Kako varčevati pri uporabi hladilnika

kako-varčujemo

Hladilnik je naprava, ki obratuje 24 ur dnevno vse dni v letu. Hladilnik redno čistite in živila v njem pravilno razporedite. Pomembno je, da hladilnik ni prenatrpan, saj tako zavira obtok hladnega zraka in porabi več elektrike, če želi obdržati nastavljeno temperaturo. Tudi premalo napolnjen hladilnik porabi več energije, saj živila z absorbiranjem hladu pomagajo ohranjati temperaturo.


Pravilna razporeditev živil

S pravilno razporeditvijo živil lahko prihranite pri računu za električno energijo, saj lahko hladilnik nastavite na višjo temperaturo in prihranite do 10 % električne energije.

Če boste kuhali z živilom iz zamrzovalnika, ga odtajajte v hladilniku. Med odtaljevanjem bo oddajal hlad in hladil zrak, zato bo hladilnik deloval pri nižji obremenitvi.


Optimalna temperatura

Pri delovanju hladilnika pazite na optimalno temperaturo obratovanja, ki se giblje med 2,5 in 4,5 °C. Pri kombiniranem hladilnem in zamrzovalnem delu običajno temperatura obratovanja znaša - 17 °C, točna temperatura pa je odvisna od navodil in določil proizvajalca.

Znižanje temperature pod priporočljivo ni smiselno, saj ne bo pripomoglo k daljši dobi svežine živila.

Pomembno je, da hladilnik stoji v prostoru s primerno temperaturo, saj lahko pri porabi električne energije prihranite tudi 25 %.


Zapiranje vrat

Najpogostejši razlog večje porabe energije je prepogosto odpiranje vrat ali slabo tesnjenje. 

razporeditev živil

Poskrbite, da vodite evidenco živil v hladilniku in vrata odpirate le, ko je zares potrebno – npr. naenkrat vzamete iz hladilnika več živil, ki jih boste potrebovali pri peki ali kuhanju.

Slabo tesnjenje se pojavlja predvsem pri starejših modelih hladilnikov in lahko nastaja zaradi umazanega ali poškodovanega tesnila. Če je tesnilo poškodovano, skozenj uhaja hladen zrak in ni zagotovljeno optimalno hlajenje.


Varčevanje z energijo pri običajnih in kombiniranih hladilnikih

Hladilnik s kombiniram zamrzovalnim in hladilnim delom je najpogostejša izbira kupcev, saj na ta način pridobijo tudi zadosten zamrzovalni prostor. Vzdrževanje zaradi kombinacije vzame nekoliko več časa, pa vendar ni zahtevno. Ključni napotki pri vzdrževanju hladilnika katerekoli vrste:

  • Omejite odpiranje vrat.
  • Preverjajte, ali je kroženje zraka za aparatom neovirano, poskrbite za čist kondenzator na zadnji strani.
  • Zamenjajte poškodovano ali netesno tesnilo.
  • Pred shranjevanjem živila ohladite na sobno temperaturo.
  • V hladilnem prostoru odtajajte zamrznjena živila.
  • Zamrzovalnik brez samoodmrzevanja odtalite, ko se na površinah nabere približno 3-5 mm ledu.
  • Razporeditev polic naj bo enakomerna, saj boste tako zagotovili nemoten pretok zraka.
  • Pri nakupu bodite pozorni na energijski razred. Ne posegajte po modelih z energijsko oznako, nižjo od A+.

Are Your Sure?

Exit