Vrste in lastnosti kuhalnih plošč

kuhalne plosce

Kupujete novo kuhališče? Na izbiro imate tri možnosti plin, steklokeramično ali indukcijsko kuhališče. Izberite kuhališče, ki je enostavno za čiščenje in vzdrževanje, kombinirajte pa ga s primerno kuhinjsko napo. Maksimalno temperaturo morate doseči v čim krajšem času, saj boste tako privarčevali pri porabi energije in časa.


Zakaj plin?

Gastronomija se začne s plinom. Kuharji in profesionalne kuhinje pravijo, da je najboljši plamen, ki ga lahko po potrebi prižgemo ali ugasnemo. Ni res, da kuhanje s plinom pomeni nered.

Maščoba brizga zaradi cvrtja. To lahko rešimo z namestitvijo kuhinjske odzračevalne nape. Če površina postane mastna, kar se zgodi vsem površinam pri kuhanju, so kuhališča enostavna za čiščenje, ker lahko rešetke in gorilnike preprosto snamete.

Če radi flambirate, ne podcenjujte možnosti plinskega štedilnika.

 • Plinske kuhalne plošče omogočajo kuhanje na odprtem plamenu.
 • Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč: plinski gorilniki, ki so nameščeni na nerjavečo ploščo ali pa so postavljeni na steklokeramično površino.
kuhanje

Zakaj steklokeramična?

Steklokeramična kuhališča imajo dvojna, trojna ali ovalna območja, ki ustrezajo vsem velikostim loncev ali ponev. To vam zagotavlja, da ne porabite več energije, kot je nujno potrebno. Steklokeramična kuhališča so lažja za čiščenje, ker ni robov, za katerimi bi se nabirala umazanija. S steklokeramičnim kuhališčem pridobite večjo delovno površino. Na njem lahko na primer valjate testo in nato površino z lahkoto očistite. Za vsako območje kuhanja, ki je vroče, se prižge praktično opozorilo. Ko nehate kuhati, lučka kaže, da je območje še vedno vroče in da se ga ne dotikajte.

Steklokeramična kuhališča imajo avtomatsko časovno stikalo za vretje. Sliši se bolj zapleteno, kot je v resnici. To namreč pomeni, da lahko daste kuhat krompir in ko voda zavre, bo keramična plošča avtomatsko znižala temperaturo. 

kuhanje

Zakaj indukcija?

Indukcijska tehnologija pomeni hitrejše, bolj ekonomično in varnejše kuhanje. Hitrejše, ker se indukcijski element segreje hitreje kot tradicionalna steklokeramična kuhališča in plin.

Varnejše, ker površina ni tako topla kot pri drugih kuhališčih in se ne aktivira, dokler površina magnetno ne zazna posode.

Če se kaj polije, enostavno pobrišete – nič se ne prime.

 • Po zunanjem videzu je enaka kot navadna steklokeramična plošča.
 • Če je kuhalna cona večja od dna posode, ostane preostali del plošče hladen in varen za dotik.
 • Samodejni varnostni izklop - če na ploščo dalj časa ne postavite posode, sistem prekine delovanje. 
kuhalna plošča

Različne dimenzije kuhalnih plošč

Glede na potrebe izberite velikost kuhalne plošče. Morda kuhate veliko in radi preizkušate veliko receptov ali pa kuhate le poredkoma - izberite pravo ploščo, da boste izkoristili njene potenciale.

 • Na voljo so plošče z dvemištirimi, šest ali več kuhališči.
 • manjših stanovanjih in kuhinjah je primerna plošča s tremi kuhališči širine 45 cm.

Ali ste vedeli ...

 • da so steklokeramične kuhalne plošče bolj varčne kot klasične električne plošče.
 • da makrobiotiki in feng shui strokovnjaki priporočajo kuhanje na ognju ali plinu.
 • ko steklokeramiko izklopimo, je še vedno vroča in kuha dalje, zato odstavite posodo in preprečite prevretje ali prekuhavanje.
 • lahko izrabite toploto in pri daljšem času kuhanja lahko kuhalno ploščo izklopite 5 do 10 minut pred iztekom časa priprave.
 • vse plinske in kombinirane kuhalne plošče lahko priključite na zemeljski plin ali butan iz jeklenke. 
 • pri kuhanju na plin moramo hrano mešati pogosteje kot pri kuhanju na elektriki, da se hrana ne prime na posodo. 
štedilnik

Are Your Sure?

Exit