Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Montaža okenskih polic

Okenske police

Okenske police načeloma niso nujno potrebne, saj imamo lahko le goli omet, vendar pa le te pripomorejo k lepšemu videzu in hkrati ustvarijo kar nekaj uporabne površine, najpogosteje za rože.


Kot material lahko uporabimo:

  • kamen (marmor, granit)
  • kovino (aluminij) – uporaba za zunanje police (zaščita pred vremenskimi vplivi)
  • les – za notranje police
  • umetne materiale – enostavna montaža in poljuben videz (imitacija kamna, lesa)

Okenske police moramo pred vgradnjo ustrezno skladiščiti. To pomeni, da jih ne smemo polagati eno na drugo, sicer pride do poškodb.


Vgradnja polic

Kakšna naj bo dimenzija okenskih polic? Da bi to ugotovili, moramo izmeriti okenske odprtine tako po dolžini kot širini. K tem meram prištejemo še 4 cm za rob in 2 do 3 cm na vsaki strani, saj okenska polica sega še nekoliko v omet.

Vgradnja kamnitih polic

Najprej moramo pripraviti odprtino. To pomeni, da moramo na vsaki strani okna v omet izdolbsti ustrezno luknjo. Tega nam ni treba narediti, kadar police vgrajujemo pred nanosom ometa. Seveda pa jih moramo potem ustrezno zaščititi, da jih ne bi poškodovali pri ometavanju. Lahko pa uporabimo trik, in takrat, ko nanašamo omet, namestimo v vdolbinico za polico manjši kos stiropora. Tako se bomo izognili kopanju v omet. Ko bomo vgrajevali police, stiropor preprosto spraskamo ven in vdolbina je tu. Polico nato preprosto vstavimo pod okno. Pri lesenih oknih je za ta namen posebej poglobljen rob okvirja, pri PVC oknih pa je dodatno nameščena letev, ki je ožja od okvirja. Seveda pa jo moramo ustrezno utrditi oz. prilepiti. To lahko storimo s silikonskim kitom ali cementnim lepilom, lahko pa uporabimo tudi običajno malto.

Vgradnja polic iz umetnih materialov

Tovrstne police predhodno naročimo, da nam jih narežejo na izbrano dimenzijo. Te police imajo tudi odkapni rob, robovi pa so narejeni s posebnimi zaključki. Police vgrajujemo podobno kot tiste iz naravnega kamna. Polico enostavno položimo v zatič pod oknom. Stik s steno predhodno namažemo z gradbenim lepilom. Sledi še ustrezna uravnava, da polica ni postrani. Police iz umetnih materialov pa lahko vgradimo tudi s suho vgradnjo, torej brez lepljenja. Pri tem načinu polico na vsakih 50 cm privijačimo v steno. Za pomoč uporabimo posebne kotnike, da ne vijačimo neposredno v steno.

Vgradnja polic iz aluminija

Aluminij je dobro odporen na vremenske vplive, vendar pa moramo biti pozorni na raztezanje, ki pri aluminiju znaša 1,2 mm na tekoči meter pri temperaturni razliki 50°C. Sam naklon mora biti vsaj 5°, da zagotovimo odtekanje vode. Če se le da, naj bo odkapni rob (to je razdalja med koncem police in fasado) širok vsaj 4 cm, lahko pa je tudi manj. Razlog je odvodnavanje, da nam voda ne teče po fasadi. Nekatere moti zvoke dežja, ki pada po kovini. Temu se izognemo, da pod polico namestimo poseben antidoneči trak. Samo polico privijačimo v okvir okna. Za ta namen imajo police narejen poseben rob. Na koncu moramo samo še zatesniti stike, da nam voda ne bi uhajala pod polico.

Vir: Slonep

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki