Kako pravilno uporabljati pomivalni stroj?

pravilna-uporaba-pomivalnega-strojapravilna-uporaba-pomivalnega-stroja

Pravilna uporaba pomivalnega stroja je ključnega pomena za odlične rezultate po končanem pomivanju. Čeprav se vam zdi, da v stroj lahko naložite še veliko več, premislite ali potem stroj res lahko učinkovito opere posodo. Ob nepravilni uporabi stroja se lahko zgodijo številne napake na stroju, na srečo pa ne potrebujete takoj klicati za to usposobljenih mojstrov, ampak veliko lahko naredite sami – z vzdrževanjem stroja, dodajanjem vseh ustreznih tekočin in pravilnim nalaganjem posode v stroj.

Pomivalni stroj prihrani energijo in vodo, saj je porabi veliko manj kot mi pri ročnem pomivanju posode. Zato nikar na splakujte posode pod tekočo vodo, ampak pred nalaganjem posode v pomivalni stroj preprosto z nje postrgajte večje ostanke hrane. Dejansko je postopek tako preprost. Ali je res? V nadaljevanju bomo razkrili, kako pravilno uporabljati pomivalni stroj in naložiti posodo vanj.


Pravilna razporeditev posode

Da lahko pomivalni stroj dobro opravi svoje delo, je treba vanj ustrezno naložiti posodo. V nasprotnem primeru bodo morda na posodi ostali koščki hrane ali vodni madeži, ki bi se drugače morali sprati oziroma posušiti. Posodo naložite v pomivalni stroj skrbno, da zagotovite čim boljše rezultate pomivanja in sušenja. Upoštevajte predvsem to, da mora pomivalni stroj doseči in očistiti vse površine ter čim bolj temeljito posušiti posodo.

Voda, ki prihaja iz spodnje šobe pomivalnega stroja je toplejša kot tista iz zgornje šobe, zato v spodnji predal ne odlagajte slabše plastike, ki bi lahko spremenila svojo obliko zaradi visoke temperature. Spodaj raje postavite večje lonce in posode, tako bo tudi voda lažje prehajala med posodami.

Nikoli ne nalagajte posode na posode, če prav skorajda ni več prostora. Če ste mislili, da boste s tem hkrati opravil več posode, boste močno razočarani po končanem programu, ko boste zagledali slabo oprano posodo. Ob preveliki količini posode voda težko potuje med posameznimi elementi in s tem slabo doseže vso umazanijo.

Krožnike postavite v za to namenjene prekate, ki hkrati omogočajo tudi boljšo stabilnost in racionalizacijo prostora. Nikoli pa jih ne postavljajte pred šobe. Tako se bo voda le odbijala od površine krožnika in ne bo učinkovito očistila ostale posode, pribora…

razporeditev-posoderazporeditev-posode

Če se boste držali osnovnih nasvetov v nadaljevanju, bodo rezultati vsakič odlični:

 • Vse umazane površine morajo biti obrnjene navznoter in navzdol. Tako se bodo lahko najučinkoviteje pomile. Logika je preprosta: če voda ne more priti do neke površine, ta ne bo čista;
 • Posodo z vdolbinami, na primer skodelice, postavite tako, da lahko voda, ki se uporablja za splakovanje, odteče. To velja tudi za vse plastične predmete. Ko smo že pri plastiki – take izdelke dobro namestite, drugače jih lahko močni curki vode prevrnejo, jih napolnijo z vodo ali celo začnejo prevračati po pomivalnem stroju;
 • Da ne bi majhni predmeti padli čez odprtine v košarah pomivalnega stroja, jih postavite v košaro za jedilni pribor. Vsi pomivalni stroji imajo posebno držalo ali košaro za jedilni pribor, ki je oblikovana posebej za zajemalke, metlice za stepanje in drug pribor. Vilice je treba obrniti navzgor, da se lahko očistijo zobje, nože pa – zaradi varnostnih razlogov seveda – z rezilom navzdol.

Pred prvim pranjem

Ko stroj kupite v njem ni nobenega detergenta, soli… ki pomaga posodo kvalitetnejše očistit, stroj pa zaradi tega lažje deluje. Zato morate pred prvim pranjem poskrbeti, da stroj napolnite z vsemi dodatki.

Dodajte mu sol. Najprej v za to določeno šobo vlijte vodo, nato pa dodajte sol. Količine se razlikujejo do velikosti in modela stroja, zato boste to informacijo našli v navodilih za uporabo, ko boste kupili pomivalni stroj. Po dodatku soli zaženite program, ki bo splaknil odvečno sol.  Količino soli lahko prilagodite krajevni ravni trdote vode, saj stroj najbolje deluje ob določeni trdoti vode. Dodajte še sredstvo za izpiranje. Z njim boste kasneje dosegli boljše rezultate, posoda pa bo brez madežev in zasušenih kapljic.

Skrivnosti dobrega detergenta

Prašek, tekočina in tablete – vse te vrste detergentov lahko dobro očistijo posodo in jo tudi bodo, če boste upoštevali nasvete v nadaljevanju.

Najpomembnejše, kar morate upoštevati glede detergenta, je: mora biti svež, drugače ne bo ustrezno opravil svoje naloge. To za detergent pomeni, da ga je treba porabiti najpozneje v dveh mesecih po tem, ko je pakiranje odprto. V skladu z navodili proizvajalca ga je treba tudi vedno hraniti v hladnem in suhem prostoru. Večina ljudi ga hrani pod pomivalnim koritom, kar ni najboljše mesto, saj se lahko detergent sprime v grudice ali postane slabše kakovosti.

Zlasti če uporabljate tablete, upoštevajte še, da je treba tablete vstaviti v za to namenjen predalček (običajno v predal v vratih pomivalnega stroja).


Ostali napotki

Pred pranjem:

 • Iz posode in krožnikov odstranite ostanke hrane, ki so ostali. Če tega ne boste naredili se bo pomivalec čez čas zamašil, začel slabo delati, posoda pa ne bo več učinkovito oprana.
 • Vsak kos postavite tako, da se ne bo mogel premikat.
 • Kozarce nikoli ne obešajte na zatiče.
 • Kozarce s peclji in skodelice položite pod kotom, tako bo voda enostavno odtekla, na steklu pa ne bo nadležnih zasušenih kapljic.
 • Vbočeno ali izbočeno posodo postavite postrani, tako bo voda lahko odtekala iz nje.
 • Srebrnino perite skupaj s posodo, ki je manj umazana. Ob močno umazani posodi lahko pride do reakcije kisline iz hrane, ki bo na srebro delovala korozivno.
 • Jedilni pribor naj bo z ostrim delom (konicami) obrnjen navzdol.
 • Preverite če se vrteče šobe nemoteno vrtijo in se ne zatikajo ob kateri element posode.
 • V navodilih za uporabo preberite kakšno je najbolj optimalno polnjenje stroja, glede na model. To vam nazorno prikazujejo tudi slike.

Po pranju:

 • Najprej izpraznite spodnji predal, nato pa še zgornjega. S tem se izognete kapljanju vode iz zgornje posode na spodnjo posodo. Tako bo vsa posoda lepo oprana brez nadležnih vodnih ostankov, ki kasneje pustijo zasušeno sled.

Ostali napotki:

 • Najlepše pomito posodo boste dosegli, če jo boste oprali takoj po uporabi. Če imate pomivalni stroj, ki vam omogoča splakovanje, vključite ta program in izperite posodo v njem medtem ko čakate, da se bo nabralo dovolj stvari za v stroj.
 • Če se je hrana med kuhanjem prijela na dno posode jo pomijete na roke, stroj je ne bo mogel učinkovito pomiti, če se je močno prijela na dno.
 • Perite pri normalnem programu za redna čiščenja, intenzivnejše programe pa vključite le kadar imate večje količine kuhinjskih posod
 • Glede na tip posod, ki jo želite oprati izberite ustrezen program. Katere programe imate na voljo preberite v navodilih za uporabo.
 • Redno pregledujte filter, v stroj dodajajte sol in sredstvo za svetljenje.

V stroju ne perite:

 • boljših, kvalitetnejših nožev, saj bodo ti čez čas postali topi
 • lesenih desk, saj lahko popokajo ali pa se napihnejo ob rednem čiščenju v pomivalcu
 • posod in dodatkov iz aluminija ali bakra, saj bodo zarjaveli
 • posode z okrasi, saj bodo čez čas zbledeli
 • nepološčene keramike
 • plastične posode, ki ni odporna na visoko temperaturo

Are Your Sure?

Exit