Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Kako izgleda pravilna izvedba fasade in na kaj je pri tem potrebno paziti?

sanacija-razpok_GLAVNI.jpg

Pravilna izvedba fasade zagotavlja dober izgled in ustrezno funkcionalnost. S pravilnim postopanjem se je moč izogniti kasnejšim popravilom in nepotrebnim stroškom. Priporočena je izbira kakovostnih materialov in zanesljivega izvajalca, ki bo znal ustrezno ravnati z njimi. Vendar pa to še ni vse – dela se je potrebno lotiti v optimalnih vremenskih pogojih.


Preden začnete...

Preden se lotite dela, se morate vprašati, ali je vse ostalo že pripravljeno? Z drugimi besedami, vsa krovsko-kleparska dela morajo biti že zaključena, vse odtočne cevi vgrajene, prav tako pa tudi vsa okna in vrata.

Ali so zunaj primerne temperature?

V praksi kvalitetna izvedba fasade ni mogoča, če je zunaj premrzlo. Priporočeno je, da se temperature tudi ponoči ne spustijo pod 5°C, zato je včasih potrebno počakati na bolj primeren letni čas. Hkrati pa velja tudi, da v postopku izdelave fasada naj ne bo izpostavljena naslednjim vremenskim vplivom:

- prekomernemu soncu,

- premočnemu vetru,

- pregostemu dežju.


Primerna podlaga je ključ do uspeha

Preden se odločite nadaljevati z delom, se prepričajte, da je podlaga zares suha. Ponavadi zadostuje, če jo pustimo stati vsaj 1 mesec.

Različna debelina podlage pomeni različen čas sušenja, hkrati pa zaradi tega lahko pride tudi do različnih odtenkov barve. Prekomerno hitenje z izvedbo (torej v primerih, ko le-ta še ni popolnoma suha) lahko privede do nepravilosti in razpok.

Fasadni-sistem-rofix-light.jpg

Kako se lotiti nanašanja lepila?

V primeru rabe stiropornih plošč na opečnate ali betonske podlage moramo lepilo nanašati na robove plošče. Na tak način poskrbimo za dobro izolativnost in zagotovimo optimalne pogoje za kroženje zraka med ploščami. Pri nanosu lepila je priporočena širina 5 cm, debelina naj ne presega 2 cm. V primeru popolnoma gladkih podlag zadošča debelina nanosa, ki znaša 1 cm.

Pomnite: ko je lepilo nameščeno, nikar ne odlašajte z namestitvijo plošč! V nasprotnem primeru tvegate slab oprijem zaradi prehitre izsušitve lepila. Posledično tudi izolacija ne bo tako dobra, posledice pa bodo vidne tudi pri končnemu izgledu.

postopek_c.jpg

Polaganje izolacijskih plošč zahteva kompaktno stičišče

Ob pojavu širših fug, katerih velikost presega nekaj milimetrov, vanje vstavimo trak ekspandiranega polistirena oz. vbrizgamo peno, ki naj bo poravnana s površino plošče. Pri polaganju plošč je hitenje odsvetovano, polagati jih je potrebno z zamikom. Izolacijske plošče je potrebno polagati od spodaj navzgor ter v isti ravnini.

postopek_d.jpg

Priporočen recept za izdelavo špalet

Če je le mogoče, se priporoča zarezovanje izolacijskih plošč proti sredini plošče. Tovrsten recept zmanjšuje možnost za nastanek toplotnih mostov in plesni. Izolacijske plošče na fasadi morajo segati ravno dovolj čez rob špalete, da boste lahko izolacijske plošče pritisnili na podlago tako, da se bodo prilegale.

Če pride do presežkov, jih lahko naknadno tudi odrežete. Špalete zahtevajo obdelavo z armaturno mrežico.

kamena-volna.jpg

Vgradnja preostalih elementov in izogibanje nastanku toplotnih mostov

Pri vgradnji vseh zgoraj naštetih elementov moramo paziti, da se pri tem ne ustvarjajo toplotni mostovi. Pritrdilni elementi zahtevajo dovolj veliko odprtino, ki naj ne vsebuje prahu. Vgradnja oken in okenjskih polic mora potekati v skladu z vsemi zakoni in predpisi, s čimer zmanjšamo tudi verjetnost nastanka plesni in zagotovimo optimalne pogoje bivanja.

Moderna izdelava napušča prinaša nekatere novostiv

V preteklosti so se uporabljali leseni napušči, vendar se je sčasoma tovrstna praksa začela opuščati. Zdaj se uporabljajo gradbeni sistemi kot nor. VPS, Wedi, Vidival in ostali. Praviloma so vodoodporni, lahkotni, z dobro zvočno izolacijo in služijo kot dobra podlaga za dekorativni omet. Strokovna izvedba napušča zagotavlja zmanjšano možnost za pojav razpok in energetsko varčnost objekta.

Fasadna-lepila.jpg

Ne izpostavljajte se tveganjem, najemite strokovnjaka!

Izdelava fasade je zahtevno opravilo, prav tako pa tudi dolgoročna naložba.

Z najemom izkušenih in kvalificiranih strokovnjakov se izognete izpostavljenosti številnim tveganjem, s katerimi se pogosto srečujemo.

Kaksna-je-pravilna-izvedba-fasade.jpg