Kako izbrati kuhinjsko napo?

Kako izbrati kuhinjsko napo?

Vaša kuhinja je prostor, kjer se vonjave, pare in okusi mešajo z načinom kuhanja in užitkom preživljanja čas skupaj z vašimi najbližjimi. Moderen način življenja je kuhinjo ponovno vrnil v središče dogajanja v vašem domu. V središču te kuhinje je kuhinjska napa, ki skrbi za boljše počutje v prostoru in izboljšuje kvaliteto zraka okrog nas.

Kuhinjska napa je bila prvotno zasnovana tako, da iz prostora odstrani neprijetne vonjave in pare. Poleg tega je lahko prav kuhinjska napa tisti element kuhinje, ki vaši kuhinji daje osebno noto, tako da vaša kuhinja postane tudi unikatna in drugačna. Kuhinjska napa tudi osvetljuje kuhalno ploščo in tako pričara čudovit pogled na pripravljeno hrano in kuhanje samo. Prav zaradi tega bo postala kuhinjska napa v vaši kuhinji dragocen kuhinjski aparat, ki skrbi za vaše dobro počutje.

Sodobni modeli kuhinjskih nap so prijazni do uporabnika, hkrati pa s funkcionalno obliko in domiselnimi stili v kuhinjo prinaša svoj pečat.


Vrste kuhinjskih nap glede na ceno

Prvi kriterij nakupa kuhinjske nape je zagotovo cena. Premislite, kako pogosto nameravate napo uporabljati, kar je odvisno od vaših prehranjevalnih navad. Se prehranjujete pretežno doma ali pogosteje jeste zunaj, v restavracijah? Z uporabo nape boste očistili zrak in prečistili prostor.

Cena je odvisna od izvedbe prezračevanja – če je pretok zraka speljan v zunanjost ali napa le prečisti zrak in ga spusti nazaj v prostor. Na ceno vpliva tudi večje število funkcij.


Vrste kuhinjskih nap glede na namestitev

Ustrezen model kuhinjske nape izberite glede na samo postavitev vaše kuhinje, potrebe po moči kuhinjske nape, glede na način in pogostost uporab, ter seveda glede na oblikovno ustreznost kuhinjske nape. Kako pogosto kuhate doma in kakšne so vaše prehranjevalne navade? Če večino obrokov pripravljate doma, vam bo kuhinjska napa zagotovo koristila.

Širina in dimenzija

Če boste kuhinjsko napo namestili med kuhinjsko pohištvo in opremo, bodite pozorni na dimenzije nape. Klasična dimenzija v širino znaša 60 cm. Širina zajema zraka določa moč kuhinjske nape in vpliva na čiščenje zraka nad kuhalno površino.

Stenska dekorativna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, kjer se delovna plošča kuhinje dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.

Poševna dekorativna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, kjer se delovna plošča kuhinje dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom. Za ta tip nape je značilno, da je nameščena nižje nad kuhalno ploščo. Prav tako zaradi svoje poševne oblike sprosti prostor nad kuhalno ploščo in tako kuharju olajša gibanje nad kuhalno ploščo.

 • Pretok zraka znaša med 400 in 850 m3/h.
stenska kuhinjska napa

Podvgradna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo pod zgornji viseči kuhinjski element. Napa je delno skrita med elementi, lahko pa se namesti tudi samostojno na steno nad kuhališčem.

Vgradna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost zgornjega kuhinjskega elementa. Vidna je le spodnja površina kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučkami in filtri za zajem zraka.

 • Pretok zraka znaša med 200 in 700 m3/h.

Izvlečna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost zgornjega kuhinjskega elementa. Vidna je le tanka letev izvlečnega dela kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučkami in filtri za zajem zraka. Napa deluje le ob izvleku izvlečnega dela nape.

Otočna napa

Kuhinjska napa je nameščena na strop kuhinje, nad sam samostojni sredinski del kuhinje (otok ali polotok). Kuhinjska napa mora biti nameščena točno nad kuhalno ploščo. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.

 • Pretok zraka znaša med 660 in 830 m3/h.

Kotna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, v samem kotu kuhinje, kjer se stikata dve steni kuhinje, delovna plošča kuhinje pa se dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.

 • Pretok zraka znaša okoli 700 m3/h.
otočna kuhinjska napa

Kuhinjske nape glede na lastnosti in funkcije

Pri nakupu bodite pozorni, katere lastnosti kuhinjske nape so vam najpomembnejše in jih mora vaš aparat nujno vsebovati.

Pretok zraka

Podatek o pretoku zraka pove, koliko zraka napa izsesa v eni uri. Priporočljivo je, da napa 10-krat na uro v prostoru zamenja zrak.

Kako izračunati največjo in najmanjšo raven odsesavanja?

 • Izmerite višino, širino in dolžino kuhinje.
 • Izračunajte prostornino. Prostornina = višina x širina x dolžina.
 • Najmanjša raven odsesavanja = prostornina x 6. 
 • Največja raven odsesavanja = prostornina x 12.

Maščobni filter

Maščobni filter je nameščen pred motorjem nape in je namenjen čiščenju izsesanega zraka. Za pravilno delovanje ga je potrebno čistiti vsaj enkrat mesečno. Ob nerednem čiščenju lahko pride do vžiga maščobe.

 • Če opazite, da je vaša napa glasnejša, je to lahko znak umazanega filtra.

Manj hrupa

Ker se v kuhinji zadržujejo vsi člani gospodinjstva, pogosto ne pomeni le prostora za pripravo hrane, temveč tudi za druženje. Nekateri modeli nap imajo vgrajene materiale za zvočno izolacijo, ki ne motijo z ropotanjem in omogočajo prijeten pogovor.

 • Napa deluje tišje, če je odvodna cev pretočna in sestavljena iz čim manj kolen.
 • Raven hrupa pri pogovoru je med 60 in 70 dB, tišje nape pa imajo raven hrupa med 40 in 70 dB.
 • Glasnost nape je odvisna tudi od montaže.

Osvetlitev

Kuhinjska napa vam kuhanje olajša tudi zaradi osvetlitve nad kuhalno površino. Največkrat so nameščene LED ali halogenske sijalke, naprednejši modeli pa imajo možnost reguliranja moči osvetlitve. Osvetlitev na kuhinjski napi lahko deluje kot samostojen ali dodatni vir osvetlitve vaše kuhinje.

Inox – brez prstnih odtisov

Številni sodobni gospodinjski aparati so izdelani iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo sijajne površine in preprečujejo, da bi se na njih poznali prstni odtisi. Čiščenje aparatov je tako veliko lažje in enostavnejše.

24-urna prezračevalna funkcija

Funkcija 24-urnega prezračevanja omogoča, da napa vsako uro 10 minut prezračuje zrak v prostoru.

Ogleni filter

Če izpeljava zraka iz prostora ni mogoča, lahko uporabite ogleni filter. Nameščen je pred motor nape, namenjen pa je čiščenju izsesanega zraka, ki ga nato vrne nazaj v prostor.

stenska kuhinjska napa

Odzračevalni in obtočni način delovanja

Kuhinjski modeli nap se lahko uporabljajo v odzračevalnem ali obtočnem načinu. Oba načina delovanja zagotavljata učinkovito čiščenje zraka v kuhinji, razlikujeta pa se glede na montažo in način vzdrževanja.

Odzračevalne nape odvajajo na prosto skozi zračnik, obtočne nape pa zrak prečistijo in ga vračajo nazaj v prostor.

Odzračevalni način

Je način delovanja, ki zajeto paro in zrak odvaja izven zgradbe. Kuhinjska napa, ki deluje v odzračevalnem načinu, mora biti povezana z zunanjostjo objekta s posebnim cevnim sistemom, preko katerega se zajeti zrak odvaja izven zgradbe, na prosto. Priporoča se uporaba cevnega sistema s premerom cevi 150 mm, premer pa ne sme biti manjši kot 120 mm.

Cevni sistem mora bit izveden tako, da odvaja zrak s čim manj ovirami ven iz zgradbe na prosto. Cevni sistem mora imeti hkrati čim manj kolen in ne sme biti predlog. Če je kolen preveč ali je cevni sistem predolg, lahko pride do velikega zračnega upora pri potovanju zraka skozi cevni sistem in to vodi k izgubi moči pri pretoku zraka pri kuhinjski napi.

 • Pregibi, dolžina in zavoji zračnega kanala ter material vplivajo na pretok zraka in hrupnost delovanja.

Obtočni način

Je način delovanja, ki zajeti zrak in paro preko filtrov prečisti in izpusti nazaj v prostor – kuhinjo. Uporaba cevnega sistema tako ni potrebna, ker se zajeti zrak in pare filtrirajo preko filtrov iz aktivnega oglja v napi in se očiščeni vračajo nazaj v kuhinjski prostor.

Pri uporabi kuhinjske nape v obtočni izvedbi je izredno pomembno redno vzdrževanje in čiščenje kuhinjske nape in maščobnih filtrov ter pravočasna zamenjava oglenih filtrov, ko je to potrebno.


Filtri – bistveni del kuhinjske nape

Kuhinjska napa pri delovanju opravlja dve vrsti čiščenja zraka. Prva vrsta čiščenja poteka samo preko maščobnih filtrov, ki so vedno vgrajeni v kuhinjski napi na mestu, kjer napa zajema zrak iznad kuhalne plošče. Naloga maščobnih filtrov je, da prestrezajo in zadržujejo maščobne delce v zraku in tako notranjost kuhinjske nape varujejo pred maščobnimi usedlinami.

Maščobni filtri so lahko izdelani iz različnih materialov: sintetični (potrebno jih je periodično menjati) ali kovinski (pralni maščobni filtri), ki jih je možno iz kuhinjske nape odstraniti in očistiti ročno z uporabo tekočega čistila za kuhinjsko posodo ali pa jih oprati v pomivalnem stroju.

Druga vrsta čiščenja zraka z oglenimi filtri iz aktivnega oglja se uporablja le, kadar napo uporabljate v obtočni izvedbi. Namen teh filtrov je odstranjevanje vonjav iz zraka, zajetega nad kuhalno ploščo.

filter za kuhinjsko napo

Običajno so ogleni filtri izdelani iz plastičnega ohišja, ki je napolnjeno z granulatom aktivnega oglja. To oglje zajema in zadržuje fine delce maščobe, vlago in vonjave. Te oglene filtre polnjene z aktivnim ogljem je potrebno menjati vsaj enkrat na 3-4 mesece.


Energijska poraba

Sodobne kuhinje in kuhinjski aparati so z uporabo modernih tehnologij vse bolj energijsko varčne. Kuhinjske nape imajo številne funkcije in elektroniko, ki merijo vonj in maščobo, prilagajajo moč delovanja in opozarjajo na čiščenje filtrov. Nape so opremljene tudi s programsko uro, ki poskrbi za pravočasen izklop po končanem kuhanju.

Energijska poraba nape je odvisna od energijskega razreda izbranega modela, pri čemer priporočamo nakup modelov A in A+. Na porabo lahko vplivate tudi z vašimi kuharskimi navadami, pogostostjo uporabe nape in rednim čiščenjem. Na splošno nape ne sodijo med velike porabnike električne energije v gospodinjstvu.


Garancija in servisi

Pri nakupu se pozanimajte tudi o garanciji in najbližjih servisih, da boste privarčevali pri morebitnih popravilih. V tabeli so podatki o proizvajalcih in blagovnih znamkah nap, ki so na voljo v Merkurju.*

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Biva

5 let

 

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Elica

2 leti

Ljubljana

Falmec

5 let

 

Gorenje

2 leti

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

Siccabo

5 let

povsod po Sloveniji

Turboair

5 let

povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.

Are Your Sure?

Exit