Brezplačna dostava pri spletnem nakupu nad 180 €
Brezplačno vračilo izdelka pri spletnem nakupu v 30 dneh
Brezplačen osebni prevzem - Click & Reserve

Priporočila za varno in dolgotrajno uporabo kuhalnih aparatov

priporocila_za_varno_in_dolgotrajno_uporabo_kuhalnih_aparatov

Prvo pravilo po nakupu aparata naj vam bo vedno pred očmi. Zaradi odprave vseh možnih kasnejših problemov že pred prvo uporabo počasi in pazljivo preberite navodila za uporabo. V navodilih so namreč vsi podatki za varno in kakovostno uporabo proizvoda. To vam lahko prihrani marsikatero razočaranje in jezo. Redno vzdržujte aparate v skladu z navodili in s čistili, ki jih priporoča proizvajalec.


Kuhalne_plosce

Pri plinskih štedilnikih največ pozornosti posvetite vzdrževanju plinske instalacije:

  • Redno menjajte tesnila na spoju regulatorja in jeklenke.
  • Vsaj enkrat na dve leti zamenjajte vezno cev med jeklenko in štedilnikom.
  • Občasno preverite kakovost spojev vezne cevi na regulatorju in na vhodu v štedilnik.
  • Vedno bodite pozorni na značilen smrad, ki se pojavi pri nekontroliranem izhajanju plina. 

Če ste opazili takšno izhajanje plina, takoj zaprite plinsko jeklenko oz. zaporni ventil pri zemeljskem plinu in pokličite pooblaščeni servis. V tem primeru prostor dobro prezračite in v prostoru ne uporabljajte odprtega ognja ter ne vključujte oz. izključujte električnih porabnikov.


pečica

Priporočila za normalno delovanje pečice:

  • Za pečenje v pečici vedno uporabljajte primerne pekače. 
  • Pri pečenju se držite navodil proizvajalca – v navodilih priloženih tabel s priporočenimi temperaturami za različne vrste pečenja.
  • Nikoli ne oblagajte notranjosti pečice s kovinsko folijo.
  • Pekači ali posoda, v kateri pripravljate hrano v pečici, ne smejo biti med pečenjem nikoli položeni na dno pečice, ker se lahko na ta način uniči emajl v pečici.
  • Pekači ali posoda, v kateri pripravljate hrano v pečici, ne smejo biti med pečenjem nikoli položeni na dno pečice, ker se lahko na ta način uniči emajl v pečici.

Pri steklokeramičnih kuhalnih površinah se strogo ravnajte po navodilih proizvajalca:

  • Za kuhanje uporabljajte posodo enake velikosti, kot je označeno kuhališče.
  • Posoda mora imeti ravno dno brez vseh izboklin (tudi razni napisi in znaki), ki bi lahko povzročile poškodbe (raze).
  • Pri kuhanju pazite, da po kuhališču ne razsujete sladkorja ali soli oz. podobnih sestavin. V primeru, da se vam to kljub temu dogodi, površino takoj obrišite s suho krpo.
  • S steklokeramične površine lahko, s posebej za to namenjenimi čistili (Ceram, Sidol,...), odstranite tudi najbolj trdovratne madeže (npr. madeže hrane, ki vam je prekipela čez rob posode...). Vendar za čiščenje nikoli ne uporabljajte grobih čistil ali lužil ter raznih žičnih gobic, ker boste uničili steklokeramično ploščo.
  • Čistila nikoli ne nanašajte na vročo površino.
  • Steklokeramične plošče ne uporabljajte kot dodatni delovni pult.
  • Osnovna prilagoditev senzorjev na dotik na okolje. Po vsaki priključitvi na omrežno napetost se avtomatsko izvede osnovna prilagoditev, da bi bila zajamčena optimalna funkcija senzorjev. Na vseh prikazovalnikih se pojavi “-“. Ko je osnovna prilagoditev uspešno zaključena, se oglasi zvočni signal, vsi indikatorji ugasnejo in kuhališče lahko upravljate. Med postopkom prilagajanja na senzorjih ne sme biti nobenih predmetov. Če ne bo tako, bo prilagajanje prekinjeno, dokler teh predmetov ne boste odstranili. Med tem časom vašega kuhališča ne morete upravljati.
  • Pri kuhanju v posodi iz ognjevarnega ali temperaturno obstojnega stekla ali porcelana upoštevajte navodila proizvajalca posode. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe kuhališča.

Vir: Gorenje