S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Načrtovanje mansarde

Načrtovanje mansarde

Mansarda ali »francoska streha« da zaradi zanimivega poševnega oz. pobitega stropa prav poseben učinek in zanimivo vzdušje. Neizkoriščen podstrešni prostor kaj hitro lahko spremenite v prijeten bivalni del – prostor za zabavo, pisarno, atelje, sobo za goste ali samostojno stanovanje. Vse kar potrebujete so le ustrezni materiali, načrt za delo in nekaj kreativne duše. Pred samo ureditvijo ali izdelavo mansarde je potrebno premisliti mnogo dejavnikov, ki bodo kasneje močno vplivali na vzdušje v prostoru in kakovost bivanja v njem.


Ureditev podstrešja v prijeten bivalni prostor je kompleksno delo, pri čemer je potrebno upoštevat številne situacije, življenjski slog, potrebe in želje. Vsekakor pa je na prvem mestu potrebno preveriti ustreznost višine stropa in primernost strešne izolacije. Ko je tehnični del za vami razmislite tudi o razporeditvi notranjih prostorov – koliko jih potrebujete in kako velike. Le te razporedite premišljeno in razgibano, pri tem pa upoštevajte trenutne in bodoče potrebe.

Prednosti podstrešnega stanovanja

Vsak bivalni prostor ima svoje prednosti in slabosti. Podstrešna stanovanja že sama po sebi nudijo zanimive ter razgibane oblike, ki jih tvori lomljen strop, v nekaterih primerih pa svoj pečat dodajo tudi vidni tramovi ki so vse bolj popularni. Strešna okna nudijo zanimive svetlobne prehode ter mogočne poglede v sinje modro nebo, ki se bo ob večerih prevesilo v živo sliko polno bleščečih zvezd. Zaradi strešnih oken mansarda omogoča veliko zasebnosti, z najvišjo pozicijo v stavbi pa imate zagotovljen mir brez nezaželenega ropotanja »nad glavo«.

Podstrešni prostor velikokrat najlažje urejamo z mavčno kartonskimi ploščami, saj le te nudijo enostavno prilagajanje nepravilnim in razgibanim oblikam, ki se jim v mansardi nikakor ne moremo izogniti.

Eden izmed glavnih faktorjev, ki močno vpliva na ureditev prostora tik pod streho je ravno njen naklon. V Sloveniji se najpogosteje giblje okoli 35 %.


Prvi korak do popolnega podstrešnega stanovanja

Preden se lotite prenove podstrešja, je potrebno temeljito izmeriti vse dimenzije podstrešja, določiti naklon strehe, različne višine stropa, nosilne elemente… Pri tem je potrebno omeniti, da se pred prenovo pregleda tudi stanje lesenega dela ostrešja in stanje strešne kritine. To mora svojo funkcijo opravljati učinkovito, saj si ne smete privoščiti kasnejših zamakanj in morebitnih komplikacij. Pri tem se ne zanašajte na lastno oko, ki bi lahko spregledalo kakšno pomanjkljivost, zato si pri tem opravilu poiščite pomoč strokovnjaka.


Osvetlitev in razporeditev oken

Glede na zakone, ki veljajo za našo državo, mora biti vsaj 20 % površine pokrite z okni. Priporočljivo pa je, da se ne zanašate le na izračunane številke in premislite tudi praktično, koliko svetlobe boste potrebovali v posameznem prostoru. Velikokrat lahko različno postavljena okna prinesejo dovolj površine (glede na zakon), realno pa bi v prostoru še vedno potrebovali več svetlobe. Tako se lahko zgodi na primer pri frčadi ali pri vertikalnih oknih z napuščem, kjer bo skozi okno prišlo manj svetlobe kot sicer. Kakšna okna izbrati za vaše podstrešje je odvisno od razporeditve prostora in namena prostora, definitivno pa bodo strešna okna dovajala največ svetlobe v vaš dom.

Prednost mansarde je osvetlitev sredinskih prostorov, ki sicer ne mejijo na nobeno steno in v klasičnih nadstropjih ne bi imela dovod naravne svetlobe. Takšna okna, ki se nahajajo visoko izven dosega rok naj se odpirajo daljinsko ali s pomočjo podaljšanih palic. Visoko ležeča okna zagotavljajo dobro prezračevanje prostorov.

Okna v mansardi

Razporeditev prostorov

Ko se odločate o razporeditvi prostorov na podstrešju premislite o vaših potrebah in kje se boste največ zadrževali – posledično boste temu namenili več prostora. Predelne stene lahko izdelate s pomočjo zidakov po klasičnem postopku, hitra in kakovostna rešitev pa so tudi mavčno kartonske plošče. 

Te odlikujejo številne prednosti, saj je pri izgradnji sten malo umazanije in odpadnega materiala, njihova postavitev pa je hitra.

Podstrešna stanovanja zaznamujejo poševni stropi in njihove raznolike višine. Zato bo ustrezna razporeditev prostorov močno vplivala na občutek majhnosti oz. odprtosti stanovanja. Ker je dnevna soba prostor v katerem se zadržujemo največ časa, kamor povabimo družbo… je priporočljivo da jo umestimo pod najvišji strop, saj s tem ustvarimo občutek bolj odprtega prostora. Prostori, kjer se po navadi ne zadržujemo veliko časa so idealni za umestitev pod nižje stope. Tako lahko umestimo na primer spalnico. Na nižjih mestih (do 1 metra) je najbolj uporabno postaviti omare, posteljo in druge objekte, kjer ne potrebujete stojne višine, priporočljivo pa jih je postaviti ob zunanje stene, kjer bodo poskrbele za dodatno izolacijo.


Oprema mansarde

Nekoliko več tehtnega razmisleka od nas zahteva umestitev kopalnice. Prvotno je treba pomisliti na vse instalacije (voda in elektrika), ki nas po navadi omejujejo in nam dirigirajo osnove načrtovanja kopalnice. Na najnižje točke je priporočljivo postaviti banjo, pralni stroj ali ostale elemente, ki ne zahtevajo popolne stojne višine. Priporočljivo je, da ima kopalnica tudi naravno svetlobo – torej strešno okno, ki bo pripomogla k kvalitetnejši in bolj naravni osvetlitvi.

Kopalnica v mansardi
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica