S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kmečki vrt

naslovna-slika-kmecki_vrt

Kmečki vrt, tip vrta, ki se je razvil iz srednjeveških samostanskih vrtov, je prvotna oblika vrta. Zdaj je vnovič zelo priljubljen, kajti v njem se lahko povezujejo tradicionalne vrtne kulture z moderno ekološko miselnostjo. Pisanih kmečkih vrtov ne najdemo več samo na podeželju. Prav na majhnih mestnih zemljišč ih je mogoče idealno uporabiti osnovno načelo te oblike vrta - povezati lepoto in koristnost in ne strogo ločiti okrasnih in koristnih rastlin. Še posebej je primerna klasična, jasna oblika grede. Tako so lahko oblikovani tudi predvrtovi ali le deli vrta.


Elementi kmečkih vrtov

Kmečke vrtove spoznamo po jasni členitvi s potmi in preprostih materialih. Poti so večinoma prodnate, iz opečnatih kamnov ali tlakovcev. Središče vrta je pogosto poudarjeno kot paša za oči. Značilne so tudi nizke obrobe gred. Te poskrbijo za umirjenost in red pri vsej pisani, nenehno spreminjajoči se rastlinski združbi na gredi. V kmečkih vrtovih je vsak kotiček smiselno izkoriščen.

  • Po preprostih žičnatih ograjah se lahko vzpenjajo grah in fižol ali grašica. Ograditve kmečkih vrtov so vedno iz preprostih materialov, večinoma so to ograje iz navpičnih lesenih lat. V kmečki vrt se dobro poda tudi živa meja. Je tudi zaščita pred pogledi in vetrom, vendar potrebuje več prostora kot ograja.
  • Vrtnice, borovničevje ali druge vzpenjavke se lahko vzpenjajo po pergolah, ki lahko uokvirjajo vhod, klopco ali kotiček za posedanje. Gosto obraščena uta poskrbi za dobrodošlo senco.
  • Grmi ali debelno jagodičje in majhni sadni špalirji lahko spremljajo pot ali ograjo, pod njimi so lahko posajena zelišča in poletne cvetlice. Primerni so tudi kot delitelji prostora.
  • Značilno za kmečki vrt je tesno sožitje bujnih razkošnih trajnic in preprostih rastlin z divjim značajem. V ta tip vrta že od nekdaj sodijo zelišča in začimbnice, dišeče in zdravilne rastline.

Značilne cvetlice za kmečki vrt

Določene rastline še posebej poudarjajo bujen značaj kmečkega vrta.

Obrobe gred. Pušpan (Buxus sempervirens), sivka (Lavandula angustifolia), homulica (Sedum acre), santolina (Santolina chamaecyparissus), mesečne jagode (Fragaria vesca var. semperflorens).

Značilne drevnine. Pušpan, bezeg (Sambucus nigra), hortenzije (Hydrangea macrophylla), majnica (Syringa vulgaris), kovačnik (vrste Lonicera), vrtnice (zlasti stolistnica, francoski šipek in damaščanska vrtnica).

Trajnice. Potonika (Paeonia officinalis in P. lactiflora), naprstec (sorte Digitalis), ostrožnik (vrste/hibridi Delphinium), plamenka (hibridi Phlox-Paniculata), jokajoče srce (Dicentra spectabilis), mak (Papaver orientale), vrste/sorte aster, rman (sorte Achillea), perunike (skupine Iris-Barbata), mačja meta (Nepeta faassenii), slamnik (Rudbeckia fulgida).

Eno- in dvoletnice. Grmičasti oslez (Lavatera trimestris), zajček (Antirrhinum majus), žametnica (hibridi Tagetes), ognjič (Calendula officinalis), sončnica (Helianthus annuus), rožlin ( Alcea rosea), brkati klinček (Dianthus barbatus), zlati šeboj (Cheiranthus cheiri), mačeha (Viola x wittrockiana), spominčica (Myosotis sylvatica), dišeči grahor (Lathyrus odoratus), cinije (Zinnia elegans), kapucinka (hibridi Tropaeolum).

Čebulnice in gomoljnice. Dalije (sorte Dahlia), gladiole (hibridi Gladiolus), lilije (vrste/sorte Lilium), cesarski tulipan (vrste/sorte Fritillaria), narcise (vrste/sorte Narcissus).


vrt-2

Obveza v kmečkem vrtu - senčni prostor s pleteno košaro za posedanje.

vrt-1

Pisano sožitje cvetlic, zelenjave in zelišč - značilnost podeželskega vrta.

vrt-4

Trajno cvetoča mačja meta.

vrt-3

Preprosta pot iz plošč.


vrt-5

Oblika križa - Jasna aksialna členitev kmečkega vrta je posebej poudarjena z nizkimi obrobami gred, npr. iz pušpana (redno se obrezuje in daje vrtu obliko tudi pozimi) ali iz poletnih cvetlic.

vrt-6

Oblika križa z okroglo gredo - Tradicionalni kmečki vrt je zasnovan v obliki križa. Središče križišča poti je pogosto poudarjeno z vodnjakom ali s praktičnim koritom za zajemanje. Pa tudi okrogla greda, zasajena z vrtnicami, lahko prevzame vlogo.

vrt-8

Vhod z dvema gredama - Obrobljena okrasna greda lahko prehaja v trato ali v površino, zasajeno s pokrovnimi rastlinami. Na nizko pokošeni trati se še posebej uveljavijo okraski.

vrt-7

Vhod s štirimi gredami - Grede so zasnovane simetrično ob glavni osi poti. Delitev in odpiranje z majhno stransko potjo sprošča zasnovo in poudarja obrobe.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica