Kako izbrati pečico?

Pečica

Ali v vašem gospodinjstvu redno pripravljate skupne obroke? Zagotovite si pečico, ki bo zadovoljevala vaše želje in potrebe ter pripravljajte okusna kosila, večerje in prigrizke za vašo družino in obiskovalce. S pravo pečico bo v vaši kuhinji delo potekalo veliko preprosteje in bolj udobno, preizkušali pa boste lahko veliko raznolikih receptov in obogatili svojo kuho. Kuhinja je osrčje doma, kjer preživimo veliko časa s svojimi najbližjimi in skupaj pripravljamo obroke. Eden od glavnih elementov vaše kuhinje je zagotovo pečica, ki služi kot dekorativni element in najbolj uporaben kuhinjski aparat.


Vrste pečic glede na ceno

Prvi kriterij pri nakupu gospodinjskih aparatov je cena. Osnovni modeli pečic, ki zadostujejo občasni in osnovi peki z ventilatorjem, so na voljo že do 400 EUR. Največ pečic se nahaja v cenovnem rangu med 400 in 600 EUR, pri tem pa gre za pečice optimalnimi lastnostmiza uporabo v običajnem gospodinjstvu. Zahtevnejši uporabniki, ki si želijo dodatnih funkcij in lastnosti, kot so piroliza, odporni materiali, visok energijski razred, dodatno opremo, pekače in vodila, pa bodo posegali po pečicah v cenovnem rangu nad 800 EUR.


Vrste pečic glede na lastnosti

Si želite vgradno ali samostojno pečico? Koliko prostora boste namenili namestitvi? Si želite, da bi pečica delovala kot stilski dodatek vaši kuhinji? Preverite lastnosti pečic, ki vam lahko pomagajo pri izbiri.


Samostoječe ali vgradne pečice

Glede na prostor, ki ga boste v kuhinji namenili pečici, lahko izbirate med vgradno in samostojno pečico.

Samostojna pečica je samostojna enota, ki je kombinirana s kuhalno ploščo na vrhu pečice. Pečica je na voljo v različnih dimenzijah, samostojna pečica pa je dobra izbira za majhne kuhinje, kjer ni prostora za posamezno namestitev pečice in ločeno namestitev kuhalne plošče.

Vgradne pečice ponujajo veliko možnost vgraditve, saj se lahko namestijo pod kuhalno ploščo ali vgradijo v katerikoli za to primeren kuhinjski element. Da se vam ni potrebno sklanjati, lahko pečico vgradite v kuhinjsko omaro na višino oči.

Pečica vgradnja

Dimenzije in kapaciteta pečice

Večina modelov pečic je širokih med 60 in 70 cm, nekateri modeli pa so širši. Medtem ko razlike v širini niso velike, pa so lahko te opaznejše v višini – odvisno, ali je pečica samostojna, dvojna ali kombinirana.

Prostornina pečice pomeni velikost notranjosti, ki je namenjena pripravi hrane. Če sta v gospodinjstvu en ali dva člana, bo zadostovala manjša kapaciteta, večja pa bo potrebna v gospodinjstvu s štirimi člani. V Merkurjevi ponudbi so na voljo pečice s prostornino od 30 do 80 litrov.

Velikost pečice prilagodite število članov v gospodinjstvu in prehranjevalnim navadam. Se pogosto prehranjujete doma? Za družine, ki veliko kuhajo doma, so primerne pečice s prostornino 80 litrov. Če večinoma le pogrevate vnaprej pripravljeno hrano, pa je za vaše gospodinjstvo primernejša manjša pečica.

Pečica

Barve pečic

Najpogosteje so na izbiro modeli pečic v sivi, beli in črni barvi, ki se z nevtralnostjo podajo v vsako kuhinjo. Glede na kuhinjsko pohištvo lahko izberete barvo s kovinskim ali gloss sijajem, ki bo ustvarila industrijski videz, primeren za sodobno opremljena stanovanja. Vse bolj pa so iskani tudi sodobni modeli pečic, ki imajo tradicionalen in domač videz.


Sodobne funkcije pečic

Novejši modeli pečic imajo vgrajene podatke o optimalni temperaturi in času peke za posamezne recepte. Na pečici izberite želeno jed, pečica pa samodejno poskrbi za peko in prilagojen čas gretja, priprave in temperaturo.

3 in 4 D pečenje: Omogoča pečenje na različnih treh ali štirih nivojih. Tako lahko naenkrat pripravljate tri ali štiri različne vrste jedi. Sistem gretja zagotavlja enakomerno peko na vseh nivojih hkrati in enakomerno porazdelitev toplote.

Samočistilne obloge: Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.


Vrste pečic glede na energijo – gorivo

Na vašo izbiro bo poleg cene zagotovo najbolj vplivala tudi vrsta goriva, ki je potrebna za delovanje pečice. Morda imate dostop do mestne plinske napeljave ali pa si želite sodobnejšega pristopa do kuhanja. Izbirate lahko med plinski, električnimi in parnimi pečicami, na voljo pa so tudi kombinirane pečice, ki prinašajo prednosti dveh različnih vrst pečic.

Plinske pečice

Plinske pečice so hitrejše, cenejše in okolju prijaznejše kot električne pečice. Za delovanje porabijo manj energije kot električne pečice, plin pa je že v osnovi cenejši od elektrike.

Peka in priprava jedi v plinski pečici ustvarja vlažno okolje, ki je včasih dobrodošlo – odvisno od tega, kakšno jed želite pripraviti. Vlažno okolje hrane ne bo izsušilo kot električna pečica na enaki temperaturi. Tovrstna metoda kuhanja je najprimernejša za meso in zelenjavo.

Plinske pečice potrebujejo malo vzdrževanja, hkrati pa imajo daljšo življenjsko dobo kot električne pečice.

Slabosti, ki kupce lahko odvrnejo od nakupa, so vprašanje varnosti in plinske napeljave, hkrati pa plinske pečice nudijo manj nadzora nad temperaturo.

PREDNOSTISLABOSTI
nižji stroški od električne pečice neenakomerna distribucija toplote
hitrejša priprava jedi zahtevnejše čiščenje
ne potrebujejo veliko vzdrževanja zahtevnejša namestitev zaradi plinske napeljave
dolga življenjska doba                                                                               vprašanje varnosti

Električne pečice

Ponujajo več nadzora nad temperaturo, saj ventilatorji enakomerno distribuirajo toploto v notranjosti pečice. So bolj priročne zaradi enostavne namestitve – potrebujemo le električno napeljavo in vtičnice, ki so prisotne v vsakem domu. Električne pečice se lahko segrejejo na zelo visoko temperaturo, ki je višja od tiste v plinski pečici.

Ta lastnost vpliva na to, da ima funkcijo samodejnega čiščenja, ko so temperature tako visoke, da se umazanija spremeni v pepel, ki ga preprosto odstranite iz pečice.

Zaradi visokih temperatur se hrana v električnih pečeh lahko skuha precej suho, ta vrsta peke pa je primerna za pripravo sladic, tort in kruha, hkrati pa tudi za sušenje sadja in zelenjave.

Nova pečica

Slabosti električnih pečic so višji stroški in manjše dimenzije kot pri plinskih pečicah.

PREDNOSTISLABOSTI
enakomerna razporeditev toplote dražje od plinskih pečic
močnejša toplota počasnejše grelne plošče
funkcija samodejnega čiščenja manjše od plinskih pečic

Parne pečice

Parne pečice so vedno bolj priljubljene, saj živila tako kuhajo kot pečejo, hkrati pa ohranjajo aromo, okus živil, hranil in vlage. Čas kuhanja ali peke je enak kot na običajni kuhalni plošči ali v pečici. Pečica je programirana tako, da se po vnaprej določenem času sama izklopi, zato ni nevarnosti pregretja.

Pri peki v parni pečici se okusi in vonjine prenašajo in premešajo, zato lahko istočasno pripravljate slano in sladko hrano. Pazite le, da se v napravi ne ohlajajo različne jedi. Dodatna prednost parne pečice je, da vanjo lahko postavimo vsako posodo.

Ker parne pečice za gretje uporabljajo paro, jedi niso tako suhe kot v električni pečici.

PREDNOSTISLABOSTI
živila ohranijo aromo in okus ne dosega hrustljavosti
enostavne za čiščenje visoka cena
hitro in preprosto kuhanje              

Ostale vrste pečic

Pečice, ki imajo kombinirano pečenje in paro, omogočajo tudi parno kuhanje. Mehko kuhanje s paro je odličen način za pripravo sočnih jedi, saj se ohrani naravna barva in okus, sokovi pa se izločijo v manjši meri kot sicer. Kuhanje v pari in pečenje se tekom priprave izmenjujeta.

Vgradna pečica, ki je kombinirana z valovi, se lahko poleg pečenja uporablja tudi kot klasična mikrovalovna pečica. Tako lahko istočasno kombinirate klasično in mikrovalovno. Mikrovalovi odmrznejo zamrznjeno hrano, program pa se med peko spreminja glede na vrsto peke.


Energetska poraba

Pri nakupu pečice lahko s pečicami iz najvišjih energetskih razredov privarčujete pri porabi energije. Velikost pečice in pogostost uporabe bo vplivala na račun za elektriko ali plin. Prav zato so priporočljive pečice, v katerih lahko brez bojazni po mešanju okusov naenkrat pečete več jedi.


Garancija in najbližji servis

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Koroška, Celje

Candy

2 leti

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Murska Sobota, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Velenje

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovar izrazov

AQUACLEAN: S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.

KATALITIČNO ČIŠČENJE: Pri temperaturi nad 85 °C in več katalitične plošče v notranjost pečice absorbirajo nečistočo in maščobo.

GENTLECLOSE: Tiho in lahko zapiranje vrat pečice, za zaprtje je potreben le nežen dotik.

PIROLIZA: Funkcija, ki pečico segreje na tako visoko temperaturo, da se umazanija sežge in spremeni v pepel. Pepel preprosto obrišete s krpo.

3 D PEKA: Napredni sistem omogoča peko treh jedi hkrati. Pri tem ne prihaja do mešanja vonjev. 3 D sistem oskrbuje vsak pladenj ločeno, vroč zrak pa se prenese na zadnjo steno pečice

SLOWBAKE: S funkcijo počasnega pečenja se jedi pri nizkih temperaturah pečejo do šest ur. Meso in ribe se zmehčajo in ohranijo svojo aromo.

PERFECTBAKE: Pečica s senzorjem za peko meri količino vlage in regulira nastavitve. Tako ni potrebno nastavljati načina gretja, temperature in časa priprave – izberete le vrsto jedi. Funkcija je primerna za peko pit, slastnega kruha in drugih vrst peciva.

Are Your Sure?

Exit