Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

MEDOVITE RASTLINE

Čebele zelo rade obiskujejo različna zelišča, cvetoče trajnice in ostale medonosne rastline. Gostijo se na manjših in večjih grmih, sadnih rastlinah in drevesih. Ne pozabimo na koristne vrtne rastline za zeleno gnojenje, ki jih v času cvetenja zelo radi obiščejo opraševalci. Na vrtu se čebele gostijo tudi na medovitih drevesih.

Sadike timijana, origana, bazilike in ostalih rastlin si priskrbite v trgovini MERKUR

Zelišča in začimbe, ki jih rade obiščejo čebele   

Baldrijan je glede rastlišča pravo nasprotje origanu, timijanu in baziliki, saj dobro prenaša zastajanje vode. Baldrijan cveti v pomladanskem času, konec poletja pa pocvita.

Za čebele so izredno privlačni cvetovi drobnjaka, ne pozabimo tudi na vrtni šetraj.

Vsi ljubitelji domačih zelišč poznajo materino dušico oz. vrtni timijan, ki je manjše rastli in cveti od julija do avgusta.  Čebele in ostale opraševalce privablja celo poletje. Najbolje se počuti na sončnih legah.

Origano je zelišče, ki lahko raste na zeliščni gredi, večjem koritu ali visoki gredi. Najbolje se počuti na suhih in odcednih rastliščih, ki so izpostavljena soncu.

Modri cvetovi bazilike “Magic Blue” so prav tako zelo privlačni za opraševalce.

Čebele imajo rade poprovo in mačjo meto

Opraševalci obiščejo cvetove poprove mete v poletnem času, saj cveti julija in avgusta. Najbolje je, da jo sadimo v večje posode ali korita, da se nam ne razrašča po vrtu. V vrtno gredo z zelišči jo lahko postavimo tudi skupaj z posodo.

Od meseca julij do septembra cveti tudi mačja meta, ki privablja metulje in čebele. Po cvetenju jo lahko močneje prikrajšamo, da se obraste in ponovno cveti. Žuželke rade obiskujejo tudi ostale vrste met.

Cvetoči grmi so zanimivi tudi za opraševalce

Ob sprehodu po vrtu opažam, da so cvetovi sivke polni čebel. Cvetenje sivke občudujemo od maja do septembra. V Merkurju lahko izbirate med različnimi sortami. Obisk čebel na cvetovih sivke lahko opazujete tudi na morju v času prostih vikendov ali dopusta.

Skoraj vsak slovenski vrt ima na zeliščni gredi posajen žajbelj, ki s cvetovi ravno tako privablja čebele.

Poleg omenjenih grmov se čebele gostijo še na spomladanski resi, ki čebelam omogoča zelo zgodnjo pomladansko pašo. Ne smemo pozabiti na lesko, ki lahko cveti že v februarju. V mesecu marcu in aprilu cveti tudi vrba iva.

Modri cvetovi sivke na Krasu

Cvetoče trajnice so privlačne in vsestransko uporabne

V okrasnih gredah pogosto srečamo hermeliko, ki cveti v različnih barvah. Opraševalci obiskujejo njene cvetove avgusta in septembra. Občudujemo jo tudi v zasaditvah v posodah, kjer dela družbo ostalim okrasnim rastlinam.

V poletnem času je s cvetovi privlačen ameriški slamnik, ki cveti od julija do oktobra. Ameriški slamnik in in hermelika sta trajnici, ki brez težav prezimita in se v naslednjem letu ponovno obrasteta ter cvetita. V jesenskem času so za čebele zelo privlačni cvetovi aster, saj cvetijo, ko večina okrasnih rastlin že odcveti.

Maline v času cvetenja radi obiščejo opraševalci

Na malinah in robidah se rade pasejo čebele

Cvetove malin v času cvetenja zelo rade obiščejo čebele.

Ob sprehodu med malinami v času cvetenja boste na cvetovih opazili veliko število čebel. Po opraševanju se iz cvetov razvijejo plodovi različnih barv. Največkrat so plodovi rdeči, poznamo pa tudi sorte z rumenimi plodovi.

Tudi na cvetovih robid se radi zadržujejo opraševalci, saj cveti od začetka poletja do avgusta.

V maju je treba poganjke robide redčiti in na grm pustiti dva, ki rodita v tekočem letu, ter dva mlada poganjka, ki bosta rodila v prihodnjem letu.

Koristne in medovite vrtne rastline ter drevesa

Na vrtove lahko za zeleno gnojenje sejemo facelijo, ki je koristna in privlačna za čebele. Na prazne gredice po zgodnjem krompirju sejemo ajdo. Medovite so tudi oljna ogrščica, detelje, buče in sončnice.

Med medovitimi drevesi se čebele zelo rade gostijo na evodiji, ki je v času cvetenja dobesedno prekrita s čebelami. Njene cvetove in čebele lahko opazujemo v poletnem času. Medovita drevesa so še lipa, divja češnja, kostanj, cigarovec, tulipanovec in druga.

 

Pripravil: Davor Špehar

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki