Kako pravilno uporabljati mikrovalovno pečico?

Kako pravilno uporabljati mikrovalovno pečico?

Naj praktična uporaba mikrovalovne pečice služi več let in izkoristite vse njene funkcije. Za to pa je potrebno pravilnorokovanje z aparatom, saj boste le z skrbnim ravnanjem poskrbeli za njeno dolgo življenjsko dobo. Če imate doma manjše otroke, poskrbite da bo mikrovalovka nameščena izven njihovega dosega.


Izbira ustrezne posode

V mikrovalovno pečico lahko postavite samo določeno posodo. Ta mora zadovoljevati dva kriterija:

 • neovirano mora prepuščati mikrovalove oz. prehajanje toplote na živila,
 • toplotno mora biti obstojna.

Za mikrovalovko je primerna vsa posoda, ki je narejena iz ognjevarnega stekla, keramike, porcelana, deloma gline (kadar ta ni napojena z vlago in če vlage ne vpija). Posoda ne sme biti iz kovine (nerjaveče jeklo, aluminij, baker), prav tako ne sme vsebovati nobenih kovinskih okraskov in votlih ročajev. Kovina odbija mikrovalove, kar lahko povzroči poškodbo pečice, jedi pa se kljub segrevanju ne bo pogrela. V mikrovalovni pečici ne porabljajte plastične posode topljive pod 180 °C. Za kratko pečenje je možno uporabiti tudi papirnato in kartonasto posodo, vendar nikoli za daljši čas, saj bi se lahko le ta vnela.


Izbira jedi

Mikrovalovna pečica je idealen način za pripravo oz. kuhanje vseh jedi, ki se pripravljajo na kuhalni plošči. Kuhate lahko svežo ali zamrznjeno zelenjavo, testenine, riž, ribe, meso… Prav tako v njej lahko pogrejete tekočine in manjše kose jedi (ne pogrevajte večjih kosov, kot je pečenko).

Med kuhanjem je priporočljivo, da jedi pokrijete. Para pospešuje kuhanje, v nasprotnem primeru bo voda prehitro izhlapela iz jedi, te pa se bodo le na zunaj skuhale oz. bolj osušile. Posodo pokrijte npr. s plastičnim pokrovom, porcelanastim krožnikom ali pa uporabite folijo, ki je narejena prav za uporabo v mikrovalovnih pečicah.


Odtajevanje hrane

Bolje je, da pečico nastavite na manjšo moč in daljši čas, saj je takšno odtajevanje enakomernejše, prav tako pa se morebitni škodljivi mikroorganizmi zanesljivejše uničijo. Enako velja tudi s pogrevanjem hrane.


Prednosti uporabe mikrovalovne pečice

 • Hrano pripravite in ponudite v isti posodi, kar zmanjša količino umazane posode.
 • Lažje čiščenje njene notranjost, saj se hrana ne zapeče direktno nanjo.
 • Ker ima večina mikrovalovk notranjost prevlečeno z akrilnim premazom, je njihovo čiščenje še lažje.
 • Za odstranjevanje trdovratnejših madežev v pečici 2 do 3 minute segrevajte kozarec napolnjen z vodo in limono. Površina mikrovalovke se bo navlažila in čiščenje notranjosti bo lažje. 

Ostali napotki pri uporabi mikrovalovke

 • Nikoli ne segrevajte prazne mikrovalovke. Zaradi praznega prostora se energija mikrovalov odbija nazaj in poškoduje magnetron.
 • Po uporabi mikrovalovno pečico vedno očistite. Pred uporabo pa preverite, da imate vratca popolnoma čista in je njihovo zapiranje tesno. Ob slabo zaprtih vratih lahko mikrovlakna uhajajo iz pečice in škodujejo vašemu zdravju.
 • Vedno uporabite posodo, ki je namenjena za kuhanje v mikrovalovki. Predvsem plastične posode se lahko stopijo ali celo zagorijo ob visokih temperaturah.
vgradna mikrovalovna
 • V pečico ne vstavljajte kovinskih predmetov (jedilni pribor, aluminijasto folijo, krožnike z zlatimi obrobami…), saj ti ustvarjajo električno polje, kar pa lahko povzroči iskre in ogenj.
 • V mikrovalovki ne uporabljajte stiroporne embalaže.
 • Ne segrevajte sadja, na primer grozdje bi lahko eksplodiralo.
 • Odsvetuje se gretje hrane za dojenčke in manjše otroke. Plastenka v kateri ste greli je lahko popolnoma hladna, tekočina v njej pa prevroča za uživanje.

Kaj je zmožna mikrovalovna pečica narediti, pa tega niste vedeli?

 • Z mikrovalovko lahko enostavno pripravite odlične pražene oreščke. Te stresite v posodo, dodajte kapljico olja in segrevajte v enominutnih ciklih. Med vsakim ciklom oreščke premešajte. Cikel ponovite vsaj petkrat.
 • Sušenje začimb z uporabo mikrovalovne pečice še nikoli ni bili lažje. Sveža zelišča postavite za dve minute v pečico in že boste imeli njihovo suho izvedbo.
 • Za 15 minut v mikrovalovko postavite česen in njegovo lupljenje bo veliko lažje.

Are Your Sure?

Exit