VRSTE SVEDROV

Svedri

Kot vsako orodje, se tudi svedri med seboj razlikujejo glede na premer in seveda material, ki ga želite obdelati. Zato morate izbrati ustrezen sveder kot tudi način vrtanja.


Vrtanje v kovino

HSS-svedri imajo brušeno konico in so zato najbolj ustrezni za vrtanje v neželezne kovine. Mednje sodijo aluminij, baker, medenina, cink, železo in nelegirano jeklo.


Vrtanje v les

Svedri za les so spiralni in imajo dolgo centrirno konico z dvema predreziloma. To povzroči razrez lesenih vlaken, ki se kasneje še gladko izrežejo zaradi znotraj ležečih posnemalnih ploskev na svedru. Če želite izvrtati večji premer, potem vam priporočamo uporabo Forstnerjevih svedrov, svedrov z valjasto glavo ali svedrov za vrtanje lukenj za okovje. Kačasti svedri pa so zelo ugodni za vrtanje globoko v les.


Vrtanje v beton

Želite vrtati v zid iz klinkerja, opeke ali betona? Potem potrebujete udarni vrtalnik ali vrtalno kladivo. Za zid, ki je sestavljen iz votlakov iz poroznega materiala, porozne opeke in zidu iz elementov v ploščah, pa je potrebno vrtati brez udarcev. Pri vseh delih, ki vsebujejo predhodno naštete materiale, se potrebuje sveder za kamen. Takšni svedri imajo vrtalno konico nalotane plošče iz karbidne trdine.

Vrtanje
Pripomočki za vrtanje

Are Your Sure?

Exit