Kako vzdrževati hladilnik?

vzdrževanje hladilnika

Poskrbite za dolgo življenjsko dobo aparata, ki ga v kuhinji uporabljate vsakodnevno. Preprosti postopki, redno čiščenje in opazovanje delovanja, bodo vaš hladilnik varovali pred servisiranjem in dodatnimi stroški. Na kaj morate biti pozorni, da bo vaš hladilnik dobro in dolgo deloval?


Čiščenje hladilnika

Čiščenja hladilnika se lotite sistematično in ga prilagodite glede na to, če vaš hladilnik sestavlja le hladilni del ali pa tudi zamrzovalni. Oba dela je potrebno redno čistiti, saj bo očiščen hladilnik za delovanje porabil manj električne energije, čistoča pa bo preprečila razvoj bakterij.

Pred kakršnimkoli poseganjem in čiščenjem najprej izklopite aparat.

Živila iz hladilnika skrbno shranite, preglejte datume živil in zavrzite izdelke, ki imajo pretečen rok uporabe. Ločite tudi tiste, ki jim bo rok kmalu potekel in jih boste morali porabiti v krajšem času.

Živila, ki zaradi čiščenja ne bodo na hladnem, ustrezno shranite. Zelenjavo in sadje lahko shranite na prostem, jajca, jogurte, maslo in podobna živila, pa pospravite v klet ali na balkon.

postopek čiščenja

Postopek čiščenja

Iz hladilnika najprej odstranite vse police in predale ter jih zložite v pomivalno korito, kjer jih očistite z gobico. Nekateri modeli imajo steklene police, zato bodite posebej previdni pri čiščenju in premikanju.

Čiščenja hladilnika se lotite od zgoraj navzdol, pomijte notranjost hladilnika, površine in stene. Ko površine osušite s suho krpo, se lotite notranjosti zamrzovalnika in nato še zunanjih površin hladilnika.

Po končanem čiščenju aparat ponovno vključite in pustite delovati praznega najmanj eno uro in šele nato zložite živila.

Čiščenje zadnje strani hladilnika – kondenzatorja

Na zadnji strani hladilnika se nahaja kondenzator, ki skrbi za oddajanje toplote. Ta del je običajno obrnjen porti steni, zato je velikokrat nedostopen za čiščenje. Vsaj enkrat letno očistite prah in umazanijo, ki zmanjšuje učinkovitost kondenzatorja. Za čiščenje potrebujete le sesalec in mokro krpo.

Uporaba čistil

Pri čiščenju hladilnika uporabite namenska čistila, ekološko ozaveščeni pa lahko namesto detergentov uporabite kis, ki pomaga tudi pri odstranjevanju neprijetnega vonja.

Za odstranjevanje trdovratnejših madežev pa se dobro obnese soda bikarbona, ki ji dodamo malce vode, tako da dobimo gosto zmes. To nanesemo na madeže, malce počakamo in nato zdrgnemo.

Uporabimo lahko namenska čistila ali pa preprosto mešanico mlačne vode in detergenta za pomivanje posode. Pri tem lahko za nanašanje in drgnjenje uporabimo kar gobico za pomivanje posode, a ne uporabljamo grobega dela.

  • Nekateri proizvajalci za čiščenje priporočajo tudi gazirano vodo.

Odstranjevanje ledu iz zamrzovalnega dela – če hladilnik nima samodejnega odtajevanja

Če zamrzovalni del v vašem hladilniku nima samodejnega odtajevanja, je potrebno led s sten in hladilnih reber odstraniti ročno.

Poslužite se lahko številnih metod odtajevanja, med katerimi je tudi stara metoda naših babic. V zamrzovalni model postavimo posodo z vročo vodo in počakamo, da se led začne taliti in rahlo odstopati. Kose ledu nato ločimo z lopatico za kuhanje.

odtaljevanje

Postopek odtajevanja

1.       V zamrzovalniku 24 ur pred odtajevanjem gumb termostata obrnite na najvišjo vrednost, da se bo aktiviral proces zamrzovanja in se bo temperatura v živilih znižala.

2.       Zamrznjena živila shranite na hladno.

3.       Gumb termostata obrnite na 0 in pustite odprta vrata.

4.       Čiščenje ledenih oblog lahko pospešite s plastičnim ali lesenim strgalom, pri tem pa se izogibajte uporabe ostrih predmetov.


razkužitev

Razkužitev

Če ste opazili, da je v hladilniku kakšen kos hrane zgnil ali splesnel, je notranjost hladilnika priporočljivo tudi razkužiti. Za to uporabimo namensko kuhinjsko razkužilo ali čistilni alkohol. Na koncu police in površine pobrišemo z vlažno in suho krpo. Razkuževanje priporočamo tudi, če ste v hladilniku zaznali neprijeten vonj.

Živila redno preverjajte, če so že vedno užitni in jim ni potekel rok trajanja. S tem lahko preprečite gnitje in plesen, ki sta najbolj odgovorna za razvoj bakterij.

  • Če se kaj polije ali raztrese, to takoj očistimo. Zasušeno umazanijo je namreč težje odstraniti, poleg tega pa lahko povzroči neprijetne vonjave in širjenje mikrobov.
  • Na dno hladilnika postavite posodico s sodo bikarbono, ki bo nase vezala vonjave, ki jih povzroča nekatera hrana v hladilniku.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Soda bikarbona

Z naravnim čistilom sodo bikarbono lahko odstranimo neprijetne vonjave v hladilniku. Površine v notranjosti hladilnika lahko obrišemo z raztopino sode in vode.

Če imamo opravka s trdovratnimi madeži, iz sode in vode naredimo pasto in jo pustimo nekaj časa učinkovati na madežu.

Sol in limona

Limono prerežemo na polovico in jo natremo s soljo ter postavimo v hladilnik. Limona bo absorbirala neprijetne vonjave.

sol-in-limona

Hitre rešitve

Vam hladilnik kdaj ponagaja? Če niste prepričani, zakaj hladilnik ne deluje, kot bi moral, preverite ključne funkcije, nato pa pokličite serviserja.

Težava Možni vzroki Rešitev
previsoke temperature  pogosto odpiranje vrat, shranjevanje toplih živil  manj pogosto odpiranje vrat; počakajte, da se živila ohladijo, preden jih postavite v hladilnik 
tresljaji ali hrup  neravna tla; predmeti, ki so postavljeni na hladilniku hladilnik naj stoji na ravnih in močnih tleh; predmete odstranite s hladilnika
nabiranje vlage na stranski steni hladilnega dela pogosto odpiranje vrat, visoka vlažnost v prostoru, shranjevanje tekočih živil v odprtih posodah manj pogosto odpiranje vrat; živila shranjujte v pokrite posode; vlago obrišite s suho krpo 
nabiranje vode pod posodami za zelenjavo zamašena luknjica za odtok vode  čiščenje z vatirano palčko 

Pomembno

  • Pred čiščenjem ugasnite hladilnik.
  • Ne uporabljajte grobih ali jedkih čistil.

Are Your Sure?

Exit