S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Mavčna konstrukcija

Mavčna konstrukcijaMavčna konstrukcija

Mavčne konstrukcije – sistemi so kombinacije mavčnih plošč, kovinskih profilov za strop ali steno, izolacijskih slojev, tesnilnih trakov za zvočno ločitev suhomontažnih konstrukcij od masivnih, montažnega materiala za pritrditev in fugirne mase.


Suha gradnja pomeni izgradnjo notranjosti, v nekaterih primerih tudi zunanjosti objektov. Osnovni material za gradnjo so mavčne plošče, ki so povezane s podkonstrukcijskimi lesenimi deli ali kovinskimi profili. Gradnja se zato imenuje sistemska, pri tem pa opredelimo posamezne vrste konstrukcij v izvedbenem ali tehničnem smislu in tako lahko govorimo o suhem estrihu, oblogi podstrešja, stenskih oblogah, predelnih stenah in spuščenih stropih.


Oblaganje – pravilno pritrjevanje plošč

Suhomontažne konstrukcije obsegajo različne dele – tla, strop in stene. Stenske oblogese lepijo neposredno na obstoječe stene, ki so večinoma običajne masivne stene, na ta način pa hitro dosežemo videz gladkih in čistih sten v domovih, ki so potrebni prenove.

Stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo se uporabljajo, če želimo pri obstoječih zunanjih stenah doseči dodatno izboljšanje zvočne izolativnosti.

Če želimo v stanovanju poskrbeti za spremembo razporeditve prostorov, uporabimo pregradne stene, in iz profilov sestavimo podkonstrukcijo, na katero se na obe strani pritrdi mavčne plošče. Z njimi lahko obložimo tudi strope.

Pravilno pritrjevanje plošč

Za oblaganje so najprimernejše plošče debeline 12,5 mm. Če bodo na oblogi položene ploščice, je potrebna dvojna mavčna obloga, da bo stena močno obremenljiva.

1. Mavčne plošče z vijaki pritrdimo na kovinsko ali leseno podkonstrukcijo. Plošče vedno začnemo pritrjevati na sredini plošče ali na vogalu, da preprečimo njihovo tlačenje.

2. Za optimalne fuge postavimo mavčne plošče neposredno drugo ob drugo, brez vmesnih prostorov.

3. Pazimo, da ne nastanejo križne fuge. Čelni robovi mavčnih plošč morajo biti zamaknjeni za dolžino enega razmaka stojk (osni razmak). Enojno oblogo izberemo, kadar za steno ni posebnih zahtev.

Pritrjevanje mavčnih ploščPritrjevanje mavčnih plošč

Obloga zidanih sten s suhim ometom

Za notranjo izolacijo obstoječih zunanjih sten uporabimo obloge sten ali stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo. Če izboljšanje zvočne izolacije ni potrebno, bo suhi omet opravil funkcijo gladkih in čistih sten in prekril krive ter razpokane stene. Suhi omet ni primeren v prostorih s stalno visoko vsebnostjo vlage v zraku.

  • Boljšo stabilnost suhega ometa bomo dosegli s ploščami debeline 12,5 mm.
  • Osnova za uspešno oblaganje je temeljni premaz, saj poskrbi za oprijem mavca s podlago.

1. Po navodilu proizvajalca lepilo stresemo v vodo in zamešamo v gladko maso ter pazimo, da odstranimo grudice.

2. Lepilo razdelimo po hrbtni strani plošče, ko je ta natančno razrezana. Pri neravni podlagi lepilo nanesemo v kepah v razmaku 35 cm. Razmak od roba mora znašati najmanj 5 cm. Eno vrsto kep nanesemo na sredino plošče.

3. Plošče navpično in pod pravim kotom pritisnemo na podlago. Stike plošč namestimo zamaknjeno.

4. S pomočjo ravnalne late in vodne tehtnice plošče vodoravno in navpično poravnamo. Plošče ravnamo s pomočjo deske in gumijastega kladiva, dokler lepilo na začne vezati.

Obloga zidnih stenObloga zidnih sten

Stenska obloga s kovinsko podkonstrukcijo

Za izboljšanje toplotne in zvočne izolacije uporabimo stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo. Poleg popolnega videza na tak način dosežemo tudi želeno toplotno in zvočno izolacijo. Podkonstrukcije lahko izdelamo iz lesenih letev ali kovinskih profilov, za pritrjevanje pa se uporabljajo vijaki (dolžina vijakov 35 mm pri leseni podkonstrukciji, dolžina vijakov 25 mm pri kovinski podkonstrukciji).

1. Stropne U-profile po meri odrežemo s škarjami za pločevino.

2. Preden stropne U-profile pritrdimo na strop in tla, nanje prilepimo samolepilni tesnilni trak, da dosežemo optimalno zvočno izolacijo.

3. U-profile v ustreznih razmakih pritrdimo na strop in tla z zidnimi vložki. Za izboljšanje zvočne izolacije mora razmak od sprednjega roba podkonstrukcije do obstoječe stene znašati najmanj 50 mm.

4. Za sredinsko podporo stropnih C-profilov na polovični višini stene na steno z zidnimi vložki z vijakom pritrdimo direktno obešalo.

Stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijoStenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo

5. C-profile v razmaku 45 cm (oz. 65 cm pri prečnem polaganju plošč) navpično vstavimo v stropne U-profile in jih z vijaki spojimo z direktnimi obešali.

6. Po vgradnji instalacij in namestitvi izolacije plošče z vijaki navpično pritrdimo na podkonstrukcijo.


Pregradne stene: postavitev sten

Pregradne stene so alternativa masivnim notranjim stenam. Pregradne stene v notranjih prostorih poleg ločevanja prostorov nudijo tudi požarno in zvočno zaščito, v določenih primerih pa tudi toplotno izolacijo.

V pregradno steno lahko vgradimo okvirje za vrata, odprtino za vrata pa odmerimo pred montažo stenskih U-profilov na tla. Podkonstrukcija mora biti pri predelu vrat dovolj stabilna in prenesti obremenitev vratnih kril.

1. Na stropu in na tleh označimo potek stene in vrišemo odprtino za vrata.

2. Stenske U-profile po meri odrežemo s škarjami za pločevino.

3. Na stene, tla in strop prilepimo samolepilni tesnilni trak za optimalno zvočno izolacijo.

4. Stenske U-profile vzdolž označenega poteka pritrdimo na tla in strop z zidnimi vložki z vijaki. 

Odprtine za vrata odmerimo pred montažo stenskih U-profilov na tla. Stenske U-profile na tleh montiramo do odprtine vrat.

Pregradna stenaPregradna stena

5. Stenski C-profil vstavimo v stenski U-profil in ga pritrdimo na steno.

6. Stenske C-profile v ustrezni osni razdalji vstavimo v stenske U-profile.

7. Po enostranski namestitvi obloge začnemo s polaganjem kablov. V ta namen prepognemo oz. odlomimo H-izseke v stenskih C-profilih in nato skoznje speljemo kable.


Izgradnja mansard

Izkoristite prostor pod streho in uredite prijeten prostor za bivanje. Pred izgradnjo mansarde naj strokovnjak preveri streho, saj je od stanja delov(kritina, letve, nosilna konstrukcija) odvisno, kakšni bodo nadaljnji ukrepi.Pri izgradnji mansarde se uporabljajo mavčne plošče v kombinaciji z zvočno in toplotno izolacijskimi materiali. Debelina izolacije je odvisna od želene gradbenih predpisov in želene toplotne prevodnosti. Mansardne obloge iz mavčnih plošč s kovinsko podkonstrukcijo iz montažnih profilov pritrdimo na goltnike, škarnike ali kolenčne zidove.

1. Za pritrditev stropnih C-profilov direktna obešala z vijaki pritrdimo neposredno na škarnik ali goltnik. Krake direktnih obešal prepognemo v skladu s potrebno vgradno višino. Razmak direktnih obešal lahko znaša največ 100 cm.

2. Kovinsko podkonstrukcijo iz stropnih C-profilov pritrdimo z vijaki za pločevino. Osni razmak montažnih profilov lahko znaša največ 40 cm.

3. Plošče montiramo z vzdolžnimi robovi prečno na montažne profile. Stične fuge namestimo na profile in stike čelnih robov zamaknemo za najmanj 40 cm. Plošče pritrdimo z vijaki.

Izgradnja mansardeIzgradnja mansarde

4. Kolenčni zid oblikujemo kot stensko oblogo s kovinsko podkonstrukcijo. Pri ten na strešno poševnino in na tla s potrebnim razmakom pritrdimo stropni U-profil. Nato v stropne U-profile navpično vstavimo stropne C-profile.

5. Nato obložimo s ploščami, tako da vzdolžne robove namestimo prečno na navpične stropne C-profile.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica