OSNOVNE INFORMACIJE O VIJAKIH

Vijaki

Nepregledna ponudba vijakov v trgovinah nemalokdaj oteži naši izbiro, saj je vsak vijak primeren za drugačen namen. Različne namene uporabe lahko določimo tudi s pomočjo oblike glav vijakov.


Oblika glave določa namen uporabe

  • Delo z lesom: Pri delu z lesnim materialom in lesom se uporabljajo vijaki z ugrezno glavo, saj jih lahko privijemo tesno v površino obdelovanca. Za delo z lesom se uporabljajo tudi sponski vijaki, ki imajo okroglo glavo s kvadratastim nasprotnim delom pod njo, ki preprečuje vrtenje vijaka pri privijanju matice. Tako lahko vijak spet odvijete le s spodnje strani, kjer je matica.
  • Pritrjevanje okovja, ploščic in letev: Za pritrjevanje uporabite vijake s polkrožno glavo ali glavo v obliki leče. Če sami izdelujete in sestavljate pohištvo, lahko uporabite tudi vijake z okrasno glavo.
  • Privijanje z vijačnim ključem: Za pritrjevanje v lesene tramove uporabite vijake s cilindrično in šestkotno glavo.
Pakiranje vijakov
Shranjevanje vijakov

Vaše vrtanje bo hitrejše in enostavnejše, če boste poleg pravilnih vijakov izbrali tudi primerne vrtalnike. Za težja obnovitvena dela uporabite udarni vrtalnik, za privijanje in odvijanje vijakov na pohištvu in pri montaži naprav pa vam bo prav prišel akumulatorski vijačnik.

Pri vrtanju ne pozabite na ustrezne maticepodložke in druge pripomočke za domače mojstre.


Pomembno

Pri vijačenju bodite pozorni, da za vsak vijak uporabite ustrezen izvijač ali vijačni ključ. Če uporabljate napačnega, vam trdno privitih vijakov ne bo uspelo odviti, ampak jih lahko morda celo uničite.

Are Your Sure?

Exit