Kako vzdrževati pečico?

naslovna-slika-vzdrževanje.jpg

Pečica je eden izmed gospodinjskih aparatov, ki se uporablja najpogosteje. Zaradi redne uporabe je potrebno dosledno čiščenje in skrbno vzdrževanje. Različne vrste pečic zahtevajo drugačne načine vzdrževanja in čiščenja.

Čiščenje pečice je odvisno od modela pečice, saj imajo nekatere program samodejnega čiščenja, po končanem čiščenju pa lahko mokre površine le obrišete z gobico ali brisačo.

Če nimate pečice s samodejnim čiščenjem, jo očistite po vsaki uporabi. Pekače in pladnje obložite z aluminijasto folijo, saj tako lahko preprečite, da hrana pride v stik s površino pečice.


Ne glede na model pečice pa morate poskrbeti za čiščenje zunanjih površin in vrat pečice. Za to je namenjeno posebno čistilo za čiščenje pečice, ki ga pustite delovati in nato sperite. Pri trdovratnejših madežih si lahko poleg krpe pomagate tudi s primernim strgalom.

Pečica lahko med peko, praženjem in pripravo jedi postane precej umazana, zato je pomembno, da jo redno čistimo, saj je le tako lahko najbolj učinkovita in primerna za nadaljnjo peko.


Čiščenje pečice

Za čiščenje pečice ne uporabljajte abrazivnih in agresivnih čistil ali ostrih kovin, saj lahko pride do poškodbe površine ali uničenja stekla. Pred čiščenjem pečice aparat izklopite iz električnega omrežja in počakajte, da se ohladi.

Čiščenje delov iz umetnih mas – gumbi, ročaji, nalepke, tablice

Madeže na gumbih in ročajih čistite z nežno krpo in vodo, da ne pride do poškodb na površini. Uporabite lahko tudi čistila, namenjena za tovrstne površine, a morate pri tem upoštevati napotke proizvajalca.

Zunanje površine iz nerjavečega jekla, lakirane in emajlirane površine očistite z namenskimi čistili ali mlačno milnico. Odsvetujemo uporabo abrazivnih čistil, ker bi lahko poškodovala vaš aparat.

vzdrževanje-1.jpg

Klasično čiščenje pečice

Če vaša pečica nima možnosti pirolize ali funkcije AquaClean, se lahko poslužite klasičnega čiščenja. Pri tej vrsti čiščenja uporabite sredstva za čiščenje pečice, po čiščenju pa temeljito izperite ostanke čistil. Pekače in rešetke ter ostali pribor umivajte z vročo vodo in pomivalnimi sredstvi. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil, grobih gobic ali grobih sredstev za čiščenje. 

Pri čiščenju z namenskimi čistilnimi sredstvi sledite navodilom proizvajalca in prilagodite čas delovanja čistil.

Pečico lahko očistite z detergentom za posodo, izdelki za umivanje steklokeramičnih plošč in s pripravki, kot je soda bikarbona.


Čiščenje s funkcijo AquaClean

Nekateri modeli pečic imajo na voljo funkcijo AquaClean, ki proces čiščenja pospeši in ga poenostavi. Sistem uporabljajte, ko je pečica popolnoma ohlajena.

  • Izberite gumb AquaClean, temperaturo nastavite na 60-70 °C.

  • V plitvi ali stekleni pekač vlijte pol litra vode in ga vstavite v spodnjo vodilo.

  • Po 30 minutah se ostanki hrane na emajlu zmehčajo, zato jih lahko obrišete in odstranite z vlažno krpo.

vzdrževanje-2.jpg

Hitre rešitve

Če naletite na težave pri uporabi pečice, preverite nekaj možnih vzrokov in ukrepov, preden pokličete serviserja.

Če pečica ne greje:

  • Preverite napajanje in varovalke.

  • Nastavite časovnik.

  • Nastavite termostatski in funkcijski gumb.

Če osvetlitev pečice ne deluje:

  • Zamenjajte žarnico in preverite varovalke.

Pomembno:

  • Pečico pred čiščenjem izklopitein odstranite iz vtičnice.
  • Pečico čistite, ko je hladna

Are Your Sure?

Exit