Prednosti indukcijskega kuhališča

indukcijaindukcija

Prenavljate kuhinjo ali pa si želite boljše kuhalne površine? Ne spreglejte indukcijskih plošč, ki v marsičem prehitevajo druge kuhalne plošče! Nad indukcijskimi ploščami boste navdušeni vsi nadebudni kuharji, enostavna uporaba pa vas bo motivirala, da boste še večkrat zavrteli kuhalnico.

Indukcijske plošče so ekonomično učinkovite in hitre, z njimi pa boste porabili manj časa in manj električne energije.


Delovanje indukcijske plošče

Po videzu se indukcijska plošča ne razlikuje posebno od steklokeramične plošče, po delovanju pa gre za popolnoma drugačen način. Kuhanje na indukcijski plošči je hladno, deluje pa na principu magnetnega polja. Posoda se segreje, kuhinjska površina pod njo pa ostane hladna.

Plošča ne akumulira toplote in preneha delovati takoj, ko jo izklopimo. Če vam jed v posodi prekipi, lahko posodo enostavno odstavite in takoj pobrišete kuhališče. Hrana, ki je v stiku z indukcijskim kuhališčem, se ne more zažgati in prijeti na ploščo.

  • Za segretje dveh litrov vode indukcijsko kuhališče potrebuje 4 minute, električni kuhalnik pa 9 minut.  
  • Indukcijsko kuhališče je zelo varno, saj plošča ne deluje, če na njej ni posode.
  • Zaradi hipne odzivnosti kuhalne cone ni nevarnosti prevretja ter posledično neprijetnega čiščenja kuhališča in posode.

  • S preprostim dotikom prilagajate temperaturo tudi pri pripravi različnih omak, topljenju čokolade in ostalih temperaturno občutljivih kuharskih postopkih. 
indukcija1indukcija1

Vrste posod za uporabo na indukcijski plošči

Na indukcijski plošči je potrebna uporaba posod, ki so elektroprevodne - izdelane iz kovine. Proizvajalci posod jih označijo s posebnim napisom induction.

Niste prepričani, če je vaša posoda primerna za kuhanje na indukcijskem kuhališču? Izpeljite preprost test s pomočjo magneta.

Če se bo magnet prijel dna posode, jo lahko uporabljate za kuhanje na indukcijski plošči, v nasprotnem primeru pa ne. Praviloma je skoraj vsa sodobna posoda primerna za kuhanje na indukcijskih kuhališčih.

  • Kaj se zgodi, če kuhate z napačno posodo? Brez skrbi, kuhališča ne boste trajno poškodovali, saj indukcijsko kuhališče samo prepozna vrsto posode in v primeru napačne vrste ne prične z delovanjem.
indukcija2indukcija2

Čiščenje kuhalne plošče

Kot nad uporabo boste navdušeni tudi nad čiščenjem in vzdrževanjem indukcijske plošče. Enostavno in preprosto lahko odstranite kakršenkoli madež.

Kuhalna plošča se med kuhanjem le malo segreje, prav tako pa površina, ki ni direktno pod loncem, ostane hladna. V večini primerov za čiščenje zadostuje, le površino pobrišemo s krpo.

Hrana, ki pride v stik z indukcijskem kuhališčem, se ne more zažgati. Indukcijsko kuhanje jehladno in neposredno segreje posodo, medtem ko kuhalna površina ostane hladna. Tako se nič, kar pade mimo lonca, ne more prismoditi. 

  • Za čiščenje enostavno uporabite krpo in pobrišite ploščo. 
Indukcija3Indukcija3

Are Your Sure?

Exit