Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Polaganje laminata in parketa

Polaganje laminata

Polaganje laminata in gotovega parketa je enostavno, vzdrževanje pa nezahtevno. Lahko ga položimo, kar čez staro talno oblogo in si tako prihranimo delo z odstranjevanjem in pripravljanjem površine na novo oblogo. Oblogi sta na voljo v lamelah, z utorom na vzdolžni strani, zato je sestavljanje povsem enostavno, pa tudi lepljenje ni potrebno.  Kljub temu, da je polaganje laminata in gotovega parketa»na klik« sila preprosto in ga lahko položimo sami, se vseeno moramo držati nekaterih pravil.


Izvedba polaganja

Preden se lotimo polaganja, moramo laminate približno 2 dni skladiščiti v prostoru, v katerem bomo le tega položili, da se ustrezno aklimitizira. S tem se bomo izognili nabrekanju ali krčenju. 
 
Laminate in gotove parkete lahko polagamo na katerokoli površino, kot so mineralne podlage (npr. estrih in beton) ter konstrukcije iz lesenih ivernih plošč, leseni ladijski podi ali pa kamen, keramika, in PVC. Izjema so le tekstilne talne obloge, ki niso ustrezna podlaga.

Korak 1

Najprej preberite priložena navodila. Če gre za vlažen prostor položite PVC folijo, drugače pa 2-3 mm PE peno. Začnemo s polaganjem prve panelne plošče v stičišču stene. Med ploščo in steno obvezno zataknemo distančnike od 5-8 mm debeline.


Načrtovanje polaganja

Korak 2

Na stiku panel ob robu zataknemo distančnike, da ne pride do premikov plošč. Stike panelov združimo skupaj. V drugi vrsti naj bo panela zamaknjena vsaj za 40 cm od roba prve. Plošči združimo tako, da zataknemo utora plošč in jo pritisnemo k tlom.


Začetek polaganja

Korak 3

Vratni podboj odrežemo za višino panela z ročno žago. Pri montaži letve za prag prvo označimo tam kjer bodo luknje. V tla izvrtamo luknje za letev praga. Vstavimo vložke za vijake.


Polaganje pod vrati

Korak 4

Privijačimo spodnji del letve. Z strgalom odstranimo utor na panelu. Tam kjer smo ga odstranili, nanesemo lepilo za les. Pod podboj ustavimo panel.


Pritrjevanje letev

Korak 5

Združimo ga tako, da potolčemo s kladivom (ne direktno na panel). Nadaljujemo s polaganjem preko vrat vse do praga. Konec panelov prekrijemo z letevijo za prag, ki smo jo predhodno pripravili. Privijačimo letve v za to pripravljene luknje.


Polaganje laminata

Korak 6

Odrežemo na mero in položimo zadnji panel. Označimo mesta kjer bodo luknje za nosilce zaključne letve. Za nosilce izvrtamo luknje v steno. Vstavimo vložke za vijake nosilcev.


Zaključek polaganja

Korak 7

Privijačimo nosilce letev na steno. Te naj bodo v razmaku 0,5m. Vstavimo zaključno talno letev na nosilce, na koncu pa z nožem odrežemo odvečno folijo, ki gleda čez letev.

Zaključek polaganja


Vzdrževanje

Če želimo, da talna obloga iz laminata in gotovega parketa ostane lepa in sijajna, je potrebno upoštevati nekaj navodil. Med njimi tudi to, da se ju ne čisti z veliko količino vode. Dovolj bo sesanje in odstranjevanje madežev z vlažno krpo. Da bi preprečili morebitne poškodbe in praske laminata, na spodnje dele pohištvenih elementov, ki stojijo na laminatu, zalepimo zaščitne podlage iz plute ali gume.