Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Načini shranjevanja zelišč

zeliščni vrt

Poznamo več načinov shranjevanja zelišč, ki pri shranjevanju ohranijo aromo. Kakovost shranjenih zelišč je v veliki meri odvisna od hitre obdelave in od časa žetve. 


Najprimernejši čas zanjo je zjutraj, ko se jutranja rosa posuši. Najbolj uveljavljeni metodi sta sušenje in zamrzovanje, obnese pa se tudi vlaganje zelišč v olje ali kis in delno zamrzovanje zeliščnega masla. Tako zelišča ohranijo aromo dlje časa. Za uporabo v kuhinji in kot dodatke jedem zelišča uporabljamo za različne vrste zeliščnega pesta, ki so odličen dodatek testeninam ali krompirju. Najprimernejša zelišča za pesto so bazilika, čemaž, kopriva, krebuljica in peteršilj.


Sušenje

Večino zelišč lahko posušimo hitro in brez večjih težav. Taki so majaron, meta, timijan, rožmarin, ožepek, citronska melisa, žajbelj in vrtni šetraj. Na voljo imamo več možnosti sušenja. Najpogostejše je sušenje celih šopkov. Neoprana, osušena in očiščena zelišča povežite v ohlapne šopke in jih s cvetovi navzdol obesimo na zračnem, toplem in senčnem mestu. Pod šopke zelišč s plodovi kot so koromač, koper, kumina, janež in koriander razprostrite čist prtiček, ki bo prestregel aromatična semena. Ko se zelišča posušijo, z roko odstranimo liste, ki jih ločeno po vrstah ali mešana spravimo v steklene ali pločevinaste posode s pokrovom. Če sušite večje količine zelišč, vam svetujemo, da uporabite sušilne naprave. Najprimernejša je taka z žičnatimi košaricami, saj je temperatura v njej vedno enaka.

zelišča

Priporočamo, da večje liste mete ali melise pred sušenjem enakomerno razporedite po rešetkah, ki jih zlagate drugo na drugo. Posušene liste prav tako hranimo v zaprtih posodah, ki jih označimo z datumom in podatki o vsebini. Posušena zelišča obdržijo aromo približno eno leto.


Zamrzovanje

Za zamrzovanje so primerni bazilika, pelin, šetraj, koper, pehtran, krebuljica, luštrek, majaron, peteršilj, portulak in drobnjak. Prednosti zamrzovanja so v tem, da ohranimo večino hranljivih snoviarome in barve. Spremeni se samo videz rastline, zato je priporočljivo, da zelišča pred zamrzovanjem razdelimo na uporabne porcije. Zelišča takoj po žetvi previdno speremo pod tekočo vodo, jih osušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami, po želji narežemo in z njimi napolnimo vrečke ali posode. Zelišča je priporočljivo narezati na drobno, jih z nekaj vode zamrzniti v ledene kocke in jih spraviti v posebno posodo, na katero napišemo datum in vsebino.

zamrzovanje

Zelišča v olju in kisu

Kis: za vlaganje priporočamo baziliko, šetraj, koper, pehtran, krebuljico, meto, origano, rožmarin, timijan in cvetove kapucink, žajblja ter bezga. Zelišča operemo, osušimo in jih ločeno po vrstah ali mešana spravimo v čisto, suho steklenico. Prelijemo jih s kisom iz žganja (s pet do šestodstotno kislino) in pustimo stati do štiri tedne. Zelišča potem precedimo skozi čisto krpo in jih napolnimo v steklenice.

Olje: tudi za vlaganje v olje so primerna zgoraj našteta zelišča. Zelišča previdno operemo, jih osušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami in z njimi napolnimo steklenico. Prelijemo jih s kakovostnim rastlinskim oljem (npr. s sončničnim) in posodo zapremo. Na en liter olja zadostuje štiri do šest stebel zelišča. Zeliščno olje pustimo dva do tri tedne na svetlem mestu, nato pa aromatično zeliščno olje precedimo skozi gosto cedilo in ga prelijemo v čisto in suho steklenico.

zelišča v kisu in olju
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki