Zaščita občutljivih površin

zaščita občutljivih površin pred barvanjemzaščita občutljivih površin pred barvanjem

Ravne površine z enostavnimi ravnimi barvnimi omejitvami oz. linijami je enostavno zaščititi pred barvanjem. Pri domačih mojstrih velikokrat pride do težav, ko se soočijo z novimi nepoznanimi površinami, težjimi za obdelavo, ali če so te neravnih oblik.

S spodnjimi napotki, boste tudi domači mojstri prišli do vrhunskih in zavidljivih rezultatov. Vsekakor pa vaja dela mojstra in boste z izkušnjami pridobili tudi občutek kako ravnati glede na dane površine.


Hrapava površina

Pri uporabi običajnih maskirnih trakov na hrapavih površinah obstaja velika verjetnost prelivanja barve. Maskirni trakovi iz posebnega tankega papirja ali tkaninasti trakovi so v takih primerih najprimernejša izbira.

Hrapava površinaHrapava površina
Hrapava površinaHrapava površina

Trganje trakov

Po daljši uporabi na prostem se običajni maskirni trakovi navadno pri odstranjevanju trgajo. Maskirne trakove iz vzdržljivega papirja je mogoče preprosto odstraniti tudi ko je zunanjost prekrita z barvo.

Trganje trakovTrganje trakov
Trganje trakovTrganje trakov

Poškodba trakov med ometavanjem

Papirne lepilne trakove je med ometavanjem mogoče enostavno poškodovati, prav tako se pri odstranjevanju pogosto trgajo. Posebni trakovi za zaščito pri ometavanju se kljub poškodbam pri odstranjevanju ne trgajo.

Poškodba trakov med ometavanjemPoškodba trakov med ometavanjem
Poškodba trakov med ometavanjemPoškodba trakov med ometavanjem

Maskiranje ukrivljene površine

Domači mojstri pri maskiranju ukrivljenih površin velikokrat uporabijo več kosov običajnega maskirnega traku, ki ga lepijo po obliki površine. Pri tem pride do velike nenatančnosti in nagubanega traku, ki omogoča enostavnejše prepuščanje barve . V ta namen je bolje uporabiti močno nakrepan papir, ki omogoča enostavno namestitev na okrivljene površine.

Maskiranje ukrivljene površineMaskiranje ukrivljene površine
Maskiranje ukrivljene površineMaskiranje ukrivljene površine

Razplastitev tapete

Nekatere vrste tapet je lahko preprosto razplastiti, okrasno plast je mogoče zlahka odstraniti. Posebni papirni lepilni trakovi imajo nizko začetno lepljivost, a kljub temu omogočajo zanesljivo zaščito občutljivih površin.

Razplastitev tapeteRazplastitev tapete
Razplastitev tapeteRazplastitev tapete

Are Your Sure?

Exit