Kako pravilno namestiti pomivalni stroj?

montaža-pomivalnega-stroja

Po nakupu vam ustreznega pomivalnega stroja, je tega sedaj potrebno še ustrezno montirati in priklopiti. Tega opravila se lahko lotite kar sami, če pa ne veste kako pristopiti k zadevi in opravilu je bolje, da za to pokličete ustreznega strokovnjaka, ki bo svoje delo opravil hitro, zanesljivo in učinkovito.


Kje začeti?

Pomivalni stroj je ob nakupu ustrezno zaščiten, saj tako proizvajalci kot tudi trgovci ne želimo, da bi kupec prejel poškodovan izdelek. Zato ga je najprej potrebno osvoboditi vseh zaščitnih folij, stiropora in kartona. Vedno preglejte vsa navodila in jih temeljito preberite –po navadi v njih natančno piše kje so še »skrite« zaščite, ki jih je pred uporabo potrebno odstraniti. Pred priključitvijo stroja ga je potrebno na hitro pogledati s prostim očesom, da slučajno ni kje poškodovan – takšen stroj ne smete priklapljati, saj je lahko nevaren.


Izbira prostora

Pri izbiri prostora je pomembno, da je v njegovi bližini priključek za električno energijo, vodo ter odjemni sistem. Če ste se odločili za vgradni pomivalni stroj, ga postavite lahko pod delovno površino ali pult. Pri nakupu prostostoječega pralnega stroja pa imate dve možnost: stroj lahko stoji samostojno, ali pa mu odmontirate zgornjo ploščo in ga postavite pod kuhinjski pult.

Stroj naj stoji na ravnih in trdnih tleh, ki prenesejo dovolj nosilnosti. Nikakor stroja ne namestite v prostor, kjer lahko pride do zamrznitve, torej kjer bi temperatura padla pod 0°C. To lahko povzroči pokanje cevi, prav tako pa tudi elektronika postane nezanesljiva in nenatančna. Stroj naj od ostalega pohištva stoji kakšen cm proč, da pohištva ne uničite pri premikanju stroja - ob servisih, čiščenju za pomivalnim strojem…

Ko ste izbrali mesto in stroj ni v ravni legi nastavite njegove noge. Kako pravilno naravnate noge, boste našli v priloženem priročniku. Noge poskrbijo za boljše ravnotežje stroja, da vratca in stroj med zapiranjem ne zanihajo. Za boljšo vodoravno lego si pomagajte z vodno tehtnico.


Priključitev na vodo, odtok in električno omrežje

Vsak stroj glede na proizvajalca ali model se med seboj nekoliko razlikuje. Zato za ustrezno namestitev natančno preberite navodila.

Dovodna in dotočna cev ne smeta biti prepognjeni, stisnjeni ali zviti. Povezava med strojem in odtokom naj ne bo manjša od 50 cm in večja od 100 cm. Za učinkovito delovanje je priporočljivo, da je pritisk vode med 0,5 in 10 bari.

Električno omrežje naj ne bo tik za pomivalnim strojem ampak nekoliko odmaknjen od njega na levo ali desno stran. Namreč dostop do električnega omrežja mora biti dostopen venomer med delovanjem stroja.


Pred prvo uporabo

Pred prvim pravim pranjem posode stroj predhodno prižgite na določen program (našli ga boste v navodilih za uporabo).

priključitev

Po vsej verjetnosti je to najkrajši program, ki uporablja čistilno sredstvo. Zaženite ga brez umazane posode v njem. Prav tako v stroj pred uporabo nalijte sol in vodo v predel, ki je namenjen soli. Po končanem prvem pranju je stroj pripravljen za pomivanje umazane posode.


Are Your Sure?

Exit