Kako vzdrževati mikrovalovno pečico?

Kako vzdrževati mikrovalovno pečico?

Z ohranjanjem osnovne čistoče bo mikrovalovna pečica dolgo ostala lepo ohranjena. Poskrbeli boste tudi za učinkovito delovanje, njeno dolgo življenjsko dobo in okusnejše jedi prijetnega vonja, saj ne bo sledi in vonjav o predhodno pripravljeni jedi.

Med pripravo hrane v mikrovalovni pečici se na njene stene kaj hitro nabere umazanija oz. ostanki hrane. Ob nerednem čiščenju se v komori razvije neprijeten vonj. Za ohranjevanje osnovnega standarda čistoče v prostoru, kjer se pripravlja hrana, je dosledno in redno čiščenje obvezno.

Priporočljivo je, da se komoro po vsaki uporabi očisti z vlažno krpo. S tem preprečite zatrjeno in zasušeno hrano na stenah, saj bo kasnejše čiščenje vzelo več časa za odstranitev hrane.


Preprosti domači triki

Za čiščenje mikrovalovne pečice pravzaprav ne potrebujete posebnih detergentov, enostavno jo lahko očistite kar z domačimi recepti, ki so tudi okolju prijazni.

Limone

Najprej je potrebno notranjost mikrovalovke očistiti z mehko gobo, krpo ali papirnato brisačo. Če naletite na trdovratnejše madeže pa uporabite tudi plastično kuhinjsko strgalo. Nikoli ne uporabljajte jeklenih gobic, saj boste z njimi opraskali površino komore.

Dve celi limoni narežite in njun sok iztisnite v manjšo posodo, najbolje keramično. V posodi pustite tudi limonino lupino in dolijte vodo. Posodo postavite v mikrovalovko in jo prižgite pri maksimalni moči za toliko časa, da voda začne vreti – to je po navadi od 2 do 3 minute. Po končanem programu pustite posodico v mikrovalovki še dobrih 10 minut in pred tem ne odpirajte vrat. Nabrana para bo razmehčala umazanijo, ki jo kasneje le še obrišete z vlažno krpo.

Kis in soda bikarbona

Kombinacija sode bikarbone in kisa ustvarja intenzivno čistilno sredstvo, kis pa poleg tega deluje še kot naravno razkužilo. Vzemite skodelico tople vode in vanjo dodajte štiri žlice sode bikarbone. Počakajte, da se dobro stopi in nato vanjo namočite krpo s katero obrišite notranjost mikrovalovne pečice.

V skodelico nalijte vodo in kis v razmerju 1:1 in posodo postavite v mikrovalovko. Njeno delovanje naj bo vključeno na maksimalno moč, prav tako za 2 do 3 minute. Enako kot pri postopku z limono, skodelico v mikrovalovki pustite še 10 minut, nato lahko odprete komoro in notranjost očistite z raztopino kisa in vode. Seveda je za konec potrebno površino mikrovalovke obrisati z vodo in čisto krpo.


Namenska čistila

Za čiščenje mikrovalovne pečice se uporabljajo tudi za to namenjena sredstva, med njihovo uporabo pa nosite rokavice. Uporabite neabrazivna tekoča čistila, ki jih nanesete na mokro krpo in z njo očistite površino. Po končanem čiščenju notranjost mikrovalovke vedno obrišite še s čisto krpo in vodo. Nikoli čistila ne nanašajte direktno na površino mikrovalovne pečice.

Ker so čistila intenzivnega vonja, je priporočljivo, da po končanem čiščenju pustite vratca pečice odprta še nekaj ur, saj se bo le tako vonj po čistilu popolnoma zdišal. Če boste po končanem čiščenju vratca zaprli ali takoj v njej pripravljali jedi, se lahko zgodi, da bodo pripravljene jedi imele tudi priokus čistila.

Are Your Sure?

Exit