Zakaj kuhinjska napa?

naslovna-slika-napa.jpg

Vaša kuhinja je prostor, kjer se vonjave, pare in okusi mešajo z načinom kuhanja in užitkom preživljanja čas skupaj z vašimi najbližjimi. Moderen način življenja je kuhinjo ponovno vrnil v središče dogajanja v vašem domu. V središču te kuhinje je kuhinjska napa, ki skrbi za boljše počutje v tem prostoru in izboljšuje kvaliteto zraka okrog nas.

Kuhinjska napa je bila prvotno zasnovana tako, da iz prostora odstrani neprijetne vonjave in pare. Poleg tega je lahko prav kuhinjska napa tisti element kuhinje, ki vaši kuhinji daje osebno noto, tako da vaša kuhinja postane tudi unikatna in drugačna. Kuhinjska napa tudi osvetljuje kuhalno ploščo in tako pričara čudovit pogled na pripravljeno hrano in kuhanje samo. Prav zaradi tega bo postala kuhinjska napa v vaši kuhinji dragocen kuhinjski aparat, ki skrbi za vaše dobro počutje.


Kakšen model potrebujete?

Ustrezen model kuhinjske nape izberete glede na samo postavitev vaše kuhinje, potrebe po moči kuhinjske nape, glede na način in pogostost uporab, ter seveda glede na oblikovno ustreznost kuhinjske nape.

Podvgradna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo pod zgornji viseči kuhinjski element. Napa je delno skrita med elementi, lahko pa se namesti tudi samostojno na steno nad kuhališčem.

Vgradna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost zgornjega kuhinjskega elementa. Vidna je le spodnja površina kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučkami in filtri za zajem zraka.

napa-1.jpg

Izvlečna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost zgornjega kuhinjskega elementa. Vidna je le tanka letev izvlečnega dela kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučkami in filtri za zajem zraka. Napa deluje le ob izvleku izvlečnega dela nape.

Stenska dekorativna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, kjer se delovna plošča kuhinje dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.

Poševna dekorativna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, kjer se delovna plošča kuhinje dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom. Za ta tip nape je značilno, da je nameščena nižje nad kuhalno ploščo. Prav tako zaradi svoje poševne oblike sprosti prostor nad kuhalno ploščo in tako kuharju olajša gibanje nad kuhalno ploščo.

Otočna napa

Kuhinjska napa je nameščena na strop kuhinje, nad sam samostojni sredinski del kuhinje (otok ali polotok). Kuhinjska napa mora biti nameščena točno nad kuhalno ploščo. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.

Kotna napa

Kuhinjska napa je nameščena nad kuhalno ploščo na steno, v samem kotu kuhinje, kjer se stikata dve steni kuhinje, delovna plošča kuhinje pa se dotika stene. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave z kuhinjskim pohištvom.


Kako določiti potreben pretok zraka?

Priporočamo da vedno ob začetku kuhanja kuhinjsko napo vklopite in izberete najnižjo hitrost motorja. Ko se količina par in vonjav, ki se sproščajo pri kuhanju poveča, pa je potrebno povečati tudi hitrost delovanja motorja kuhinjske nape. Ko prenehate s kuhanjem, ponovno izberite najnižjo hitrost motorja in pustite napo delovati še 5-10 minut.
Pravi pretok zraka pri kuhinjski napi je v veliki meri odvisen od velikosti kuhinje in načina kuhanja v gospodinjstvu.

Primer določitve potrebnega pretoka zraka: npr. Vaša kuhinja meri 4m x 4m in v višino 2,5m: (4 x 4 x 2,5) x 10 = 400. V tem primeru za uporabo v vaši kuhinji zadostuje izbor kuhinjske nape z deklariranim pretokom 400 m3/h ali več.

napa-2.jpg

Takšen izbor vam zagotavlja popolno in učinkovito prezračevanje vaše kuhinje.

Zelo pomemben je tudi način kuhanja oziroma navade pri kuhanju. Če kuhinjo uporabljate za pripravo hitrih in enostavnih obrokov, zadostuje izbor modela z pretokom od 300 do 400 m3/h. Pri pripravljanju raznolike hrane za 3-4 člansko družino, priporočamo izbor modela kuhinjske nape z deklariranim pretokom med 400 in 500 m3/h. Če pa gre za večjo družino ali ste človek, ki rad veliko kuha ali pa pripravlja gurmanske obroke za svoje prijatelje ali večjo družbo, pa morate izbrati kuhinjsko napo z več kot 500 m3/h deklariranega pretoka.

Učinkovito zajemanje par in vonjav pri kuhanju je odvisno tudi od pravilnega načina uporabe kuhinjske nape.


Izbira pravega načina delovanja nape

Vsi modeli kuhinjskih nap ETIS so izdelani tako, da se lahko uporabljajo v odzračevalnem načinu ali v obtočnem načinu delovanja. Oba načina delovanja zagotavljata učinkovito čiščenje zraka v kuhinji, razlikujeta pa se po načinu vzdrževanja in montaže.

Odzračevalni način

Je način delovanja, kjer se zajete pare in zrak odvajajo izven zgradbe. Kuhinjska napa, ki deluje v odzračevalnem načinu, mora biti povezana z zunanjostjo objekta z posebnim cevnim sistemom, preko katerega se zajeti zrak odvaja izven zgradbe, na prosto. Priporoča se uporaba cevnega sistema z premerom cevi 150mm. Nikakor premer cevnega sistema ne sme biti manjši kot 120mm. Cevni sistem mora bit izveden tako, da odvaja zrak z čim manj ovirami ven iz zgradbe na prosto. Cevni sistem mora biti zasnovan tako, da ima čim manj kolen in ne sme biti predolg. Če je kolen preveč ali je cevni sistem predolg, lahko pride velikega zračnega upora pri potovanju zraka skozi cevni sistem in to vodi k izgubi moči pri pretoku zraka pri kuhinjski napi.

Obtočni način

Je način delovanja, ki zajeti zrak in paro preko filtrov prečistijo in izpustijo nazaj v prostor – kuhinjo. Uporaba cevnega sistema tako ni potrebna, ker se zajeti zrak in pare filtrirajo preko filtrov iz aktivnega oglja v napi in se očiščeni vračajo nazaj v kuhinjski prostor. Pri uporabi kuhinjske nape v obtočni izvedbi je izredno pomembno redno vzdrževanje in čiščenje kuhinjske nape in maščobnih filtrov ter pravočasna zamenjava oglenih filtrov, ko je to potrebno.


Filtri – eden od bistvenih delov kuhinjske nape

Kuhinjska napa pri delovanju opravlja dve vrsti čiščenja zraka. Prva vrsta čiščenja poteka samo preko maščobnih filtrov, ki so vedno vgrajeni v kuhinjski napi na mestu, kjer napa zajema zrak iznad kuhalne plošče. Naloga maščobnih filtrov je da prestrezajo in zadržujejo maščobne delce v zraku in tako varujejo pred maščobnimi usedlinami notranjost kuhinjske nape.

Maščobni filtri so lahko izdelani iz različnih materialov: sintetični (potrebno jih je periodično menjati) ali kovinski (pralni maščobni filtri), ki jih je možno iz kuhinjske nape odstraniti in očistiti ročno z uporabo tekočega čistila za kuhinjsko posodo ali pa jih oprati v pomivalnem stroju.

Druga vrsta čiščenja zraka z oglenimi filtri iz aktivnega oglja se uporablja le, kadar napo uporabljate v obtočni izvedbi. Namen teh filtrov je odstranjevanje vonjav iz zraka zajetega nad kuhalno ploščo.

napa-3.jpg

Običajno so ogleni filtri izdelani iz plastičnega ohišja, ki je napolnjeno z granulatom aktivnega oglja. To oglje zajema in zadržuje fine delce maščobe, vlago in vonjave. Te oglene filtre polnjene z aktivnim ogljem je potrebno menjati vsaj enkrat na 3-4 mesece.


Pravilna montaža

Pravilna montaža kuhinjske nape je zelo pomembna za pravilno delovanje kuhinjske nape. Vsi koraki montaže opisani v navodilih za uporabo morajo biti skrbno upoštevani. Zelo pomembno je upoštevati pravilno minimalno oddaljenost od površine kuhalne plošče, navedeno v navodilih za uporabo zaradi preprečevanja poškodb funkcionalnih delov kuhinjske nape in preprečevanja poškodb uporabnikov.

Pravilna oddaljenost kuhinjske nape od površine kuhalne plošče je zelo pomembna tudi zaradi samega pravilnega delovanja kuhinjske nape. Če je kuhinjska napa nameščena previsoko izven določenih mer oddaljenosti nad kuhalno ploščo, zajem zraka in par nad kuhalno ploščo ne bo več optimalen in tako kuhinjska napa ne more več popolnoma opravljati svoje funkcije.


Servisna služba in garancija

Kadar se odločate za nakup kuhinjske nape priporočamo izbor renomiranega proizvajalca, ki vam bo tudi po nakupu kuhinjske nape zagotavljal vso servisno in tehnično podporo na področju celotne Slovenije.


Are Your Sure?

Exit