Kako varčevati pri uporabi kuhalne plošče?

Kako varčevati pri uporabi kuhalne plošče?

Porabo energije narekuje izbrana vrsta kuhališča – indukcijske kuhalne plošče so varčnejše od steklokeramičnih in plinskih kuhališč. Poleg izbire kuhalne plošče pa lahko na porabo energije vplivate tudi s svojimi prehranjevalnimi in kuharskimi navadami.


Če boste pri pripravi okusnih jedi upoštevali nekaj preprostih nasvetov, boste lahko pomembno prispevali k porabi energije v svoji kuhinji:

  • Dno kuhalnega mesta naj bo enakih dimenzij kot ponev ali lonec, v katerem kuhate. Če je posoda premajhna, lahko pride do izgube toplote in energije, prav tako pa se lahko poškoduje kuhalno mesto. Enake dimenzije lonca in kuhalne plošče bosta zagotovili najboljši prenos toplote.
  • Glede na pripravo jedi izberite primerno posodo – ta naj bo prilagojena številu porcij in količini živil. Če boste v veliki posodi pripravljali malo količino jedi, boste po nepotrebnem porabili več energije kot v manjši posodi.
  • Lonce in pove pokrijte s pokrovko, če je to mogoče. S pomočjo pokrovke boste hitreje dosegli želeno toploto in pripravili jed ter pri tem porabili manj energije kot sicer.
  • Dodatni prihranek energije omogoča uporaba ekonom loncev za kuhanje jedi z daljšim časom kuhanja.
  • Pri daljšem času kuhanja lahko ploščo izklopite 5 do 10 minut pred iztekom priprave, saj tako izrabite preostalo toploto.  
  • Pravočasno preklopite nazaj na nižjo stopnjo kuhanja – sprva površino segrevajte na višje temperature, kasneje pa med kuhanjem preklopite na nižje.

Are Your Sure?

Exit