VRSTE LESNIH ZVEZ

Delo z lesnimi zvezami

 

Z ustrezno zvezo do stabilnega pohištva

Nobeno pohištvo ne bo trajalo večno, četudi je trdno sestavljeno. Razlog za to je seveda vsakodnevna uporaba. Vendar se vsako pohištvo da tudi ustrezno popraviti in tako bo služilo še dolgo časa. Vedno se popravilo začne s stabiliziranjem spojev oz. zvez, okvirjev in ogrodij.


Z ustrezno zvezo do stabilnega pohištva

Poznamo tri različne načine, kako lahko dele obdelovancev povežemo skupaj z lesno zvezo. To je možno:

  • z lepljenjem – npr. z lepili, kleji

  • s pritrjevanjem – npr. z vijakižeblji, klini

  • z obliko posameznih delov – npr. z zarezami, mozaiki, roglji 

Lezna zveza

Načini pritrditve

Ne pozabite, da les diha – tudi ko je še v deskah; in to je potrebno upoštevati pri vseh zvezah, najbolj pa pri zveznih delih iz masivnega lesa. Izbirate lahko med dvema načinoma pritrditve –se sestavljene dele se lahko spet razstavi ali pa ostanejo za vedno skupaj.

Pri ločljivih zvezah posamezne elemente med seboj držijo temu primerna okovja.

Trajne zveze pa vedno vsebujejo dodatek lepila in se lahko razstavijo le z uničenjem predmeta. Čez čas sicer lepilo lahko popusti in se bodo nekoliko razrahljale same od sebe. Lepljene zveze oz. spoji so najpogostejši, njihova izbira pa je velika.

Tope zveze z mozaiki

Uporabljajo se pri izdelovanju pohištva. Nastanejo z navrtanjem lukenj in vstavitvijo mozaikov, kar jih naredi zelo trajne. Njihova izdelava je sicer nekoliko težja, zato se velikokrat vogale poveže med seboj kar s spoji na pero in utori.

Sklop

To je najenostavnejša kotna zveza pri izdelovanju okvirjev. V vsak del obdelovanca, katera želite spojiti med seboj, je potrebno izrezati kos v polovični debelini obdelovanca. Nato pa se oba dela zlepi skupaj. Takšna zveza je res da najbolj enostavna in najhitrejša, vendar ne prenese velikih obremenitev. Za večjo nosilnost priporočamo, da jih dodatno utrdite s pomočjo vijakov in zatičev.

Zveza na zarezo in zatič

Takšen tip zveze je najprimernejši za izdelovanje okenskih in pohištvenih okvirjev. Praviloma so narejeni tako, da je v pokončnem delu okvirja zareza, vodoravni del pa ima zatiče. Če imate debelejši in bolj masiven les, je možna tudi uporaba dvojnih zatičev.

Spoji na roglje

Tu gre za večkratno zobljenje ravnih ali klinastih zatičev, ki jim lahko rečemo tudi lastovičji rep. Uporabljajo se pri masivnem lesu, saj tako lahko spojeni deli neovirano nabrekajo ali pa se krčijo, brez da bi pri tem izgubili svojo obliko. Zveza na lastovičji rep je poleg svoje funkcionalnosti tudi okrasni element.

Are Your Sure?

Exit