Kako izbrati hladilnik?

kako izbrati hladilnik

Vsako gospodinjstvo potrebuje dober hladilnik, ki ne olajša le shranjevanja hrane, temveč izboljša celotno kuhanje in kuharske dejavnosti v domači kuhinji. Zase in za svojo družino izberite takega, ki se bo prilagajal vašim prehranjevalnim navadam, shranjevanju živil in morebitnem zamrzovanju, hkrati pa bo lepo dopolnil vaš prostor. Pred nakupom hladilnika se sprehodite po vodiču, ki v ključnih točkah pomaga do izbire pravega hladilnika za vaše gospodinjstvo. Z zdravo prehrano in pravilnim shranjevanjem živil poskrbite za prijetno bivanje svoje družine in užitke v skupnih obrokih.


Vrste hladilnikov glede na ceno

Prva omejitev, ki vas bo vodila pri nakupu hladilnika, je zagotovo cena. Pri sodobnih različicah hladilnikov je cenovni razpon visok, z višjimi cenami pa pride tudi večje število funkcij in tehnologij, ki vam jih hladilnik ponuja. Za hitro usmeritev naj vam služi tabela s cenovnimi rangi in opredelitvijo nekaterih funkcij.

CENA                DODATNE FUNKCIJE
100-200 EUR  manjši hladilniki z osnovnimi funkcijami, primerni za študentske domove ali počitniške hišice 
200-600 EUR hladilniki z običajnimi funkcijami, primerni za veččlanska gospodinjstva  
500-1000 EUR predali z regulacijo vlage, police za steklenice, prilagajanje glede na navado odpiranja vrat, predali za ohranjanje svežine živil 
1000-2000 EUR tehnologija modre svetlobe, antibakterijski filtri in tesnila 
2000-3000 EUR            hladilniki za steklenice, izolirano ohišje, kontrolni gumbi, digitalni prikazovalnik, ledomat 
 • Povprečnemu gospodinjstvu bodo zadoščali hladilniki, ki cenovno segajo do 1.000 EUR, dražji hladilniki pa so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom.
 • Prostostoječi hladilniki so cenejši od vgradnih, saj je pri teh odvisna tudi cena vgradnje omarice.

različne velikosti hladilnikov

Vrste hladilnikov glede na velikost

Drugi kriterij, ki naj vodi vašo izbiro hladilnika, naj bo njegova velikost, ki jo pomembno določajo naslednja vprašanja:  

 • Koliko članov sestavlja vaše gospodinjstvo?
 • Koliko prostora boste namenili hladilniku?
 • Kakšne oblike bo vaš hladilnik?

Število članov gospodinjstva

V gospodinjstvu z enim ali dvema članoma bo zadoščal 100-140 litrski hladilnik. Strokovnjaki svetujejo, da s povečevanjem števila članov gospodinjstva vsakemu članu namenimo 50 litrov več (npr. trije člani gospodinjstva: 170 l, štiričlansko gospodinjstvo: 220 l).

Poleg števila članov upoštevajte tudi prehranjevalne navade, saj bodo prav te narekovale uporabo hladilnika. Dober primer je nakup zamrznjenih živil, saj boste zanje potrebovali več prostora, prava izbira pa bo kombinirani hladilnik.

Velikost prostora

Natančno opredelite in izmerite dimenzije, ki so v vaši kuhinji ali drugem prostoru na voljo hladilniku. Zelo pomembne so tudi lastnosti prostora, v katerem boste uporabljali hladilnik – če je prostor neogrevan (npr. garaža ali klet),  poskrbite, da temperatura ne pade pod tisto, ki jo priporoča proizvajalec. Prav tako je pomembno, da v prostoru ni prevroče. Hladilnik v neprimernih pogojih ne bo deloval optimalno, hkrati pa bo za svoje delovanje porabil večjo količino energije kot sicer in imel krajšo življenjsko dobo.

Oblika hladilnika

Glede na velikost prostora, ki ga imate na voljo za postavitev hladilnika, se odločite, ali želite pokončno stoječi ali vzdolžni hladilnik (bodisi samostoječi ali vgradni). Pokončni hladilniki zavzamejo manj prostora, organizacija hrane v njih pa poteka lažje in bolj pregledno. Njihova pomanjkljivost pa je, da zmanjšujejo uporabni prostor. Vzdolžni hladilniki nudijo več prostora za shranjevanje, ki pa je nekoliko težje prav zaradi globine hladilnika.

Velikost hladilnika

Pokončni hladilniki:

 • Največ hladilnikov je širokih med 50-60 cm in globokih 60-65 cm, v višini pa variirajo med 130 in 185 cm.

Manjši hladilniki, ki spadajo tudi pod kuhinjski pult:

 • Modeli so visoki večinoma 90 cm, da spadajo pod kuhinjske pulte.
 • Največ hladilnikov je širokih 60 cm in globokih 50-60 cm.  

Vrste hladilnikov glede na lastnosti

Ko izberete cenovni rang in želeno velikost hladilnika, je čas za odločitev o tem, ali bo vaš hladilnik stal samostojno, bo vgrajen ali pa boste izbrali hladilnik v kombinaciji z zmrzovalnikom. Odločitev je odvisna od prostora, v katerem bo stal hladilnik; možnosti vgradnje in potreb gospodinjstva.  

Vgradni hladilnik

Vgradni hladilniki so skriti z omarico in integrirani v preostali del kuhinjske opreme in pohištva. Hladilnik je v tem primeru popolnoma prilagojen kuhinjskemu pohištvu in je neizstopajoč kuhinjski element, vgrajen v omarico.

Vgradni hladilniki so nekoliko dražji od prostostoječih, saj jim morate prišteti še ceno omare, kamor so vgrajeni. V notranjosti ima hladilnik v primerjavi s prostostoječim manj prostora.

Prostostoječi hladilnik

Hladilnik stoji prosto v prostoru in ni vgrajen v kuhinjsko pohištvo.  Prav zato glede velikosti v večini primerov ni omejitev, postavimo pa jih lahko pod kuhinjski pult (pri tem je potrebno upoštevati širino in višino pulta), ob kuhinjske omarice in kamorkoli, kjer je prisotna električna napeljava za priklop hladilnika.

Kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom

Ne zamrzujete veliko in niste privrženec zamrznjene hrane? Če ne načrtujete nakupa zamrzovalnika, si omislite hladilnik, ki ima kombiniran hladilni in zamrzovalni prostor. Nekateri modeli imajo manjši ali večji zamrzovalni prostor – izberite pa tistega, ki vam ustreza glede na porabo zamrznjenih živil. Tako boste lahko hkrati shranjevali sveža in zamrznjena živila, hladilnik in zamrzovalnik pa bosta poskrbela za dolgo svežino.  

prostostoječi hladilnik

Kombinirani hladilniki so odlična rešitev, saj ponujajo različne pogoje shranjevanja – meso, mlečne izdelke in ribe je najbolje shraniti v suhem prostoru z nizko vlažnostjo, za sadje in zelenjavo pa je potrebna visoka stopnja vlažnosti. Če živil ne boste porabili, jih lahko v zamrzovalniku shranite za kasnejšo uporabo.

Kombinacije hladilnika z zamrzovalnikom:

 • Zamrzovalniki, ki so vgrajeni znotraj hladilnega dela in ločeni z vratci zamrzovalnika. Ti prostori so namenjeni le shranjevanju zamrznjene hrane, niso pa namenjeni direktnemu zamrzovanju.
 • Hladilniki z zamrzovalnikom zunaj hladilnika zgoraj. Zamrzovalnik ima ločena vratca, prostornina znaša od 60 do 80 l. Nakup te kombinacije vam svetujemo, če živila pogosto jemljete iz zamrzovalnika.
 • Največ modelov vsebuje zamrzovalnik spodaj, saj ga uporabljamo manj kot hladilnik, ki je nameščen zgoraj. Prostornina znaša od 50 l dalje.  

Zakaj kupiti kombinirani hladilnik?

 • Če ne kuhate z zamrznjeno hrano in na splošno ne nameravate zamrzovati veliko, si lahko s kombiniranim hladilnikom zagotovite ravno dovolj prostora za manjše količine ozimnice, ledu ali sladoleda.
 • Če nimate dovolj časa za kuhanje, lahko v zamrzovalnem delu shranjujete hrano, ki je pripravljena hitreje kot sveža; kot so pice, piščančji medaljončki in pomfrit.
 • Če nimate dovolj prostora, da bi postavili posebej hladilnik in zamrzovalnik. S kombinacijo lahko prihranite precej prostora.

Hladilnik kot stilski element

Je vaša kuhinja sodobno opremljena?

V skladu s preostalo opremo izberite tudi hladilnik, ki lahko postane pravi stilski element. Proizvajalci ponujajo veliko hladilnikov v različnih barvah in tudi v Merkurjevi ponudbi lahko izbirate med klasično belimi, industrijsko kovinskimi, črnimi, drznimi rdečimi, beige in ostalimi barvami.

Trendovski hladilniki so izdelani iz nerjavečega jekla, ki je neobčutljiv na prstne odtise, zato je pogosto prva izbira kupcev.


Glavne lastnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri hladilnika

Poleg obilice funkcij in lastnosti, ki odlikujejo sodobne hladilnike, bodite pozorni na najpomembnejše:

stilski hladilnik
 • Alarm, ki vas bo opozoril, če vrata ne bodo popolnoma zaprta, s tem pa vam bo pomagal poiskati, kar potrebujete.
 • Predal z nadzorovano vlažnostjo – zelenjava potrebuje bolj vlažno okolje kot fige ali jabolka. S pomočjo predalov lahko živila hranite na primerni stopnji vlažnosti, da bodo ostala dlje sveža.  
 • Zadostna osvetlitev – z dobro osvetlitvijo boste lažji našli živila in očistili predale ter police, tako pa skrbeli za preprečevanje širjenja bakterij.
 • Prikazovalnik temperature – spremljajte temperaturo v hladilniku, saj vas ta opozori na morebitne nepravilnosti v delovanju. Najboljši prikazovalnik so tisti z upravljanjem na zunanji strani vrat.

Energetska poraba

Hladilnik spada med največje porabnike električne energije v vašem gospodinjstvu, saj deluje 24 ur dnevno vse dni v letu. Svetujemo, da izberete hladilnik, ki sodi v energijski razred A+++, saj v povprečju porabi 20 % manj energije kot hladilniki v energijskem razredu A++. Energijsko učinkovitejši aparati vam ne bodo povrnili le z nižjimi stroški, temveč tudi z daljšo življenjsko dobo – 15 let. Pri nakupu novega hladilnika se ne splača posegati po modelih z energijsko oznako nižjo od A+.

Na porabo energije pomembno vpliva tudi postavitev hladilnika, saj je račun za elektriko lahko precej višji, če bo temperatura v okolici višja. Priporočamo, da hladilnika ne postavite v bližino štedilnika, radiatorja, pečic ali pomivalnega stroja, saj bi bil lahko izpostavljen vročini.

Starejši hladilniki s prostornino 150 litrov letno porabijo približno 600kWh električne energije, sodobni kombinirani hladilniki pa z naprednejšo tehnologijo porabijo letno okoli 200 kWh.

Kako lahko sami vplivate na porabo energije?

 • Hladilnik postavite na hladno mesto, kjer bo deloval pri temperaturah, kot jih priporoča proizvajalec. Pazite, da temperatura ne bo previsoka ali prenizka.
 • Vrata odpirajte manj pogosto. Beležite, kaj je v hladilniku in označujte hrano.
 • Živila pravilno shranjujte – zavijanje v plastične vrečke pomaga pri zniževanju vlage.
energetska-poraba

Klimatski razredi

Razredi opredeljujejo dovoljeno temperaturo okolja, kjer je aparat nameščen. Razredi so navedeni pri vseh napravah in označujejo, pri kateri najnižji in najvišji temperaturi prostora lahko uporabljate aparat.

SN subnormalni +10 do +32°C
N +16 do +32°C
ST +16 do +38°C
T +16 do +43°C
SN-ST +10 do +38°C
SN-T +10 do +43°C

Temperatura prostora vpliva tako na porabo energije kot na učinkovitost delovanja hladilnika.


Garancija in servisi

Pri nakupu se pozanimajte tudi o garanciji in najbližjih servisih, da boste privarčevali pri morebitnih popravilih. V tabeli so podatki o proizvajalcih in blagovnih znamkah hladilnikov, ki so na voljo v Merkurju.

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

2 leti (Premium 5 let)

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Coolstar

2 leti

Ljubljana

Gorenje

5 let

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

Hoover

2 leti

povsod po Sloveniji

Svetujemo vam, da se pred nakupom prepričate o garancijski dobi željenega izdelka tako, da natančno preberete podrobnejši opis izdelka, kjer je navadno le ta natančno navedena.

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.

hladilnik

Slovar izrazov

Pri izbiri in nakupu hladilnika se boste srečali s številnimi lastnostmi in funkcijami hladilnikov, ki jih izpostavljajo proizvajalci. Izrazi se zato razlikujejo glede na posamezno blagovno znamko.

Antibakterijska notranjost: Ste vedeli, da se v hladilniku zaradi hrambe različnih živil nabira ogromno bakterij? Poleg tega, da hladilnik redno čistite, lahko k preprečevanju bakterij pripomorete tudi z izbiro hladilnika, ki ima antibakterijsko notranjost. Ti imajo notranjost obogateno z materialom, ki nudi zaščito pred razvojem mikroorganizmov.

Tehnologija NeoFrost: Boljši pogoji hlajenja z visoko vsebnostjo vlage v hladilnem in brez nabiranja ledu v zamrzovalnem delu. V hladilniku sta dva ločena sistema hlajenja, s čimer so omogočeni boljši pogoji hlajenja tako v hladilnem kot zamrzovalnem delu. Sadje in zelenjava v hladilniku ostaneta dlje časa sveža, sistem pa zagotavlja optimalno delovanje in nivo vlage.

Elektronsko upravljanje: Omogoča zelo natančno nastavitev temperature s pomočjo zaslona. V primerjavi s klasičnim določanjem bodo z elektronskim upravljanjem temperature nihale manj kot sicer (nihanja so nižja od 0,5 °C).

Samodejno odmrzovanje NoFrost: Nekateri modeli hladilnikov imajo funkcijo samoodmrzovanja, zato vam hladilnika ne bo potrebno več ročno odmrzovati.

IonAir: V zaprtem prostoru je hrana izpostavljena procesu staranja. Živila najdlje ostanejo sveža v prostorih, kjer je temperatura stalna ali malo nad ničlo. Tehnologija IonAir ustvarja idealno mikroklimo z naravnim procesom ionizacije. V postopku ionizacije nastaja ozon, čistilec neprijetnih vonjav in ohranjevalec svežine živil. Z ionizacijo se odstrani vonjave najbolj aromatičnih živil, kot so čebula, česen, siri s plesnijo, torte in jajca.

AdaptTech tehnologija: Če pogosto odpirate hladilnik, je hrana izpostavljena višjim temperaturam in se lahko hitreje pokvari. Hladilniki z revolucionarno tehnologijo to zagato rešujejo – sistem v prvem tednu spremlja pogostost odpiranja vrat. Ko zazna, ob katerem času so vrata najpogosteje odprta, malo pred tem dodatno zniža temperaturo. Hladilnik tako ves čas vzdržuje optimalno temperaturo in skrbi za svežino hrane.

Počitniška funkcija: V času počitnic, ko hladilnika ne uporabljamo, delovanje hladilnika preklopi na najmanjšo moč in ohranja temperaturo okoli 12 °C, tako pa varčuje z energijo.

Predal FreshZone: Nahaja se na dnu hladilnika in je najhladnejši predel hladilnika. Poseben ventilator zagotavlja vzdrževanje temperature na približno 3 °C. Živila tako ohranjajo vonj, barvo in svežino dvakrat dlje kot običajno.

Predal CrispZone: Pri nekaterih modelih hladilnika se nahaja predal, kjer se sveže sadje in zelenjava dlje časa ohranjajo svežino in imajo možnost prilagajanja vlažnosti.

MultiAirFlow sistem: Zagotavlja kroženje zraka na vseh ravneh za daljšo svežino.

TouchControl: Upravljanje temperature prek berljivih senzorskih polj.


Are Your Sure?

Exit