Kako izbrati kuhalno ploščo?

kako-izbrati-kuhalno-ploščo

Kuhinja je prostor, kjer se zadržujemo vsak dan in v njej preživimo veliko časa. Izboljšajte pripravo jedi s kakovostnimi kuhalnimi ploščami. Najpogostejše vrste kuhalnih plošč so indukcijske, steklokeramične in plinske. Izberite pravo na podlagi svojih želja in navad.


Vrste kuhalnih plošč glede na ceno

Prvi kriterij pri izbiri kuhalne plošče ja zagotovo cena. Modeli se med seboj razlikujejo glede na dodatne funkcije, ki olajšajo kuhanje in so prijazne do uporabnika. Kuhalne plošče se razlikujejo glede na lastnosti – morebiti so indukcijske, plinske ali steklokeramične. Po plinskih ploščah največkrat posežejo tisti, ki imajo priklop na mestno plinarno; varčnejša opcija so steklokeramične, novejše in učinkovitejše pa indukcijske. Na voljo so tudi modeli, ki kombinirajo posamezne vrste kuhalnih plošč.

Na izbiro vpliva funkcionalnost in estetski vidik – morebiti boste izbrali kuhalno ploščo kot samostojen element ali pa v kombinaciji s pečico, odvisno od vaših kuhalnih navad in načina prehranjevanja.


Vrste kuhalnih plošč glede na dimenzije

Kuhalne plošče se med seboj razlikujejo po dimenzijah in številu kuhalnih površin. Za povprečno gospodinjstvo je najprimernejša plošča s štirimi površinami, manjšemu številu članov pa zadoščajo tri ognjišča. Ta model zasede 45 cm in je primeren zmanjša stanovanja, pod ploščo pa je mogoče vgraditi pečico širine 45 cm.

Sodobni modeli imajo večje število kuhalnih površin, ki so lahko namenjene tudi pripravi prav posebnih jedi. Nekateri modeli indukcijskih plošč imajo funkcije, ki s senzorji omogočajo združevanje dveh plošč v eno večjo.

Najbolj praktična je postavitev kuhališč v vrsto, saj posod ni potrebno nerodno dvigovati na zadnje ali sprednje površine in obratno. Tovrstne postavitve pa zavzamejo več prostora v širino.

dimenzije plošč

Vrste kuhalnih plošč glede na lastnosti

Si želite okusa hrane kot v restavraciji? Želite v kuhinji preživeti manj časa in hitro pripraviti jedi? Glede na želene lastnosti preverite, katera plošča je najprimernejša za vaše prehranjevalne in kuhinjske navade. Indukcijska kuhalna plošča vam bo omogočila najhitrejšo pripravo hrane, steklokeramično ploščo boste najenostavneje očistili, s plinsko pa boste dosegli take okuse kot kuharski mojstri. Dobra kuhalna plošča mora imeti možnost senzorskega upravljanja ali vrtljive gumbe, da upravljate moč in ostale funkcije.

Razlike v delovanju med plinskimi in drugimi vrstami plošč so jasne, v delovanju indukcijske in steklokeramične plošče pa gre za različen način gretja – indukcijska površina ne segreva celotne površine kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah sklede, ki je postavljena na kuhališče.  

Indukcijske kuhalne plošče

Indukcijske kuhalne plošče omogočajo zanesljivo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se ob izklopu plošče. Prav ta lastnost pa indukcijske plošče uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo, če na površini ni posode.

Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino.

  • Simbol tuljave na dnu embalaže posode pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski plošči.
indukcijska-plošča
PREDNOSTI SLABOSTI
nižja poraba energije strokovnjaki jo odsvetujejo in priporočajo plin
hitro segrevanje visoka cena
preprosto za čiščenje elektro-magnetno sevanje
zaščita proti pregrevanju  moteče piskanje in izklapljanje 
razlitja se ne primejo in zasušijo na površini   

Plinske kuhalne plošče

Kuharski mojstri in navdušeni amaterji najraje kuhajo na plinskih kuhalnih ploščah, saj omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena pa določa jakost kuhanja.

Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:

  • gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo
  • gorilniki, ki so postavljeni na steklokeramično površino

Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vrenje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala, ki preprečujejo uhajanje plina, zato ni bojazni in vprašanja varnosti.

Naj vas od izbire plinske kuhalne plošče ne odvrne brizganje maščobe, saj lahko problem rešite s kuhinjsko napo. Če je površina mastna, pa gorilnike in rešetke preprosto snamete in očistite.

plinska-kuhalna-plošča
PREDNOSTI SLABOSTI
izjemna moč kuhališča maščobne kapljice zamažejo kuhinjo 
pridih vonja po ognju plin porablja kisik in kondenzira vlago
priporočajo jih strokovnjaki za prehrano  možnost deformacije dna posode 
hitro segrevanje   plamen umaže posodo 

Steklokeramične kuhalne plošče

Steklokeramične kuhalne plošče so izredno odporne na odrgnine in enostavne za čiščenje. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.

Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča, da ne bi prišlo do pregretja. Na vsakem kuhališču plošče je kontrolna lučka, ki se obarva in pove, ali je kuhališče varno na dotik.

Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna. Steklokeramična plošča je odporna na udarce, ne uporabljajte pa je za rezanje, saj lahko povzročite praske.

steklokeramična-plošča
PREDNOSTI SLABOSTI
enostavno čiščenje površine so po koncu še vedno vroče 
funkcija pospešenega gretja površine se odrgnejo in obrabijo 
enakomerna porazdelitev toplote   
kratek odzivni čas   
površina okoli grelne ostane hladna   

Energetska poraba

Če bo vašo izbiro vodilo vprašanje energetske porabe, so za vas najprimernejši indukcijski kuhalniki, ki porabijo najmanj električne energije in so tako najbolj energetsko učinkoviti.  

Indukcijske kuhalne plošče delujejo tako, da magnetna tuljava pod ploščo inducira električni tok v dno posode, ki se zato segreje. Preneha delovati, ko na njeni površini ni posode. Ogrevanje in delovanje ne potekata postopoma, temveč je moč v trenutku povečana ali zmanjšana na želeno stopnjo pripravljenosti, zato dosega le minimalno porabo električne energije. Na ta način indukcijske plošče porabijo 40 % manj energije kot plinska kuhališča.

Precej varčna so tudi steklokeramična kuhališča, ki pa jim z največjo porabo sledijo plinska.

kako-izbrati-kuhalno-plosco

Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti (možnost podaljšane garancije – dodatna 3 leta)

povsod po Sloveniji

Gorenje

2 leti

 Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

Hoover

2 leti

povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.

Slovar izrazov

Sistem za zaznavanje ugašanja plamena: Če se plamen na gorilniku ugasne zaradi prepiha ali drugega razloga, se samodejno aktivira varnostni sistem, ki prekine dovod plina. Tako ni skrbi po nepotrebnem uhajanju.

Childlock: Če imate doma majhne otroke, vas bo ta funkcija razveselila, saj z zaklepanjem preprečuje, da bi spreminjali nastavitve.

AllBoost / PowerBoost / Booster: Funkcija, ki zmogljivost kuhanja poveča za 25 %. Močno segrevanje kuhalne površine in zadrževanje konstante na nastavljeni temperaturi.

Timer: Kuhališče se lahko s pomočjo programske ure samodejno izklopi po nastavljenem številu minut.

Prikazovalniki preostale toplote: Prikazovalniki z lučkami opozarjajo, da so določena polja topla – dokler so lučke prižgane, se teh polj ne dotaknite.

Samodejni varnostni izklop: Plošča samodejno prekine delovanje, če na ploščo dalj časa ne postavite posode.

Flex indukcija: Indukcijska funkcija Flex omogoča poljubno izbiro velikosti kuhalne površine. Dve grelni površini se lahko združita v večjo, na katero namestite podolgovat pekač ali več posod. Senzor se natančno prilagodi celotnemu dnu posode.


Are Your Sure?

Exit