S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Manjši vrt

naslovna-slika-manjsi_vrt

Tudi manjši vrt lahko z malo domišljije spremenite v zeleno oazo. Oblikovanje manjših vrtov zahteva skrbno načrtovanje, saj lahko tesno odmerjen prostor spretno izkoristite in z oblikovanjem navidezno povečate. Ne poskušajte na vrtu uresničiti vseh mogočih zamisli. Omejite se in določite težišče. Samo tako lahko učinkuje oblikovanje velikopotezno.


Namigi za načrtovanje

Tudi za manjše vrtove veljajo običajne oblikovalske smernice. Napačno načrtovanje in izbira rastlin v velikih vrtovih nimata vedno velikih posledic, v manjših vrtovih pa to opazimo. Sledi nekaj namigov za majhne in/ali ozke vrtove.

Oblikujte premišljeno. Najprej razdelite območje. Preden določite prostore za posedanje, predel za igranje in rastlinske površine, opazujte svetlobne razmere. Cvetlične in zelenjavne grede potrebujejo veliko sonca, prostori za posedanje in igranje so lahko tudi v polsenci.

Členite po dolžini. Pri zelo ozkih zemljiščih se izogibajte vsega, kar poudarja dolžino. Vrt razčlenite z delitelji prostora na želena različna območja (glej sliko na levi).

Modeliranje tal. Že zaradi majhnih višinskih razlik lahko deluje manjši vrt večji, npr. s poglobitvijo prostora za posedanje ali nasutjem ploskih gričkov. Tudi nekoliko dvigajoče se zemljišče proti vrtni meji navidezno poveča zemljišče.

Speljevanje poti. Poti so še posebej pomembni elementi za deljenje prostora, saj omogočajo doživetje vrta. Zavite poti ob visoki zasaditvi vzbudijo v opazovalcu napetost, kam se za ovinkom sploh pride. Ljubitelji vrta imajo tako tudi možnost, da poudarijo manjše spokojne niše z različnimi rastlinami in tako poskrbijo za vedno nove vtise. Izogibati se morate preveč zavito speljanim potem, ker zapeljujejo k bližnjicam preko trate ali kar prečno skozi zasaditev. Poti naj ne bodo preširoke ali prevladujoče. V manjše vrtove se bolje vključijo ozke potke ali preproste poti s pohodnimi ploščami.


Oblikovanje vrta, da bo videti večji in bivanjski

Manjši vrt lahko izžareva zelo veliko zaupnosti, saj vzbuja občutek dnevne sobe v zelenem.

Izberite enotne materiale. Poskrbite za skladen prehod iz notranjosti navzven s čim bolj enotnimi in usklajenimi materiali in pohištvom.

Osvetlite okolico. Vrt lahko tudi zvečer doživljate kot stanovanjski prostor s spretno uporabo luči, npr. z usmerjanjem luči v drevesa, manjše rastlinske skupine ali s svetlobnimi učinki na vrtnem ribniku.

Okolico oblikujte v kuliso. Hišo ali zid, ki obdaja vrt, lahko zazelenite z vzpenjavkami in tako ustvarite vtis, da zeleni del sega veliko dlje.

Poskrbite za presenečenja. Vrt deluje večji, če je na prvi pogled nepregleden. Zožitev v obliki vrat ali že nizka zasaditev lahko vzbudi nejasnost o velikostnih razmerah vrta. Pri tem imajo pomembno vlogo zlasti poti. Šele, ko so prehojene, naj vrt razkrije vse svoje podrobnosti.

Ustvarite pašo za oči in iluzije. Uta ali kip na koncu dolgega, ozkega vrta daje vtis bližine. Vratni lok tik pred mejo zemljišča vzbuja domnevo, da se za njim še nekam pride. Okno v obliki loka na zidu ustvarja iluzijo prehoda.


Speljevanje poti v manjših vrtovih
1. Formalno oblikovanje s krožnimi potmi, ki jih lahko obroblja zasaditev s trajnicami. Osrednja, velikopotezna zasnova (glej sliko).
2. Naravno oblikovanje z vijuganjem poti ob skupinah drevnin, ki šele kasneje omogočijo pogled na klop.
3. Moderno oblikovanje z nekoliko prečno potjo. Pogled je pri tem usmerjen na različna območja in strani.

vrticek-1

Pergola kot delitelj prostora
Na vrt vnaša višino in globino, očitno loči posamezne dele vrta med seboj, vendar je zelo pregledna.

vrticek-2

Prekinjena oblikovana živa meja kot delitelj prostora
Tvori gostejšo ločnico kot pergola, vendar še vedno omogoča pogled skozi. Vrtu daje posebno intimnost, vendar lahko deluje preveč masivno.

vrticek-3

Sadni špalirji kot delitelji prostora
Pregledna in koristna pregradna stena. Zlasti lepa v zasaditvi z vrtnicami in srobotom.

vrticek-4

vrticek-5

Pot iz klinkerja.

vrticek-6

Pot iz plošč iz naravnega kamna.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja