Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Naredi sam: Božična voščilnica

naredi sam božična voščilnicanaredi sam božična voščilnica

Čas božično – novoletnih praznikov je čaroben čas, poln prazničnega in prijetnega vzdušja, ko si vsi vzamemo čas zase in svoje družine v tem hitrem in tempiranem modernem življenju. Vsaka malenkost poskrbi za poseben pečat in zadovoljstvo.

Se še spomnite, ko ste bili mlajši in ste v šoli ali doma izdelovali božične voščilnice za ožje sorodnike? Kaj ni bil to najlepši čas, poln veselja, radosti in brez skrbi? Zakaj tega ne bi podoživeli? To leto sami izdelajte unikatne voščilnice! Zagotavljamo vam, da bodo prejemniku veliko bolj polepšale božični čas, kot če bi v ovojnici zagledal kupljeno voščilo.


Kaj potrebujete za izdelavo?

Prednost doma narejenih voščilnic je njihova unikatnost – nikoli ne morete narediti dveh popolnoma enakih. Med ustvarjanjem se sproščate, saj pri tem ne razmišljate o težavah in opravilih, ki jih morate še postoriti. Ta čas lahko prijetno izkoristite za druženje z otroci, ki naj vam voščilnice pomagajo izdelati. Naučili se bodo motoričnih sposobnosti, razvijali svojo kreativnost in razmišljanje, prav tako pa se bodo odmaknili od računalnikov in televizije.

Čeprav se je dandanes pokazal nekolikšen upad pošiljanja božičnih voščilnic, saj le to opravimo kar preko sms-a, pa imajo voščilnice, predvsem doma narejene, toliko večji pomen in vpliv na naslovnika. Ta bo zagotovo cenil vaš trud, ki ste ga vložili v izdelovanje kartice.

Za izdelavo voščilnice se v prvi vrsti potrebuje neko papirno osnovo . To je lahko šeleshamer, tanjši karton, fotopapir oz. kakršen koli papir, ki bo držal svojo obliko. Lahko se odločite za nakup že izrezanih osnov ali pa te iz večje površine papirja izrežete sami - v tem primeru boste imeli več svobode pri izbiri oblike voščilnice. Priporočamo, da z velikostjo voščilnice ne eksperimentirate preveč, pomislite kakšno ovojnico boste potrebovali za izbrano obliko.

Potrebovali boste tudi lepilo – najboljši je lepilo za lepljenje lesa in papirja. To se hitro suši in njegove sledi ostanejo prozorne. 

papirnata voščilnicapapirnata voščilnica

Za njegov nanos uporabite star čopič, ki ga boste po uporabi lahko zavrgli. Tako preprečite prevelike količine lepila na posameznih elementih voščilnice.

Potrebujete tudi pisalo, ki je lahko klasično ali bolj praznično obarvano, torej z bleščicami, v srebrni ali zlati barvi. Za izrezovanje različnih oblik se opremite še s škarjami, olfa nožem, lahko pa tudi luknjači različnih oblik.

To so vsi osnovni pripomočki, sedaj pa je na vas in vaši domišljiji, da naredite čimbolj zanimive voščila.


Nekaj idej za voščilnice

  • Gumbi: Na voščilo lahko prilepite ali prišijete različne gumbe. Če imate rdeč papir se bodo nanj odlično podali beli gumbi različnih velikosti. Z njihovo postavitvijo oblikujte na primer novoletno jelko. Gumbe lahko torej postavljate v ravne vrste, pri kateri je vsaka naslednja vrsta krajša, torej je po en gumb manj v vrsti. Lahko pa gumbe prosto postavite v obliko jelke, brez kakšnega ponavljanja. Gumbi lahko predstavljajo tudi novoletne okraske, narišite jim le vrvico na katero so obešeni in dodajte kakšno pentljo.
  • Čipke: Uporabite čipke v traku in z njim oblikujete različne oblike, lahko pa je to le detajl na narisani novoletni bunki, božičnemu darilu…
  • Perlice: Različne perlice (lahko se odločite za natur izgled, bleščeče, plastične, večbarvne…) je možno tako prilepiti kot tudi prišiti na osnovo voščilnice. Lahko jih predhodno povežete s pomočjo laksa ali sukanca v izbrano obliko, krog, kvadrat… Za ohranjanje trdnosti jih lahko povežete s tanko in srednje mehko žico.
perliceperlice
gumbigumbi
  • Darilni papir: Uporabite ostanke ovojnega oz. darilnega papirja. Izrežite pravokotnike različne širine. Te nato zvijete v rolice in jih po velikosti (spodaj je najdaljša, zgoraj pa najkrajša rolica) razvrstite v obliko smrečice. Na podoben način lahko napravite tudi obliko novoletne bunke, darila…
  • Različni barvni in vzorčni papirji: S pomočjo motivnih papirjev je možno doseči zelo zanimive efekte. Papir lahko zgibate v harmoniko in oblikujete jelko. Na osnovo nalepite dva enakokraka trikotnika, pri čemer je eden s celotno površino prilepljen, drugi pa je zapognjen na pol in je prilepljen samo po pripogibu. Postavite ju enega na drugega in dobili boste 3D jelko. Enak princip lahko uporabite za oblikovanje kvadratnega darila ali okrogle novoletne bunke za jelko.
  • Doma narejene štampiljke: To so lahko različne testenine, krompir prerezan na polovico in z vrezanim vzorcem, izrezane gobe različnih oblik. Te rahlo pomočite v akrilno barvo in z njimi odtiskujte po papirju. Z množenjem osnovnih oblik (krog, kvadrat, pravokotnik, trikotnik…) lahko oblikujete novo kompleksno obliko, ali pa že prej izdelate zanimivo obliko in jo samo odtiskujete. Če vam je izdelovanje domačih štampiljk prezamudno opravilo, pa te lahko tudi kupite.
izdelava voščilniceizdelava voščilnice
izdelava voščilnice 2izdelava voščilnice 2
  • Osnovni pribor za šivanje: S sukancem ali »cvirnom« in šivanko, lahko na papirju ustvarite zanimive oblike, kot tudi napise. Oblike lahko z nitjo in vezenjem tudi zapolnete ali pa z njo zarišete le linijo predmeta.
  • Uporaba šivalnega stroja: Če imate doma šivalni stroj, ga lahko izkoristite v svoj prid. Kos papirja prešijete z različnimi vijugami, pri tem pa za večjo pestrost uporabite tudi različne barve sukanca. Iz osnove voščilnice izrežite krog (ki bo predstavljal novoletno bunko), jelko, darilo, svečo… in spodaj prilepite prešit kos papirja, tako da bo zapolnil izrezano obliko. Da bo tudi notranjost lepa, vam priporočamo, da čez obe stranici nalepite (kakšen cm od vseh robov) nov kos papirja, ki je lahko v isti ali drugi barvi kot je osnovni papir.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki