Kako vzdrževati pomivalni stroj?

pravilno-vzdrževanje-pomivalnega-stroja

Pravilno in redno vzdrževanje aparata sta pomembna dejavnika za njegovo dolgo življenjsko dobo in učinkovito delovanje. Ob rednem čiščenju bo posoda svetleča in brez madežev. Preverite katere so ustrezne metode za vzdrževanje pomivalnega stroja in na kaj morate biti še posebej pozorni. Priporočljivo je vsakotedensko čiščenje osnovnih elementov. Boljši in sodobnejši modeli vas bodo za vsakršne pomanjkanje dodatkov signalno opozorili. Pri ostalih strojih pa boste to opazili sami, ko ne bo deloval več tako učinkovito.


Čiščenje filtra

Filter je vgrajen na dnu stroja in varuje črpalko za vodo pred večjo umazanijo v vodi. Čistiti ga je potrebno vsaj enkrat v tednu. Zaradi umazanije se filter lahko zamaši, zato po vsakem pranju preverite usedlino v mreži. Če bo filter preveč umazan ga sperite pod tekočo vodo. V navodilih stroja boste našli natančen postopek kako se filter odstrani iz stroja.


Dodajanje soli in sredstva za izplakovanje

Vsak pomivalni stroj potrebuje sredstvo za izplakovanje. Z njim boste poskrbeli, da se posoda v stroju kvaliteto posuši na njej pa ne ostanejo nezaželene lise posušenih kapljic vode.

Če lučka zasveti med programom, lahko le tega izpeljete do konca, vendar po končanem programu kmalu dodajte manjkajoče dodatke.

Tudi dodajaje soli je izrednega pomena, saj imamo v Sloveniji kar trdo vodo, sol pa jo zmehča in tako prepreči sledi posušenih vodnih kapljic na oprani posodi. Za učinkovito očiščeno posodo stroj potrebuje določeno raven trdote vode, zato je pomembno redno pregledovanje nivoja soli v stroju.

Nikoli v stroj ne dodajajte kuhinjske soli, saj se s soljo za mehčanje vode razlikujeta! Ker se jo vsuje v poseben predal in je namenjena za čiščenje naprave, ta nima stika s posodo.

dodajanje-sredstev

Čiščenje zunanjosti stroja

Redno čistite tudi zunanjost stroja. To storite z vlažno in mehko krpo. Za boljše čiščenje lahko uporabite tudi nekaj blažjega čistilnega sredstva. Nikoli pa ne uporabite grobih gobic, ki bi lahko poškodovale in opraskale ohišje stroja.


Čiščenje notranjosti stroja

Redno čistite notranjost stroja. Čeprav izgleda, da je stroj popolnoma čist, saj v njem vsakodnevno perete posodo, pa temu ni tako. Redno pregledujte notranjost zaradi maščob, koščkov hrane in milnih ostankov. Najhitrejše čiščenje opravite z vlažno krpo. Ob morebitnih usedlinah, ki se nabirajo v stroju, ga zaženite v programu z najvišjo temperaturo (brez umazane posode) in napolnite s čistilom. Vedno uporabljajte samo čistila, ki so namenjena za pomivalne stroje.

čiščenje-notranjosti

Čiščenje tesnil

Za najboljše tesnjenje vratc stroja le te redno obrišite z vlažno krpo. Poskrbite na tesnilih nikoli ni umazanije, saj se bodo le tako lahko dobro zapirala.


Čiščenje vrtljivih pralnih šob ali propelerjev

Tudi propelerje očistite vsaj enkrat na teden. Umazanija iz vode za pomivanje posode in vodni kamen kot posledica trde vode lahko zamašita vrtljive pralne šobe. Spodnjo šobo povlecite gor, jo snemite in vzemite iz stroja. Nekoliko težje je sneti zgornjo vrtljivo šobo.

Načeloma se jo stakne iz matic, ki jo držijo v pravi poziciji. Natančen postopek odstranitve šob za vaš stroj boste našli v priloženih navodilih za uporabo. Ko ste propelerje odstranili, jih sedaj lahko sperete pod tekočo vodo.  

čiščenje-propelerjev

Pogoste težave

POSODA PO PRANJU NI ČISTA: To je lahko posledica zamašenih vrtljivih pralnih šob oz. stalih pršilnih šob v stroju. Prav tako preverite ali ste posodo v stroj zložili pravilno – tako da ima voda možnost dostopa do vseh elementov.

NA DNU POMIVALNEGA STROJA JE VODA: To je lahko posledica zamašenega odtoka, ki se je po vsej verjetnosti zamašil zaradi raznih ostankov hrane in tujkov, ki so vam nevede padli v stroj (koščki plastike, stekla, folije…)

STEKLENA POSODA IN KOZARCI SO POLNI MADEŽEV: Velikokrat je potrebno v pomivalni stroj vstaviti nekoliko več detergenta. To preverite s hitro in učinkovito metodo – kozarce za 5 minut namočite v kis in če bodo postali kristalno sijoči, je problem v pretrdi vodi. Lahko pa je težava tudi v previsoki temperaturi pomivanja, zato prihodnjič uporabite program z nižjo temperaturo. Veliko pomivalnih strojev ima poseben program za čiščenje stekla oz. kozarcev. Program je prilagojen steklenim izdelkom glede temperature, časa pranja, rotacije vode…

PUŠČANJE VODE PRI VRATIH: To je posledica slabe zatesnitve vrat. Za to pa je lahko kriv kakšen nezaželen element, ki se je ujel med tesnila ali pa so ta umazana od ostankov hrane. Če ste tesnilo očistili in se vrata še vedno ne zapirajo je mogoče potrebno zamenjati gumo ali poravnati vratca. Lahko se odločite, da boste to storili sami ali pa poklicali ustreznega serviserja.


Are Your Sure?

Exit