Kako izbrati pečico?

PečicaPečica

Izbira prave pečice za vašo kuhinjo, bo omogočila, da bo delo potekalo veliko preprosteje in bolj udobno, preizkušali pa boste lahko veliko raznolikih receptov in obogatili svojo kuho. Eden od glavnih elementov vaše kuhinje je zagotovo pečica, ki služi kot dekorativni element in najbolj uporaben kuhinjski aparat. Zbrali smo strokovne informacije, da vam ponudimo končni vodnik za nakup prave pečice za vaše gospodinjstvo.


Vrste pečic glede na ceno

Prvi kriterij pri nakupu gospodinjskih aparatov je cena. Osnovni modeli pečic, ki zadostujejo občasni in osnovi peki z ventilatorjem, so na voljo že od 200 EUR naprej. Največ pečic se nahaja v cenovnem rangu med 400 in 600 EUR, pri tem pa gre za pečice z optimalnimi lastnostmi za uporabo v običajnem gospodinjstvu. Zahtevnejši uporabniki, ki si želijo dodatnih funkcij in lastnosti, kot so piroliza, odporni materiali, visok energijski razred, dodatno opremo, pekače in vodila, pa bodo posegali po pečicah v cenovnem rangu nad 800 EUR.


Vrste pečic glede na lastnosti

Vgradne pečice

Vgradne pečice ponujajo veliko možnost vgraditve, saj se lahko namestijo pod kuhalno ploščo ali vgradijo v katerikoli za to primeren kuhinjski element. Da se vam ni potrebno sklanjati, lahko pečico vgradite v kuhinjsko omaro na višino oči.

Dimenzije in kapaciteta pečice

Večina modelov pečic ima klasične mere, ki so širina 59,5 cm, višina 59,5 cm in globina 55cm.

Prostornina pečice pomeni velikost notranjosti, ki je namenjena pripravi hrane. Če sta v gospodinjstvu en ali dva člana, bo zadostovala manjša kapaciteta, večja pa bo potrebna v gospodinjstvu s štirimi člani. V Merkurjevi ponudbi so na voljo pečice s prostornino od 24 do 112 litrov, najbolj pogoste pa so okrog 70 l.

Barve pečic

Najpogosteje so na izbiro modeli pečic v sivi, srebrni, beli in črni barvi, ki se z nevtralnostjo podajo v vsako kuhinjo. Glede na kuhinjsko pohištvo lahko izberete barvo s kovinskim ali gloss sijajem, ki bo ustvarila industrijski videz, primeren za sodobno opremljena stanovanja. Vse bolj pa so iskani tudi sodobni modeli pečic, ki imajo tradicionalen, klasičen in domač videz.

Pečica vgradnjaPečica vgradnja

Sodobne funkcije pečic

Naprednejši modeli pečic imajo vgrajene podatke o optimalni temperaturi in času peke za posamezne recepte. Na pečici izberite želeno jed, pečica pa samodejno poskrbi za peko in prilagojen čas gretja, priprave in temperaturo.

Veliko modelov pečic omogoča pečenje na več nivojih hkrati. Tako lahko naenkrat pripravljate tri ali štiri različne vrste jedi. Sistem gretja zagotavlja enakomerno peko na vseh nivojih hkrati in enakomerno porazdelitev toplote.

Pečenje s paro vam pri določenih pečicah olajša pečenje, kot naprimer pečenje kruha, kjer bo skorjica vedno popolna.

Samočistilne obloge

Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.

Čiščenje s pirolizo pri izredno visokih temperaturah najbolj učinkovito očisti vašo pečico, da bo le ta brezhibno čista. Po končanem čiščenju z vlažno krpo preostanke samo obrišete stran.


Vrste pečic glede na energijo 

Na vašo izbiro bo poleg cene zagotovo najbolj vplivala tudi vrsta goriva, ki je potrebna za delovanje pečice. Izbirate lahko med električnimi in parnimi pečicami, na voljo pa so tudi kombinirane pečice, ki prinašajo prednosti dveh različnih vrst pečic.

Električne pečice

Električne pečice omogočajo popolen nadzor nad temperaturo, saj ventilatorji enakomerno distribuirajo toploto v notranjosti pečice. Pravtako imajo obsežen nabor načinov ogrevanja oziroma pogramov pečenja. Za namestitev potrebujemo le električno napeljavo in vtičnice.

Električne pečice se lahko segrejejo na zelo visoko temperaturo, do okrog 300 stopinj. Omogočajo različne načine čiščenja in sicer aquaclean, pirolizo ali katalitično čiščenje.

Nova pečicaNova pečica

Parne pečice

Parne pečice so vedno bolj priljubljene, saj živila tako kuhajo kot pečejo, hkrati pa ohranjajo aromo, okus živil, hranil in vlage. Čas peke je enak kot v običajni pečici. Pri peki v parni pečici se okusi in vonji ne prenašajo in premešajo, zato lahko istočasno pripravljate slano in sladko hrano. Pazite le, da se v napravi ne ohlajajo različne jedi.

Dodatna prednost parne pečice je, da vanjo lahko postavimo vsako posodo. Ker parne pečice za gretje uporabljajo paro, so jedi hrustljave zunaj, in sočne znotraj.

PREDNOSTI SLABOSTI
živila ohranijo aromo in okus visoka cena
enostavne za čiščenje  
hitro in preprosto kuhanje              

Ostale vrste pečic

Kombinirane pečice s paro, omogočajo tudi parno kuhanje. Mehko kuhanje s paro je odličen način za pripravo sočnih jedi, saj se ohrani naravna barva in okus, sokovi pa se izločijo v manjši meri kot sicer. Kuhanje v pari in pečenje se tekom priprave izmenjujeta.

Kombinirane pečice z mikrovalovi, se lahko poleg pečenja uporabljajo tudi kot klasična mikrovalovna pečica. Tako lahko istočasno kombinirate klasično in mikrovalovno. Mikrovalovi odmrznejo zamrznjeno hrano, program pa se med peko spreminja glede na vrsto peke.


Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovar izrazov

AQUACLEAN (čiščenje s pomočjo vodne pare)

S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.

KATALITIČNO ČIŠČENJE

Pri temperaturi nad 85 °C in več katalitične plošče v notranjost pečice absorbirajo nečistočo in maščobo.

MEHKO ZAPIRANJE

Tiho in lahko zapiranje vrat pečice, za zaprtje je potreben le nežen dotik.

PIROLIZA

Funkcija, ki pečico segreje na tako visoko temperaturo, da se umazanija sežge in spremeni v pepel. Pepel preprosto obrišete s krpo.

3 D PEKA

Napredni sistem omogoča peko treh jedi hkrati. Pri tem ne prihaja do mešanja vonjev. 3 D sistem oskrbuje vsak pladenj ločeno, vroč zrak pa se prenese na zadnjo steno pečice.

4D PEKA

enakomerna porazdelitev toplote za popolne rezultate – na kateri koli ravni. To pomeni, da lahko hrano položite na katero koli raven, od prve do četrte, in rezultat bo vsakokrat popoln. Lahko tudi pečete na do štirih ravneh hkrati, rezultat pa je od vrha do dna odličen.

SLOWBAKE

S funkcijo počasnega pečenja se jedi pri nizkih temperaturah pečejo do šest ur. Meso in ribe se zmehčajo in ohranijo svojo aromo.

PERFECTBAKE

Pečica s senzorjem za peko meri količino vlage in regulira nastavitve. Tako ni potrebno nastavljati načina gretja, temperature in časa priprave – izberete le vrsto jedi. Funkcija je primerna za peko pit, slastnega kruha in drugih vrst peciva.

AIRFRY/PEČENJE Z VROČIM ZRAKOM

Metoda pečenja (»cvrtja«) z vročim zrakom ne zahteva maščob za doseganje hrustljave zlate skorje. Omogoča zdravo pripravo živil z manj maščob. Tako so živila pripravljena v krajšem času in odličnega okusa. U. Primerno za vnaprej pripravljenih zamrznjenih izdelkov, kot so pomfrit in piščančji medaljončki.

DODATEK PARE

Ta program ustvarja popolno okolje za peko z paro in zagotavlja, da bodo vaše jedi popolno vzhajale oziroma imele popolno skorjico, in sočno notranjost. Vse kar morate storiti je, da v plitev pladenj/dno pečice vlijete nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da opravi svoje delo.

ASSIST

avtomatska nastavitev optimalnega načina segrevanja, temperature in časa za nešteto jedi.

PERFECT GRIL

Kombinacija večjega in manjšega zgornjega grelca, omogoča optimalno porazdelitev toplote, kar vodi v najboljše rezultate pečenja, tako da je hrana vedno hrustljava od zunaj in mehka od znotraj.

STEP BAKE - KORAČNO PEČENJE

Način priprave v korakih zagotovi povsem samodejno uravnavanje temperature med izbranim načinom peke. Ker odpiranje vrat med peko ni potrebno, ta program pomeni tudi dodaten prihranek energije. Takšen način peke je idealen za spretnejše uporabnike ter za jedi, kot sta na primer kruh ali lazanja, pri katerih je med peko potrebno spreminjati temperaturo.

SOUS VIDE

To je preprost, a čaroben trik: kuhanje poteka v vakuumsko zaprtih vrečkah. Temperatura se lahko nastavlja do 1°C natančno. Tako pripravljene jedi ohranijo vitamine, minerale in druge hranilne snovi. Ker so bile pripravljene v vakuumu ter pri nižji temperaturi, je notranjost kosa mesa vedno sočna in mehka, zelenjava pa ostane gladka in čvrsta. Ta metoda je možna v parnih pečicah.

SENZOR PEČENJA

Z nadziranjem temperature znotraj jedi, sonda s pomočjo senzorja vodi cel proces in aktivira alarm, ko je le-ta pečena.

HITRO SEGREVANJE

Funkcija hitrega predgretja je še posebej priročna za pripravo jedi, pri katerih mora biti pečica predhodno že dobro segreta.

GRATIN

Opcija Gratin ustvari popolno skorjico na lazanji, mesu in gratiniranem krompirju in ostalih gratiniranih jedeh.

FUNKCIJA ZA OHRANJANJE TOPLOTE

ohrani toploto jedi in omogoča segrevanje skodelic in krožnikov .

POGREZLJIVI GUMBI

za enostavno čiščenje upravljalne plošče.

OD RAVNI NEODVISNA TELESKOPSKA VODILA

Klasični sistemi polic ponujajo za teleskopska vodila le do tri položaje. Od ravni neodvisna teleskopska vodila lahko namestite na katero koli raven, vključno z ravnjo za peko na žaru, kar poskrbi za bolj priročno pečenje. Vodila se enostavno pripne in odstrani.

FUNKCIJA AUTO PROGRAMOV

Ko jed postavite v pečico, na meniju izberite ustrezen avtomatski program. Vnesite le še težo jedi in pritisnite "Start". Auto program nato prevzame stvari v svoje roke ter določi način priprave, temperaturo in čas kuhanja.

Are Your Sure?

Exit