Kako izbrati pralni stroj?

kako izbrati pralni strojkako izbrati pralni stroj

V Sloveniji niso popularne pralnice, kamor bi ljudje lahko nosili perilo namenjeno za pranje, zato so pralni stroji prisotni v vsakem gospodinjstvu. Velikokrat je dilema kakšnega izbrati, da bo primeren za potrebe celotnega gospodinjstva. Ker je glede njegove učinkovitosti odvisen izgled naših oblačil, njihovo ohranjanje v dobrem stanju kot tudi naši stroški, je prav, da si vzamemo nekoliko več časa za razmislek kakšen pralni stroj zares potrebujemo.


Za koliko denarja

Velikokrat je buget, ki je namenjen za nakup stroja, ključen pri izbiri in odločitvi za nakup. Vsak si zastavi nek znesek, ki ga je hkrati pripravljen in tudi zmožen dati za določeno stvar. Zagotovimo pa vam lahko, da boste v okvirih svojega bugeta našli ustrezen pralni stroj.

Zato vam priporočamo, da si pred nakupom naredite seznam ključnih informacij in želja, ki vas bodo vodile do prave izbire. Ena izmed njih je zagotovo tudi znesek namenjen za nakup in za koliko ste ga pri odlični ponudbi pripravljeni preseči.

V naših trgovskih centrih boste našli širok razpon cen med posameznimi pralnimi stroji. Seveda bo ta veliko nižja pri osnovnih pralnih strojih, brez dodatnih funkcij, manjših zmogljivosti in kapacitet, dražji pralni stroji pa imajo posledično več funkcij, elektronike, zmogljivosti…


Vrste glede na izvedbo

Pomemben faktor pri izbiri pralnega stroja so tudi prostorske možnosti. Pred nakupom pralnega stroja je pomembno vedeti, kam ga boste postavili.

Klasični pralni stroji in največkrat uporabljeni imajo sprednje polnjenje in so širine 60 cm, globine od 54,5 cm do 61 cm in višine 85 cm. Ker pa ni vedno toliko prostora obstajajo tudi modeli, ki zasedejo manj prostora a je njihova učinkovitost enaka pralnim strojem klasičnih dimenzij. Njihova globina je običajno od 38 cm do 46,5 cm, še vedno pa imajo zadostno zmogljivost pranja.

Pri prostoru lahko nekoliko prihranite tudi z nakupom pralnega stroja z zgornjim polnjenjem. Ti so ožji od klasičnih, saj je njihova širina med 40 cm in 45 cm. Višina in globina pa sta podobni standardnim pralnim strojem.

Kaj je razlika med pralnim strojem z zgornjim polnjenjem in polnjenjem s sprednje strani?

Običajno v Slovenskih domovih srečamo pralne stroje s polnjenjem iz sprednje strani, zato ti tudi prevladujejo na našem trgu.

Glede na delovanje so pralni stroji s sprednjim polnjenjem in zgornjim polnjenjem med seboj popolnoma enakovredni. Vsak tip pa ima svoje prednosti kot tudi slabosti. Naj vam jih predstavimo nekaj.

Prednosti stroja z zgornjim polnjenjem: 

 • zmogljivost pranja je enaka, čeprav so njegove dimenzije manjše
 • ni težav glede slabe zatesnitve vrat zaradi gume; takšen tip tesnilne gume ne potrebuje
 • med pranjem je stroj možno odpreti in dodati perilo, čeprav je v njem že voda

Slabosti stroja z zgornjim polnjenjem:

 • na takšen stroj ne moremo postaviti nič, zato je prostor nad njim dokaj neuporaben (odločite se lahko za namestitev polic, ki so višje od dolžine odprtih vrat)
 • med pranjem se ne vidi v boben
 • slabši pralni stroji nimajo funkcije » pozicioniranje bobna«, ki zagotavlja, da se boben po pranju vedno ustavi tako, da je iz njega možno vzeti perilo iz stroja; pri njih moramo na roko zavrteti boben na ustrezno mesto
 • življenjska doba in varčnost sta slabši od pralnega stroja s sprednjim polnjenjem

Prednosti stroja s sprednjim polnjenjem:

 • zaradi svojih dimenzij lahko opere večjo količino oblačil
 • med pranjem se vidi v boben
 • nanj lahko postavimo druge elemente- tudi sušilni stroj, ali pa nad njim montirate visečo omaro
 • porabijo manj detergenta in vode kot pralni stroji z zgornjim polnjenjem
 • boben se vrti hitreje in zato so oblačila po končanem pranju bolj ožeta

Slabosti stroja s sprednjim polnjenjem:

 • večje dimenzije, zaradi katerih zasede več prostora (rešitev je manjši pralni stroj)
 • čez čas se lahko pojavijo težave z tesnilno gumo na vratcih, ki jo je potrebno zamenjati
 • so bolj dovzetni do hitrejših popravil, menjave posameznih delov
 • ko enkrat zaženemo pralni stroj nikakor ne smemo več odpirati njegovih vratc, saj bi v tem primeru prišlo do odteka vode
 • cikli pranja potekajo dalj časa

Barva

Poleg vseh modelov pralnih strojev izberete lahko tudi primerno barvo – na slovenskem trgu boste našli največ belih pralnih strojev, ampak odločite se lahko tudi za sivo, črno, »umazano« belo barvo.

Vgradni pralni stroji

Vgradni pralni stroji so lahko le stroji s sprednjim polnjenem. Takšni stroji se namestijo pod pult, na sprednjo stran pa lahko pritrdimo okrasna vrata pohištva, če to želimo, drugače lahko pustimo prvotna vrata. Sicer je tudi večina standardnih strojev primernih za vgradnjo pod delovni pult. Pri njih je potrebno odstraniti le zgornjo delovno ploščo, saj je višina strojev (85 cm) prilagojena delovnemu pultu. Tako prihranite pri prostoru in ohranite delovno površino.


Vrste glede na lastnosti

Glede na število družinskih članov in vaše potrebe je seveda odvisno kakšen pralni stroj boste kupili. Torej za potrebe večjih količin pranja perila potrebujete pralni stroj večje zmogljivosti. Kako sami pogledate zmogljivost pralnega stroja? Ta mora biti napisana na energetski nalepki.

Standardni pralni stroji imajo zmogljivost med 6 kg in 9 kg. Pri izredno majhnih količinah pranja je priporočljiv nakup pralnega strja z zmogljivostjo, ki je manjša od 6 kg. Na trgu se pojavijo minimalne zmogljivosti 4 kg. Za večja gospodinjstva pa so na voljo tudi večje zmogljivosti do 14 kg, potemtakem so tudi dimenzije stroja večje.

Velikokrat prihaja do dileme ali se splača odločiti za pralni stroj večje zmogljivosti, čeprav tega trenutno ne potrebujemo, ne vemo pa kako bo v bližnji prihodnosti. Sodobni stroji imajo po navadi vgrajeno funkcijo, zaznave količine perila in temu prilagodijo tudi količino vode, ki je potrebna za pranje. Tako v večjem stroju brez težav operete manjšo količino perilavaši stroški porabe pa pri tem ne bodo večji. Seveda pa se to razlikuje od proizvajalca in posameznega modela.

Pri lastnostih lahko izbirate tudi funkcije parne tehnologije ali ionizatorja, ki omogočata še učinkovitejše pranje vaših oblačil.


Energetska poraba

Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Pralni stroji so razdeljeni v energijske razrede od A do G. A pomeni najmanjšo porabo energije, G pa najvišjo porabo energije.

Na energijski nalepki najdemo tudi QR kodo, ki zagotavlja neposredno povezavo do evropske podatkovne zbirke za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL), v kateri lahko najdemo podrobne informacije o izdelku. Najbolj energijsko učinkoviti izdelki, ki so trenutno na trgu, so razvrščeni v razrede »B«, »C« ali »D« in tako tudi označeni.

Ožemanje

Iz energetske nalepke je mogoče izvedeti tudi učinkovitost ožemanja – prikazana je z ikono ožetega oblačila. Glede na število obratov ožemanja je pralni stroj uvrščen v razred ožemanja od A do G. Tudi tu velja enako kor pri energijskem razredu -  A pomeni najboljše in najučinkovitejše ožemanje, G pa predstavlja najslabše ožemanje. Ta podatek nam pove s kolikšno hitrostjo se boben obrača po končanem pranju.

Število vrtljajev je pri pralnih strojih med 600 in 1600 vrtljajev na minuto. Priporočljiv je nakup pralnega stroja z vrtljaji med 1200 in 1400 na minuto. Bolj zmogljivi stroji z več vrtljaji so cenovno dražji, z manj vrtljaji pa sodijo v nižji cenovni razred. 

Ostali podatki

Iz energijske nalepke so razvidni vsi potrebni podatki, ki podajo informacije o porabi oz. stroških. Med njimi so tudi podatki porabe energije na 100 ciklov pranja, vode (prikazani s simbolom pipe), o zmogljivosti stroja (prikazani z ikono oblačila), glasnosti stroja med pranjem (prikazani z ikono zvočnika) in čas trajanja klasičnega cikla pranja (simbol ure).

ožemanjeožemanje

Sodobni elektronski ali klasični na gumbe?

Pri izbiri pralnega stroja lahko izbirate tudi med sodobnimi stroji, katerim funkcije določite s pomočjo elektronske armature na stroju, ki bodisi deluje na dotik ali imajo le digitalni prikaz vseh podatkov. Po navadi prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev števila obratov ožemanja ter zamika vklopa. Večina strojev ima vrtljiv gumb za nastavitev programov, ki so prikazani tudi z ikonami.

Dandanes je vedno več strojev s sodobno tehnologijo, ki prikazujejo vsaj število obratov ožemanja. Vsi pralni stroji so oblikovani tako, da jih razumejo tudi manj tehnološki tipi. Torej ima stroj le nekaj gumbov, s katerim dosežete vse potrebne funkcije, ki jih stroj ima. Takšen stroj ima en vrteč gumb, ostale funkcije pa lahko odvisno od stroja izbirate z pomožnimi gumbi ali na dotik. Nikakor pa ne  pomeni, da stroji z gumbi nimajo veliko različnih funkcij in še vedno kakovostno operete različne vrste perila. Nekateri sodobnejši storji omogočajo tudi wi-fi povezavo, ki vam omogoča upravljanje stroja na dajavo.

stroj gumbistroj gumbi

Garancija in najbližji servis

Garancija

BLAGOVNA ZNAMKA

GARANCIJA*

SERVIS**

Beko

5 let

povsod po Sloveniji

Bosch

2 leti

Ljubljana

Candy

Od 24 do 40 mesecev

povsod po Sloveniji

Gorenje

5 let

Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje

Hoover

2 leti

povsod po Sloveniji

Indesit

2 leti

povsod po Sloveniji

* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.

** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.


Slovarček izrazov

AQUA STOP

Je funkcija, ki zagotavlja popolno varovanje stroja proti izlitju vode. Ta funkcija pride prav predvsem uporabnikom, ki imajo pralni stroj v prostorih kjer ni talnega odtoka vode (npr. kuhinja). Funkcija zazna vsakršno iztekanje vode iz stroja. Stroji, ki vsebujejo AQUA STOP so na spodnji strani zaprti in voda v primeru izlitja steče na njegovo dno. Senzor zazna vodo in zapre dotok vode na dotočni cevi in jo hkrati izčrpa iz stroja.

INVERTER MOTOR

Inverterskii motor je poseben tip motorja, ki za svoje delovanje ne potrebuje električnih krtačk, zato pa motor pri ožemanju ne oddaja zvokov. Odlikujeta ga tiho delovanje, manjša poraba in dolga ter kvalitetna doba delovanja.

ZAMIK VKLOPA

je funkcija, ki omogoča nastavitev začetka pranja na vam poljuben čas. Določite ga lahko v razponu 24 ur.

ZAMIK IZKLOPA

Je funkcija, ki omogoča nastavitev konca pranja na vam poljuben čas. Določite ga lahko v razponu 24 ur.

SAMOČISTILNI PROGRAM

Je funkcija za vzdrževanje pralnega stroja. Pri nižjih temperaturah lahko v bobnu nastanejo bakterije, ki povzročajo smrad tako pralnega stroja kot tudi perila, ki se v njem pere.

IONIZATOR

Je poseben sistem, ki uporablja moč naravnega postopka ionizacije za učinkovitejše odstranjevanje nečistoč pri nižjih temperaturah in brez dodatnih kemikalij, posledično pa krajši čas pranja. Detergent se bolje raztopi v vodi, tako da čistilna raztopina enakomerno prodre v vaše perilo.

PARNA TEHNOLOGIJA

Program, ki z dodatno parno obdelavo bistveno zmanjša gube, vonje in bakterije. Para prodira v globino in uničuje pršice ter nevtralizira alergene snovi. Zlahka raztopi nečistoče in očiščene tkanine pušča higiensko neoporečne.

FUNKCIJA DODAJANJA PERILA

funkcija dodajanja perila vam omogoča dodajanje perila tudi po zagonu programa pranja, v prvih nekaj minutah cikla (preden se boben popolnoma napolni z vodo).

AVTOMATSKI SISTEM DOZIRANJA

Enostavno napolnite predal za detergent in mehčalec, senzorji pa bodo odmerili natančno količino detergenta in vode za vsako pranje posebaj. Tako je poraba in pranje optimalno.

ALERGIJSKI PROGRAM PRANJA

Program neizprosen do klic, a nežen do občutljive kože, zagotavlja optimalno higiensko pranje. Med pranjem ohranja stalno temperaturo, zato so oprane tkanine še posebej higiensko čiste. Program iz perila odstrani do 99,9% bakterij in plesni.

DALJINSKO NADZOROVANJE IN UPRAVLJANJE

Nekatere znamke strojev omogočajo povezavo s pametnim telefonom ali tablico. Tako lahko nadzorujete pranje, vklopite stroj itd. tudi, ko ste na poti.

 


Are Your Sure?

Exit