: Odločite se za nakup dodatnih mačeh (dve ali tri) in jih posadite doma. To naj bo rezerva, saj se velikokrat zgodi, da nam kakšna sadika propade ali kot se dan danes velikokrat zgodi, da zasaditve tudi ukradejo.


Zasaditev dreves

Osnovo zasaditev lahko določite z drevesi, ki naj bodo počasi rastočih vrst. Namesto listopadnih dreves raje izberite iglavce.

Najpogostejši so borovci, brini in ciprese, katerih odpadanje iglic je precej manj opazno kot odpadanje listov, ki je najpogostejše prav v oktobru.
Pri iglavcih, ki pozimi spremenijo barvo ali imajo naravno rumen odtenek iglic, je smiselna kombinacija z rumeno pisano listnimi ali zelenimi rastlinami.

Bor: potrebuje veliko sonca, počasno raste. Goste iglice ga krasijo tudi v zimskem času, zraste do 12 m.

Brin: je zelo odporen in raste počasno. Krasijo ga bronasto zlate iglice, ki za rast potrebujejo delno senčno mesto in dobro propustna tla.


Ureditev na manjšem grobu

Zasaditev na manjšem grobu naj obsega necvetoče rastline, ki jih popestrite z enim sklopom cvetočih rastlin.

Tako boste dosegli harmonični in ne prenatrpan učinek. Tisti, ki si želite kontrasta, lahko dodate tudi mah, ki bo poudaril razliko med cvetočim in necvetočim delom ter ju lepo dopolnil.

Na manjših grobovih ne pretiravajte z zasaditvijo, a vseeno pazite na estetsko razporeditev rastlin. Izberite vodilno vrsto rastlin, ki jo boste kombinirali s spremljajočimi.

V primeru manjših površin predlagamo zasaditev le ene barve mačeh ali drugih cvetočih rastlin v kombinaciji z drugo rastlino (rese, trave), ki naj bo v isti barvi, le v drugačnem odtenku.

Tako dosežemo, da površina deluje elegantno.

Sezonski nasad

Ureditev na večjem grobu

Zasaditev na večjem grobu lahko obsega pestrejšo in širšo paleto rastlin. Kljub temu pa se poskusite omejiti na 3 do 4 različne rastline, ki jih lahko kombinirate v različnih zaporedjih.

Pacipresa: primerna je za večje grobove. Potrebno jo je obrezovati, postaviti na sončno lego in zagotoviti odcedna tla. V višino zraste od 2 do 3 m.

Grenik: spomladi cveti bogato in tla odene z belo preprogo. Rastlina je zimzelena.


Hitri in preprosti predlogi nasaditev

Cvetlična zasaditev
 • zasaditev s sezonskim cvetjem in trajnicami v kombinaciji z zelenjem
 • zasaditev kombinacije gredice s kamnom in manjši pas za zasaditev rastlin
 • minimalna zasaditev, kjer večji del površine zavzema kamenje ali kamnita plošča
 • kombinacija za pogumne: kombiniranje rastlin, ki so lepe vse do spomladi – plazeči skrečnik, resa, gauterija, prezimne trave, hojhere, trdoleske
 • izbira za sončne grobove: portulak, begonije, brini in nizke ciprese
 • izbira za senčne grobove: tisa, pahisandra, bršljan, japonske azaleje, vresovke, vodenke in fuksije
 • nasadi v posodah (izberite na vreme odporne posode): krizanteme, mačehe 

Oskrba grobov

Ob urejanju grobov rastlinam zagotovite kakovostno zemljo, jo dobro zalijte in pognojite. Rastline zalivajte času primerno, pazite pa, da vam ne zamrznejo in da jih zalivate dovolj pogosto, da se korenine ne bi izsušile. Sezonske rastline lahko po potrebi zamenjate z novimi, medtem ko s trajnicami in drevesi ni veliko dela. 

Odstranjevanje plevela

Poleg zalivanja bodite pozorni tudi na odstranjevanje plevela. Grobovi, ki so prekriti z nizkimi rastlinami, plevelu ne nudijo veliko možnosti za razvoj in rast.

Dvakrat letno odstranite plevel, na primer pri presajanju ali odstranitvi odcvetelih enoletnic. Sproti zamenjajte posušene rastline, prerahljajte prst in dodajte sveži substrat. Rastline na grobovih rastejo na omejenem ozemlju, zato je pomembno dognojevanje in menjanje zemlje. Izrabljena prst novo posajenim rastlinam ne bo zagotovila ustreznih razmer za rast, dognojevanje pa ne bo resnično pomagalo.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica